Ειδήσεις

28 Μαΐ 2008

Είτε καπνίζεις, είτε όχι, έλα να κάνουμε μια βόλτα με ποδήλατο και το ίδιο βράδυ ένα πάρτι χωρίς... καπνό...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, το Σάββατο 31 Μαΐου 2008, η PRAKSIS με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και σε συνεργασία με ακόμη οκτώ «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων για μια «Ημέρα Χωρίς Καπνό». Με παιχνιδιάρικη διάθεση, η νεανική καμπάνια ενημέρωσης «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ»… ξαναχτυπά σε ολόκληρη τη χώρα με ευφάνταστα μηνύματα και διαδραστικά δρώμενα, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στην ημέρα, προτρέποντας τους καπνιστές να δοκιμάσουν μια ημέρα χωρίς τσιγάρο και να αναλογιστούν τις συνέπειες της βλαβερής αυτής συνήθειας.

Βόλτα με ποδήλατο!
Στην Αθήνα, στο Θησείο, το Σάββατο 31 Μαΐου 2008 και ώρα 17.30 με 20.30, διοργανώνεται μια διαφορετική ποδηλατοδρομία, κατά την οποία οι συμμετέχοντες, καπνιστές και μη, θα περιηγηθούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το ρόλο του ξεναγού θα αναλάβουν εθελοντές γιατροί της PRAKSIS, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα ενημερώνουν και θα συζητούν με τους ποδηλάτες για τις συνέπειες του καπνίσματος καθώς επίσης θα πραγματοποιήσουν κάποια μικρά ιατρικά τεστ. Κράτηση Θέσεων στο 210 520 5200.
Στην Κρήτη, και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς) και στο Ρέθυμνο (Δημοτικός Κήπος), θα πραγματοποιηθούν συμβολικές ποδηλατοδρομίες από τοπικούς συλλόγους, την ίδια μέρα και ώρα 18.00 και 11.00 αντίστοιχα, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για μια περισσότερο υγιή και ενεργητική στάση ζωής.
Πάρτυ χωρίς Καπνό!
Την ίδια μέρα, διοργανώνονται πρωτότυπα «πάρτυ χωρίς καπνό», κατά τα οποία οι καλεσμένοι θα ενθαρρύνονται να μην καπνίσουν. Τα πάρτυ αυτά θα πραγματοποιηθούν στο MAD CLUB στο Γκάζι (Περσεφόνης 53, Γκάζι) με Guest DJ Iasonas Samaras και στο Ξενοδοχείο SUN στην Κινέττα (Πανόραμα Κινέτας, 54ο χλμ Αθηνών – Κορίνθου).
«Μήπως σε πιάνουν κοροΐδο κάθε φορά που καπνίζεις;»
Ενημέρωση σε μπαρ και καφετέριες
Στόχος της καμπάνιας «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ» είναι το μήνυμα της «Ημέρας Χωρίς Καπνό» να διαδοθεί στο μεγαλύτερο αριθμό νέων σε ολόκληρη τη χώρα. Περισσότερες από 50.000 κάρτες με ενημερωτικό υλικό θα ταξιδέψουν σε 225 μπαρ και καφετέριες και 30 εστιατόρια γρήγορης εστίασης σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικό μήνυμα «Μήπως σε πιάνουν κοροΐδο κάθε φορά που καπνίζεις;» δίνοντας έμφαση σε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στη ζωή μας.
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στέκεται αρωγός σε όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Σκλιά, Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς «η εξάρτηση από το κάπνισμα είναι ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Είναι απόλυτα σαφές σε όλους μας, στην κοινωνία αλλά και στην οργανωμένη πολιτεία το μέτρο των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε το μήνυμα κατά του καπνίσματος να γίνει τρόπος ζωής, και να προστατεύει τους πολίτες από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, όλων όσων εμπορεύονται τα προϊόντα καπνού στα όρια της νόμιμης δραστηριότητας. Έφθασε πλέον ο χρόνος για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων. Τα κράτη που έχουν συγκροτημένη πολιτική για την προστασία της Δημόσιας Υγείας κατοχυρώνουν στην πράξη τα κοινωνικά δικαιώματα της εποχής μας. Εκτός από την πλήρη ενημέρωση, προχωρούν και στο θέμα απαγορεύσεως του καπνίσματος, σε ευρύτατη κλίμακα, μαζί με την εισαγωγή μαθήματος Αγωγής Υγείας κατά του Καπνίσματος στα σχολεία Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για το σύγχρονο κράτος. Το δικαίωμα σε μία ζωή χωρίς κάπνισμα, είναι δικαίωμα ατομικό, γιατί αφορά την προστασία της ίδιας της ζωής μας».
«Όλοι μας, σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Παρ’ όλα αυτά στις στατιστικές η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μας δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουμε το ύφος της ενημέρωσης, ιδίως όταν απευθυνόμαστε στους νέους. Για αυτό διοργανώνουμε πρωτότυπες εκδηλώσεις όπως ενημερωτικές ποδηλατοδρομίες και πάρτυ χωρίς καπνό ώστε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής και διασκέδασης, πιο ενεργητικός και πιο υγιής από αυτόν που έχουμε συνηθίσει ως τώρα» υποστηρίζει ο Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος της PRAKSIS.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 520 5200 με το Δημήτρη Ρουμπή, Υπεύθυνο Τύπου της PRAKSIS.