Ειδήσεις

10 Μαΐ 2008

Ανέκδοτες φωτογραφίες φρίκης από το βομβαρδισμό της Χιροσίμα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν δέκα ανέκδοτες - μέχρι σήμερα - φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν τον εφιάλτη από την πρώτη ατομική βόμβα που έριξε στη Χιροσίμα το βομβαρδιστικό "Β-29 Enola Gay", το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945.
Ο φωτογράφος που απαθανάτισε τη φρίκη παραμένει άγνωστος.
Πρόκειται για τις πρώτες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν αμέσως μετά την έκρηξη της βόμβας και απεικονίζουν το μέγεθος της φρίκης, που μόνο με εικόνες γενοκτονίας μπορεί να συγκριθεί: οι νεκροί παύουν να είναι αριθμοί και στατιστικά δεδομένα και «ζωντανεύουν» μέσα από το φακό του αγνώστου φωτογράφου.
Εκτιμάται ότι αφού απαθανάτισε το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ο φωτογράφος πέθανε λίγο αργότερα από τη ραδιενέργεια.
Η φωτογραφική μηχανή που είχε συλλάβει το μέγεθος της τραγωδίας βρέθηκε τυχαία από έναν Αμερικανό στρατιώτη, τον Ρόμπερτ Καπ, καθώς αυτός περιδιάβαινε ανάμεσα στα πτώματα. Ο στρατιώτης εμφάνισε τις φωτογραφίες και τις κράτησε για τον εαυτό του.
Το 1998, οι φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή του Καπ δόθηκαν στο Αρχείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ με τον όρο να μην δημοσιοποιηθούν πριν περάσουν δέκα χρόνια.
Οι φωτογραφίες αυτές, λοιπόν, ανασύρθηκαν την Τετάρτη 7 Μαΐου, από το Αρχείο από τον καθηγητή Σον Μαλόι - ερευνητή στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ο καθηγητής συνεχίζει την έρευνά του, αναζητώντας πληροφορίες για τον άγνωστο φωτογράφο.
Ο καθένας αναγνωρίζει στις φωτογραφίες αυτές τα θύματα του Μαουτχάουζεν, τα πτώματα των Εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας που εξεγέρθηκαν, των παιδιών στην Χαλάμπια, την πόλη όπου ο Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποίησε όπλα χημικού πολέμου, καθώς και άλλων θυμάτων παρόμοιων τραγωδιών.