Ειδήσεις

4 Μαΐ 2008

Επιτέλους, να εφαρμοστεί η οδηγία ώστε να εργαστούν και οι άνεργοι φαρμακοποιοί

Μήνυμα αναγνώστη


Ανοίγουν τα «κλειστά επαγγέλματα»

Βασίλης Ζήρας
Αρχίζει σταδιακά το «ξήλωμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», με την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας που θέτει προθεσμία έως το 2010 για την άρση όλων των εμποδίων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό και επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα και τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Για την ενσωμάτωση της οδηγίας για τις υπηρεσίες, το υπουργείο Οικονομίας και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν συγκροτήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα πρέπει ταυτόχρονα να καταγράψει τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις στην αδειοδότηση και την άσκηση διαφόρων επαγγελμάτων και στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει ποια από αυτά τα εμπόδια πρέπει να διατηρηθούν και ποια θα πρέπει καταργηθούν.
Αν και το υπουργείο Οικονομίας αποφεύγει να προσδιορίσει τα επαγγέλματα για τα οποία αργά ή γρήγορα θα επέλθουν αλλαγές, οι διατάξεις της οδηγίας «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά κάποια από τα αποκαλούμενα «κλειστά επαγγέλματα», το θεσμικό καθεστώς των οποίων δημιουργεί μεγάλες και συχνά αδικαιολόγητες στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα πρόκειται για:
- Τα τεχνικά επαγγέλματα (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, ηλεκτρονικοί μηχανικοί κ.λπ.), καθώς το κράτος εγγυάται την καταβολή των αμοιβών τους, αφού δεν εκδίδονται αλλιώς άδειες για κατασκευές.
- Οι δικηγόροι, όπου το κράτος ορίζει τις τιμές των δικαστικών παραστάσεων και εγγυάται την προείσπραξη των αμοιβών. Επίσης, δημιουργεί συνθήκες τεχνητής ζήτησης με την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και την υποχρεωτική οικονομική επιβάρυνση πολλών πράξεων. Επιπλέον, υπό αμφισβήτηση τίθενται ο περιορισμός άσκησης δικηγορίας εκτός των ορίων του δικηγορικού συλλόγου, του οποίου είναι μέλη.
- Οι συμβολαιογράφοι, καθώς εκτός των άλλων το κράτος είναι αυτό που ορίζει τον αριθμό των θέσεών τους, ελέγχοντας έτσι και τη προσφορά, αλλά και τη ζήτηση των υπηρεσιών τους. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμβολαιογραφικές πράξεις εκτελούν δικηγόροι, λογιστές, δημόσιοι λειτουργοί κ.λπ. Στην Ελλάδα, το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, το οποίο ασκούν 3.000 περίπου άτομα είναι κλειστό και ασυμβίβαστο με την ανάληψη υπηρεσίας στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ κ.λπ. και την άσκηση άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας ή υπηρεσία.
- Οι φαρμακοποιοί, καθώς το κράτος ελέγχει τις τιμές, αλλά και το περιθώριο κέρδους τους, ενώ θέτει και γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς περιορισμούς για την ίδρυση φαρμακείων. Επίσης, η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει περιορισμούς και στη νομική μορφή των φαρμακείων, τα οποία δεν μπορούν να είναι ανώνυμες εταιρείες, αλλά ομόρρυθμες, με το 50% των οποίων πρέπει να κατέχει διπλωματούχος φαρμακοποιός.
- Οι αρτοποιοί για τους οποίους εξακολουθούν να υφίστανται γεωγραφικοί περιορισμοί στην αδειοδότηση.
- Οι ιδιοκτήτες ταξί, φορτηγών και υπεραστικών λεωφορείων, καθώς ο αριθμός αδειών είναι περιορισμένος ενώ τα κόμιστρα καθορίζονται από το κράτος
Σημειώνεται ότι στη τελευταία της έκθεση για τα αποκαλούμενα «κλειστά» επαγγέλματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει την Ελλάδα σε μια ομάδα κρατών - μελών, μαζί με τη Τσεχία, τη Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Μάλτα, την Ισπανία και τη Σουηδία, όπου δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό.

1 σχόλια:

Haris είπε...

Να καταργηθούν και οι κατάπτυστες εξετάσεις, για την άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού...