Ειδήσεις

18 Μαΐ 2008

Προβλήματα στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων έχει η Ελλάδα, τόσο στο internet, όσο και στο φυσικό κόσμο, σύμφωνα με έγγραφο του Κογκρέσου

Πριν λίγο καιρό, είχα γράψει ένα άρθρο, στο οποίο έδειχνα πως μέσα από στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας σελίδων φαίνεται η άνθιση της “πειρατείας” στην Ελλάδα. Φαίνεται όμως πως αυτό έχει πέσει και στην αντίληψη πιο… γραβατωμένων από εμένα. Όπως δείχνει έγγραφο της IAPC (Congressional International Anti-Piracy Caucus), μιας επιτροπής του Κογκρέσου η οποία ασχολείται με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων Αμερικανών δημιουργών, η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που δημιουργούν πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα.Το έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «Priority Country List», είναι μια αναφορά χωρών οι οποίες δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στη «δημιουργική» κοινότητα των ΗΠΑ, λόγω καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων από τους πολίτες της. «Καυτή» τριάδα σχηματίζουν η Κίνα, η Ρωσία και ο Καναδάς, από τις οποίες ο τελευταίος αναφέρεται πως απέτυχε στο να εκσυγχρονίσει τους «copyright νόμους» του ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Πού εμπλεκόμαστε εμείς; Για πρώτη φορά, η ομάδα αναφέρει και την χώρα μας. Στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου, αναφερόμαστε μαζί με την Ισπανία στο ότι έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας στην καταπολέμηση της “πειρατείας” και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην αποτελεσματική προστασία των διαφόρων πνευματικών δικαιωμάτων.
Μάλιστα, τονίζει πως αυτό ισχύει τόσο για το Internet όσο και για τον φυσικό κόσμο (εδώ μάλλον περιλαμβάνονται πλανόδιοι πωλητές CD σε καφετέριες κτλ). Φυσικά, τα μέτρα που θα θέλανε να πάρουμε είναι φιλτράρισματα από τους ISP κτλ.
Το έγγραφο αυτό είναι μια πιο ανεπίσημη εκδοχή της ετήσιας αναφοράς που κάνει το κογκρέσο επί του θέματος. Οπότε και δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις των χωρών. Παρόλα αυτά, MPAA και RIAA καλοδέχτηκαν την λίστα, ενώ το Hollywood τόνισε ιδιαίτερα την αναφορά της Ισπανίας σε αυτήν.
Διαβάστε εδώ την αναφορά της RIAA.
...........
Από: techgr.com

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Ετσι λένε; ΧΑ!
Γατος Camai, Γάτος Scuzi!

Ναι, οι Ελληνες "κατεβάζουν μουσική και ταινίες" και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει χωρίς να θιγούν άλλα πολύ σημαντικά δικαιώματα όπως πχ αυτό της πρόσβασης σε οποιαδήποτε πληροφορία.

ΟΜΩΣ,
Με την δυνατότητα να το αποδείξουμε αυτό, το σύνολο σχεδόν των παρανόμων πηγών μουσικής και ταινιών, βρίσκεται και λειτουργεί ανεμπόδιστα πάνω σε Αμερικανικό έδαφος.

Μάλιστα δε, δεν πρόκειται καν για δωρεάν ανταλλαγή μεταξύ χρηστών αλλά στην ουσία για πώληση αφού οι πηγές αυτές βρίσκονται εγκατεστημένες μέσα σε τσοντοσάιτ τα οποία προστατεύουν το όνομα του ιδιοκτήτη τους, με αποτέλεσμα τον πολύ δύσκολο εντοπισμό τους από whois servers.

Η παροχή της παράνομης μουσικής και ταινιών DVD γίνεται με συνεχείς παραπομπές για συνδρομή στην τσόντα ή με διαφημίσεις για αυτό.

Ας αφήσουν λοιπόν τα δυσφημιστικά bullshit οι φίλοι μας Αμερικανοί και ας κοιτάξουν τα χάλια του οίκου τους. Αν δεν υπήρχαν πηγές σε τέτοιο πλήθος και με τέτοια αστραπιαία ταχύτητα το φαινόμενο θα περιοριζόταν. Δεν φτάνει που άνοιξαν οίκο ανοχής, τώρα τους φταίνε αυτοί που πάνε να πηδήξουν! Ας μαζευτούν μόνοι τους!

...και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν υπερασπιζόμαστε την πειρατεία αντίθετα είμαστε εχθρικοί ειδικά προς εκείνη που είναι εμπόριο.
Εμείς πληρώνουμε στο Live365 δικαιώματα που αποδίδονται στην ASCAP και άλλους συμβεβλημένους. Τα δικαιώματα αυτά καλύπτουν ΜΟΝΟ δημόσια μετάδοση αλλά φυσικά όχι τα "κατεβάσματα" και γι αυτό δεν τα επιτρέπουμε για την μουσική εκτός κι αν πρόκειται για εξ ολοκλήρου δικά μας "ψαλίδια".