Ειδήσεις

31 Μαΐ 2008

Απειλείται η ελευθεροτυπία, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Εφημερίδων

Είκοσι οκτώ δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί σε όλο τον κόσμο από τον Νοέμβριο του 2007, εκ των οποίων οι εννέα στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Εφημερίδων (AMJ) στην εξαμηνιαία έκθεσή της που παρουσιάζει με μελανά χρώματα την ελευθεροτυπία.
«Η ελευθεροτυπία απειλείται σοβαρά από όλες τις πλευρές», καταγγέλει η AMJ στην έκθεσή της, την παραμονή του διεθνούς συνεδρίου της που θα διεξαχθεί στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας από αύριο, Κυριακή, μέχρι την Τετάρτη.

Η ελευθερία του τύπου απειλείται «από τις συμμορίες και τους διεφθαρμένους αξιωματούχους στη Λατινική Αμερική, από τα απολυταρχικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή, από τις συγκρούσεις στην Αφρική, τις εχθρικές κυβερνήσεις στην Ασία και τις δικαστικές διώξεις στην Κεντρική Ασία και την Ευρώπη», τονίζεται στην έκθεση.
Η οργάνωση εκτιμά εξάλλου ότι η Κίνα «δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της» για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η AMJ προασπίζεται και προωθεί την ελευθερία του Τύπου και των επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο. Εκπροσωπεί 18.000 εφημερίδες και 77 εθνικές ενώσεις εκδοτών, επιχειρήσεων τύπου και διευθυντών εφημερίδων σε 102 χώρες, 12 πρακτορεία Τύπου και 11 περιφερειακές και διεθνείς οργανώσεις μέσων ενημέρωσης. Στο συνέδριο του Γκέτεμποργκ θα συμμετάσχουν 1800 αντιπρόσωποι από 113 χώρες.
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ