Ειδήσεις

15 Μαΐ 2008

Ποιος πουλάει τον Ο.Τ.Ε και για ποιους το κάνει;

Μήνυμα αναγνώστη
.
Ποιος μας έπεισε ότι η πώληση του Ο.Τ.Ε θα μας ωφελήσει; Τι είδους ωφελήματα θα έχουμε; Ζαχαρωτά, μανταλάκια, γιαουρτάκια με γεύσεις εξωτικών φρούτων, το χαμόγελο του Αλογοσκούφη μετά την πώληση τυπωμένο σε αφίσα με κάδρο στο σαλόνι μας;
Αρκεί για να ξεβολευτούν κάποιοι «βολεμένοι» να πουληθεί η μεγαλύτερη κρατική εταιρία, η οποία παρά τις παθογένειες του δημοσίου έκανε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς κέρδη 221,9 εκατομμύρια ευρώ;
Ποιος τον έφτιαξε τον Ο.Τ.Ε; Να καθαρίζει 70 δισεκατομμύρια δραχμές μέσα σε ένα εξάμηνο και να προσφέρει ταυτόχρονα τις χαμηλότερες τιμές σχεδόν σε όλους τους τομείς της αγοράς όπου δραστηριοποιείται;
Ποιος έστησε τις κολόνες σε όλη την χώρα για να έχει τηλέφωνο και το πιο μακρινό χωριό; Παρήγγειλε και τοποθέτησε τα ασύρματα δίκτυα;
Ποιος πάλεψε για να μπει ο τηλεφωνικός οργανισμός της χώρας στην κινητή τηλεφωνία, από όπου σήμερα προέρχεται ένα σημαντικό μέρος των κερδών του;
Ποιος είχε αποκλείσει τον Ο.Τ.Ε. από την κινητή τηλεφωνία το 1992; Δεν ήθελε να είναι κερδοφόρος ο οργανισμός; Να έχουν καλύτερες τιμές και υπηρεσίες οι πολίτες;
Ποιος εγγυάται σήμερα ότι τίποτα δεν θα απειλήσει την εθνική ασφάλεια στον ευαίσθητο τομέα των τηλεπικοινωνιών;
Ποιος σχεδίασε και εκτέλεσε τις επενδύσεις του Ο.Τ.Ε. σε χώρες της Βαλκανικής και ευρύτερα; Προσπάθησε να κάνει τον οργανισμό ισχυρότερο και πιο λειτουργικό για να εξυπηρετεί και να φέρνει κέρδη; Στα ταμεία του, στο ταμείο του κράτους, για τις ανάγκες των εργαζομένων του, για τις ανάγκες του κράτους;
Ποιος πρέπει να αποφασίσει που θα πηγαίνουν τα κέρδη του Ο.Τ.Ε.;
Ποιος συνεισέφερε περισσότερο στην σημερινή εικόνα του οργανισμού; Στην κερδοφορία του; Στις προοπτικές του;
Ποιος θα πουλούσε το καμάρι του για να το χαίρονται άλλοι;
Ποιος πουλάει τον κόπο των άλλων; Και εκποιεί το μέλλον του οργανισμού και της χώρας.
Ποιος καλλιεργεί χειρότερες εργασιακές συνθήκες για όλους τους εργαζόμενους και καλύτερες συνθήκες κερδοσκοπίας για κάποιους άλλους;
Ποιος πουλάει τον Ο.Τ.Ε και για ποιους το κάνει;
Δεν θα απαντήσω σήμερα! Αργήσαμε…

4 σχόλια:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Ελπίζω το παρακάτω να απαντά - μερικώς τουλάχιστον - στον αναγνώστη...


Tendency Naming Concept.


Τα ονόματα των κομμάτων είναι μεν αναντίστοιχα με την πραγματική τους συμπεριφορά, αλλά βασισμένα στις αρχές της επικοινωνίας και αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Το όλο concept που αξιοποιείται για την ονομασία τους, είναι αυτό που λέμε tendency, δηλαδή τάση. Στην πραγματικότητα, το όνομα δεν περιγράφει την θεωρητική ή πολιτική ταυτότητα, αλλά έναν ιδεολογικό προορισμό υπό μορφή ευχολογίου ή αόριστου καθορισμού με την εγγύηση πάντα της αβεβαιότητας ως προς την πιθανότητα προσέγγισής του.

Η "τάση προς" δηλώνεται με σκοπό την κινητοποίηση του θυμικού του υποψήφιου πελάτη, τον οποίο για λόγους ευφημισμού αποκαλούν "Πολίτη" αν και στην πράξη η εξουσία τους πηγάζει από διάφορα άλλα εξωθεσμικά κέντρα εκτός φυσικά του πελάτη-πολίτη. Η κινητοποίηση αυτή του θυμικού, εμποδίζει την άμεση και ανασταλτική για την αγοραστική πρόθεση του πελάτη λειτουργία της λογικής για το κόμμα-προϊόν.

Μερικά μόνο παραδείγματα εφαρμογής του tendency naming concept στα ονόματα των πολιτικών κομμάτων είναι:

ΣΥΡΙΖΑ, (μετάφραση)
"τείνω προς αριστερό ριζοσπαστισμό"
ΠΑΣΟΚ, (μετάφραση)
"τείνω προς σοσιαλισμό και ψεύδομαι κινηματικά"
Νεα Δημοκρατία, (μετάφραση)
"τείνω προς την εφαρμογή ενός νέου συστήματος το οποίο προτίθεμαι (παρά την πραγματικότητα) να ονομάζω Δημοκρατία"

Φυσικά, πουθενά δεν αναφέρουν το τι ακριβώς είναι τώρα, και ποια είναι η αφετηρία. Αντ' αυτού αυθυποβάλλουν τον "πελάτη" να εκλάβει ως σημερινή πραγματικότητα την "καλύτερη" πιθανή εκδοχή μιας τελικής κατάληξης μετά από άγνωστη ακαθόριστη και απρόβλεπτη διαδικαστική πορεία.
Αλλά... "what if" που λέμε στα μαθηματικά; Και κατά δεύτερον, έχει εξεταστεί το "worse case scenario" από τον υποψήφιο πελάτη - κατ' επίφαση "πολίτη";

Ολα παίζουν το ρόλο τους στην εμφάνιση των προϊόντων, και τα κόμματα είναι απλώς άλλο ένα "προϊόν" προς αγορά/ψήφιση/εξουσιαστική νομιμοποίηση.

Με βάση δηλαδή θεμελιώδη επικοινωνιακά αξιώματα, ίσως, αν κάτι δεν αλλάξει, εφ' όσον όλα εξελιχθούν κατά την πρόβλεψη, αν δεν αντιμετωπιστούν δύσκολες συγκυρίες ή δυσκολίες διακυβέρνησης που να απαιτούν αναπροσαρμογές, αν δεν αλλάξει ο στόχος και το "όραμα του διάμεσου" στην πορεία... ίσως να έχουμε κάτι κάποτε που να μοιάζει με δημοκρατία, και η ΝΔ να μπορεί να το αποκαλεί έτσι... χωρίς σοβαρές ανθρώπινες αντιδράσεις.

Οι σκεπτκιστές πάντως αυτού του concept, λενε χαρακτηριστικά ότι παράδειγμα της εφαρμογής του TNC, είναι το να αποκαλείς μια γλάστρα με καστανόχωμα "diamond bucket". Και την Νέα Δημοκρατία δημοκρατικό κόμμα θα συμπλήρωνα εγώ.

Είναι καλύτερα "for his sanity", να μην ξέρει κανείς αυτό που λέμε "επικοινωνία" και να μην αναγνωρίζει τον τρόπο και τους κανόνες λειτουργίας του...

Με τις υγείες μας, καληνύχτα συμπελάτες, ίσως γίνουμε πολίτες...

snb

Ανώνυμος είπε...

Citigroup μειώνει αξιολόγηση ΟΤΕ σε "hold" από "buy"
15 Mαΐου (Reuters) - H Citigroup μείωσε την αξιολόγηση για τον ΟΤΕ σε "hold" από "buy".

Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες περαιτέρω λεπτομέρειες

Ανώνυμος είπε...

Ειδήσεις: Στα Ελληνικά
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-Νευρικότητα, απώλειες ΟΤΕ μετά συμφωνία Δημοσίου,DT
ΑΘΗΝΑ, 15 Μαΐου (Reuters) - Μικρές διακυμάνσεις κατέγραφε το χρηματιστήριο της Αθήνας την Πέμπτη, με τις σημαντικές απώλειες του ΟΤΕ να υπεραντισταθμίζουν τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου της Πειραιώς.

Ο γενικός δείκτης σημείωνε απώλειες 0,12% στις 4.271,57 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες 4,31% στα 19,52 ευρώ σημείωνε η μετοχή του ΟΤΕ , εν μέσω απογοήτευσης ότι η συμφωνία με την Deutsche Telekom (DT) παραμερίζει τους επενδυτές μειοψηφίας, σύμφωνα με αναλυτές.

"Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να γίνει δημόσια προσφορά και ότι οι επενδυτές μειοψηφίας θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την συμφωνία. Αυτό έχει δημιουργήσει μια αίσθηση απογοήτευσης", είπε αναλυτής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συμφώνησε να πουλήσει ποσοστό 3% του ΟΤΕ στην DT στα 29,75 ευρώ μετοχή, συνολικά έναντι 442,3 εκατ. ευρώ. Η πώληση πληροί την προϋπόθεση που είχε θέσει η DΤ για να ολοκληρώσει την συμφωνία με την MIG , αποκτώντας ποσοστό μόλις κάτω από το 20% του ΟΤΕ.

Η D. Telekom είπε ότι απέκτησε τις μετοχές της MIG έναντι περίπου συνολικού ποσού 2,55 δις ευρώ, ενώ θα στρογγυλοποιήσει το ποσοστό της, αγοράζοντας επιπλέον 2% του ΟΤΕ από την αγορά. Η D.Telekom αποκτά ποσοστό 25% συν μία μετοχή στον ΟΤΕ έναντι 3,2 δις ευρώ, βάσει την τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής, είπε η γερμανική εταιρία.

Ο Αλογοσκούφης είπε ότι το Δημόσιο και η D. Telekom συμφώνησαν σε συνδιοίκηση του ΟΤΕ, με τη γερμανική εταιρία να επιλέγει τον διευθύνοντα σύμβουλο και το Δημόσιο τον πρόεδρο.

"Γενικά, η συμφωνία είναι θετική δεδομένου του γενναιόδωρου premium που υποδηλώνει τις προσδοκίες της D.Telekom για την δημιουργία αξίας από την περικοπή δαπανών, συνεργιών και καλύτερης χρήσης των περιουσιακών στοιχείων του ΟΤΕ. Ωστόσο, δεν αναμένουμε η τιμή της συναλλαγής να λειτουργήσει ως βάση αναφοράς, τουλάχιστον όχι πριν η αγορά πάρει μια ιδέα των προθέσεων της νέας διοίκησης και το κατά πόσο θα μπορούσαν αυτές να εφαρμοστούν", ανέφερε η Proton Bank σε σχόλιό της.

Νωρίτερα, η Citigroup υποβάθμισε την αξιολόγηση για τη μετοχή του ΟΤΕ σε "hold" από "buy".

"Οι θεσμικοί επενδυτές (του ΟΤΕ) έχουν παραμεριστεί και έχουν χάσει την επιρροή τους", είπε η Citigroup σε έκθεσή της. "Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η D. Telekom μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της πάνω από το 33% χωρίς να πρέπει να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση. Αυτή η δομή συν το premium προς την αγορά που παρακάμπτει τους θεσμικούς, σημαίνει ότι οι ενεργοί μέτοχοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν...την συμφωνία", πρόσθεσε.