Ειδήσεις

22 Μαΐ 2008

Η Καλομοίρα δεν κατάγεται από την... Καλομοίρα αλλά από τα Νιάτα Λακωνίας

Μήνυμα αναγνώστη
.........
Το ξέρατε ότι υπάρχει χωριό που ονομάζεται Καλομοίρα; Διαβάζω στην ιστοσελίδα www.kalomoira.org:
Η Καλομοίρα απέχει από τα Τρίκαλα 50 χιλιόμετρα και από την Καλαμπάκα 28 χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα βόρεια του Δήμου μεταξύ υψομέτρων 650 - 720m.
Η Καλομοίρα είναι ένα χωριό το οποίο δεν έχει τουριστικές υποδομές αλλά η προσέλευση πολλών ξένων οφείλεται στη μεγάλη αίσθηση φιλοξενίας των κατοίκων της.
Το παλιό της όνομα ήταν «Γουδουβάσδα», βλάχικη λέξη που ετυμολογικά προκύπτει από τη λέξη Γκούβα = Τρύπα βαθιά , γιατί ήταν κτισμένη σε ένα βαθούλωμα ανάμεσα στα βουνά Στρούγκου και Κόκκινο, σε υψόμετρο 1050 μέτρων.
Το 1844 λόγω ληστρικών επιδρομών το παλιό χωριό εγκαταλείφθηκε και άρχισε να χτίζεται το νέο χωριό 14 χλμ. πιο κάτω το οποίο το 1928 μετονομάστηκε σε «Καλομοίρα», αναζήτηση δηλαδή μιας καλύτερης μοίρας από τους κατοίκους.
.....................
Η τραγουδίστρια δεν κατάγεται από την... Καλομοίρα αλλά από τα Νιάτα Λακωνίας. Τα Νιάτα είναι ένα μικρό χωριό που απέχει 22χλμ. ΒΔ των Μολάων που είναι και η κωμόπολη της περιοχής. Το όνομα προέρχεται κατά πληροφορίες από το αρχαίο "νεότης" και δηλώνει την αστείρευτη νεότητα. Εκεί μένουν ο παππούς της Καλομοίρας, η γιαγιά της, τα ξαδέρφια της και από αυτό το χωριό κατάγεται και ο φίλος της.
Η ιστοσελίδα του χωριού είναι η http://niata0.tripod.com/loof.html.

2 σχόλια:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.