Ειδήσεις

14 Μαΐ 2008

«Εμφύλιο» δικηγόρων προκαλεί η απόφαση διαγραφής του Αλέξη Κούγια από το Δ.Σ.Α. - Κόντρες, αλλά και συμμαχίες ανάμεσα σε μεγαλοδικηγόρους

Γνωστοί στο ευρύ κοινό δικηγόροι έκαναν βαριές καταγγελίες στον «Alpha» και έκαναν λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», με επιλεκτικές διώξεις από τη μία και καραμπινάτες περιπτώσεις ατιμωρησίας από την άλλη. Ο Αλέξης Κούγιας χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση, επισημαίνοντας ότι την ώρα που τιμωρείται ο ίδιος, συνεχίζουν να δικηγορούν οι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Σάκης Κεχαγιόγλου, μολονότι σε βάρος του μεν πρώτου έχουν επιβληθεί – όπως είπε - περιοριστικοί όροι για ποινικά αδικήματα σε βαθμός κακουργήματος και σε βάρος του δεύτερου εκκρεμεί η δίκη για την εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα.
Ο ποινικολόγος απέδωσε τη βαριά «καμπάνα» του Πειθαρχικού Συμβουλίου, στη χρόνια αντιδικία του με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και κατ' επέκταση στην κόντρα του με την πρώην σύζυγό του.
Η πιο βαριά τιμωρία σε έναν από τους πλέον γνωστούς στο ευρύ κοινό ποινικολόγους της χώρας, κάνει πολλούς συναδέλφους του να μιλούν για επιλεκτική αντιμετώπιση των επωνύμων δικηγόρων από το Σύλλογο τους.
Ο Βασίλης Καπερνάρος χαρακτήρισε «υπερβολική» την απόφαση, τονίζοντας ότι ακόμη και κατηγορούμενος για κακουργήματα δικηγόρος δεν διαγράφεται από τον Σύλλογο που ανήκει, αν δεν τελεσιδικήσει δικαστική απόφαση εναντίον του.
Στο ίδιο «μήκος κύματος» η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία έκανε λόγο ακόμη και για «για κατάχρηση εξουσίας».
Το μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου Δημήτρης Χατζημιχάλης δήλωσε ότι «είναι από τις σπάνιες ποινές, επιβάλλονται όμως, όταν δικηγόρος υποτροπιάζει και κάνει συνεχώς πειθαρχικά παραπτώματα».
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία την διαγραφή του Αλέξη Κούγια μετά από τρεις προσωρινές παύσεις και πιο συγκεκριμένα για την εισβολή του στα πλατό της εκπομπής του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, το επεισόδιο με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και δημόσιες δηλώσεις του για εκκρεμή υπόθεσή του.
Ο κ. Κούγιας μιλώντας την Τρίτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha» υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «έναν δικηγόρο σαν και μένα, με αυτήν την διαδρομή και το ήθος, δεν μπορεί να τον διαγράψει κανένας». Χαρακτήρισε δε τη δημοσιοποίηση της απόφασης παράνομη, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται έτσι κι αλλιώς η επιβληθείσα ποινή, αν δεν τελεσιδικήσει.
Η πρωτοβάθμια απόφαση θα κριθεί από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο και εάν επικυρωθεί η οριστική διαγραφή, ο Αλέξης Κούγιας θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.