Ειδήσεις

22 Μαΐ 2008

Σε πόρισμα του επιθεωρητή υγείας για το ΕΚΑΒ γίνεται λόγος για απαράδεκτες συνθήκες στη διακομιδή ασθενών

Το Γολγοθά που ανεβαίνουν καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι ζητούν εναγωνίως να μεταφερθούν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Μακεδονίας σε επαρχιακά νοσοκομεία και τη Θεσσαλονίκη έφερε στο φως το «Mega», στο σημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Σε πόρισμα του επιθεωρητή υγείας, που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Θάνος Πασχάλης, γίνεται λόγος για απαράδεκτες συνθήκες στη διακομιδή ασθενών, καθώς καρκινοπαθείς δεν μεταφέρονται με ασθενοφόρα στο σπίτι τους, ενώ τα περιστατικά αξιολογούνται ως επείγοντα ή όχι από τους συνδικαλιστές των εργαζομένων αντί από τους εφημερεύοντες γιατρούς.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο επιθεωρητής υγείας, «ο υπεύθυνος της βάρδιας του ΕΚΑΒ δίνει αναφορά μόνον στους συνδικαλιστές, οι οποίοι έχουν το γενικό κουμάντο και σπανίως, συνεργάζονται με τους γιατρούς υπηρεσίας. «Γραμμή» για κάθε περιστατικό για το αν θα πρέπει να μεταφερθεί ή όχι παίρνουν κυρίως από τους προέδρους του σωματείου τους».
Στο πόρισμα καταγράφεται ακόμη περιστατικό όπου πλήρωμα ασθενοφόρου δεν παραλάμβανε καρκινοπαθή σε τελευταίο στάδιο για να τον μεταφέρει από το «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης στο σπίτι του στη Κοζάνη με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν επείγον.
Τα πληρώματα των ασθενοφόρων δεν διακινούν σοβαρά ασθενείς και αν κριθεί απαραίτητο το κάνουν μετά από 4 ή 6 μέρες. Έτσι, πολλές φορές συγγενείς ασθενών καταφεύγουν σε ιδιωτικά ασθενοφόρα πληρώνοντας 400 έως 600 ευρώ τη διακομιδή.
;;;;;;;;;;;;;;;
Περισσότερα: www.madata.gr