Ειδήσεις

23 Μαΐ 2008

Στο προσκήνιο επανέρχεται η Μονή Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος όπου στο παρελθόν έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια, μεταξύ μοναχών και της ομάδας Μεθοδίου

Στο προσκήνιο επανέρχεται η Μονή Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος όπου στο παρελθόν έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια, μεταξύ των μοναχών και της ομάδας Μεθοδίου που αρνείται, παρά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, να απομακρυνθεί από την ιερά μονή.
Με μια πολυσέλιδη πρότασή του ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωριδης, διαπιστώνει την καθυστέρηση που υπάρχει στην αντίδραση της πολιτείας για την απομάκρυνση των συγκεκριμένων μοναχών και ζητά την άμεση επέμβαση δημοσιάς δύναμης.
Δεν μπορούμε να τους βγάλουμε με τη βία ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, χθες.
Η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν και συμφωνά με τις αποφάσεις της ιεράς κοινότητος, ώστε να απομακρυνθούν οι σχηματικοί σε καμιά περίπτωση όμως με τη χρήση βίας.
Ο εισαγγελέας πρωτοδικών θεωρεί ότι η κατάσταση που επικρατεί στη μονή, θέτει σε κίνδυνο την ενότητα του Αγίου Ορούς και των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι μοναχοί της ομάδας Μεθοδίου τις αποφάσεις του Οικουμενικό Πατριάρχης και της ηγεσίας της ελλαδικής εκκλησίας.
Η κατάσταση δημιουργεί ιδιαίτερη επικινδυνότητα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και όλη η Εκκλησιαστική ιεραρχία εξυβρίζονται καθημερινά μέσα στο ίδιο το κέντρο της ορθοδοξίας, που είναι το Άγιον Όρος, από μια ομάδα φανατικών ατόμων.
Ο κ. Φλωριδης, διατυπώνει ανησυχίες για επέκταση του φαινόμενου της παράνομης κατοχής των μοναστηριών του Αγίου Όρους και από άλλες ομάδες μοναχών.