Ειδήσεις

24 Ιουν 2008

Αποζημίωση 157.000 ευρώ για δυο φόνους! Ας θυμηθούμε πώς δολοφονήθηκαν στα Κατεχόμενα, ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού, τον Αύγουστο του 1996


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία, για τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.Το Δικαστήριο επιδίκασε 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού.
Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού.
Επιπλέον, η Τουρκία θα πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.
Σύνολο: 157.000 ευρώ για δυο φόνους.
101.000 για το Σολωμό Σολωμού και 56.000 για τον Τάσο Ισαάκ.





Συνεχίζεται...

Το χρονικό μιας πορείας προς την ελευθερία και τη θυσία

(Από: http://www.hri.org/)

1 Αυγούστου: Στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς εκφράζει τη δυσφορία του για την πορεία των μοτοσικλετιστών που ξεκινά αύριο από το Βερολίνο και θα καταλήξει στην Κερύνεια στις 11 Αυγούστου, και προειδοποιεί ότι όποιος περάσει τα λεγόμενα σύνορα του ψευδοκράτους θα πρέπει να υπακούσει τις εντολές της αστυνομίας και να παραδοθεί. "Οποιος δεν υπακούσει στην εντολή θα αναχαίζεται" υπογραμμίζει.

Συλλαμβάνονται και κρατούνται από το κατοχικό καθεστώς δύο Ελληνες, ο 48χρονος Αθανάσιος Σταλίκας και ο 35χρονος Δημήτρης Γκότσης οι οποίοι έχασαν τον προσανατολισμό τους ενώ έκαναν βόλτα με το ταχύπλοο σκάφος τους στη θαλάσσια περιοχή των Κοκκίνων στη β.δ. Κύπρο.

2 Αυγούστου: Ξεκινά σε φιλική ατμόσφαιρα η πορεία των μοτοσυκλετιστών από την τελευταία, εκτός από τη Λευκωσία, διηρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπη, το Βερολίνο. Συμμετέχουν άτομα από την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Αυστρία. "Με την πορεία που θα κάνουν οι μοτοσυκλετιστές θέλουν να διαφωτίσουν όλο τον κόσμο για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων", δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών Γιώργος Χατζηκώστας.

3 Αυγούστου: Πραγματοποιείται στο οδόφραγμα της Δερύνειας η μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση των κατοίκων της Αμμοχώστου. Χαιρετισμό απευθύνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Οι μοτοσυκλετιστές βρίσκονται στην Πράγα.

Στα κατεχόμενα ο Ντενκτάς αναθέτει την "εντολή" σχηματισμού ψευδοκυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερόγλου μετά την αποτυχία του γιου του Σερντάρ να σχηματίσει "κυβέρνηση συνασπισμού".

4 Αυγούστου: Οι μοτοσυκλετιστές βρίσκονται στη Βουδαπέστη.

5 Αυγούστου: Στο Βελιγράδι φθάνουν οι μοτοσυκλετιστές συνεχίζοντας την πορεία τους με προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια.

7 Αυγούστου: Ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη 70 Ελληνες και 15 Ιταλοί μοτοσικλετιστές για να συναντήσουν στον Βόλο τους υπόλοιπους 120 που ξεκίνησαν από το Βερολίνο.

8 Αυγούστου: Αναχωρούν από τον Πειραιά στις 7 το απόγευμα οι 200 μοτοσικλετιστές.

Στο αρχηγείο της Κυπριακής Αστυνομίας πραγματοποείται σύσκεψη όπου εξετάζεται η λήψη διαφόρων μέτρων για την αποφυγή ενδεχομένων επεισοδίων κατά την ημέρα της πορείας των μοτοσυκλετιστών στην Κερύνεια.

Στη Λευκωσία διαχέονται πληροφορίες ότι έρχονται απο την Τουρκία στα κατεχόμενα 2500 μέλη των ακροδεξιών "Γκρίζων Λύκων". Τα Ηνωμένα Εθνη και οι Αμερικανοί εκφράζουν ανησυχίες αναφορικά με την εκδήλωση των μοτοσικλετιστών.

9 Αυγούστου: Ο Κληρίδης απευθύνει έκκληση στους μοτοσικλετιστές να αποφύγουν με κάθε τρόπο τις συγκρούσεις με τον ΟΗΕ και να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη.

Νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης καθώς και του προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών πραγματοποιείται για την εξεύρεση τρόπων διεξαγωγής της πορείας ώστε να αποφευχθούν τυχόν ενέργειες που θα οδηγήσουν σε επεισόδια.

Στα κατεχόμενα ο λεγόμενος "υπουργός Εξωτερικών" Ατάι Αχμέτ Ρασίτ επαναλαμβάνει τις απειλές Ντενκτάς ότι όποιος περάσει τη γραμμή αντιπαράταξης θα πυροβολείται απο τον τουρκικό στρατό.


10 Αυγούστου: Φθάνουν στην Κύπρο οι 300 μοτοσυκλετιστές, "οι καβαλάρηδες της ειρήνης, οι αγγελιοφόροι της ελεύθερης διακίνησης", όπως τους χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης. Τους υποδέχονται στο λιμάνι της Λεμεσού πληθος κόσμου. Συγγενείς των αγνοουμένων τους προσφέρουν γαρύφαλλα.

Ο ψευδοπρωθυπουργός Ατουν και ο διοικητής της τουρκικής δύναμης Κουντακτσί διατυπώνουν νέες απειλές ότι "όποιος τολμήσει να περάσει τα λεγόμενα σύνορα θα πληρώσει την ενέργειά του".

11 Αυγούστου: Στις 10 το πρωί πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Κληρίδη και τη συμμετοχή υπουργών, αξιωματούχων, της ηγεσίας της αστυνομίας και του προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μοτοσικλετισών Γ.Χατζηκώστας. Για λόγους υψίστης ασφαλείας αποφασίζεται η ματαίωση της αντικατοχικής πορείας. Στη λήψη της απόφασης βάρυνε και η έκκληση που είχε απευθύνει ο γ.γ. του ΟΗΕ ο οποίος είχε ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει την πορεία και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτραπουν τυχόν δυσάρεστα επεισόδια.

Ο Χατζηκώστας ανακοινώνει στους μοτοσικλετιστές την ματαίωση της πορείας και τους καλεί να επιστρέψουν στη Λευκωσία. Με έκδηλη απογοήτευση οι μοτοσυκλετιστές φεύγουν απο το Μακάριο στάδιο και διασπώνται προσπαθωντας να εισχωρήσουν στη νεκρή ζώνη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδό τους στα κατεχόμενα.

Στις 12 το μεσημέρι μια ομάδα διαδηλωτών ξεφεύγει από την αστυνομία και τη δύναμη του ΟΗΕ και κατευθύνεται προς την πράσινη γραμμή και καταφέρνουν να περάσουν το συρματόπλεγμα και εισέλθουν στα κατεχόμενα. Ανάμεσά τους ο Τάσος Ισαάκ.
Στα κατεχόμενα δημιουργούνται δυο μέτωπα συγκρούσεων των μοτοσυκλετιστών και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Το πρώτο στην περιοχή Αχνας Βρυσούλλων μεταξύ Δεκέλειας και Δερύνειας και το δεύτερο στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Σοπάζ στη Λευκωσία

Στις 4.430 το απόγευμα ο Τάσος Ισαάκ από το Παραλίμνιο δολοφονείται στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δερύνειας από ομάδα πολιτών που κρατούσαν ρόπαλα και τσεκούρια.

Οι τραυματίες από τα επεισόδια στη γραμμή της αντιπαράταξης ανέρχονται στους 41.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Κυπρου και της Ελλαδας καταδικάζουν και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονία του 24χρονου Τάσου Ισαάκ. Ο Κληρίδης χαρακτηρίζει εγκληματική και αποτρόπαια πράξη τη δολοφονία.

Οι εικόνες του άγριου ξυλοδαρμού και η είδηση της δολοφονίας του Αναστάσιου Ισαάκ κάνουν το γύρο του κόσμου και προκαλουν αναστάτωση στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει ωστόσο χλιαρά τη δολοφονία. Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κυπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην κυπριακή αστυνομία της οποίας ευθύνη ήταν να αποτρέψει τους διαδηλωτες να εισέλθουν στην νεκρή ζώνη αλλά και ευθύνη των κατοχικών δυνάμεων να εμποδίσουν τους αντιδιαδηλωτες να πλησιάσουν της γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

12 Αυγούστου: Ο Ραούφ Ντενκτάς αποδίδει προκλητικότατα τη δολοφονία του Τ.Ισαάκ σε οργισμένους τουρκοκύπριους

Το ίδιο προκλητικά η υπουργός Εξωτερικων της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ καταλογίζει ευθύνες για τα τραγικά επεισόδια στη Δερύνεια στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η κυπριακή αστυνομία καταγγέλει την ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην περιοχή της Δερύνειας επειδή δεν της επέτρεψε να προσφέρει τη βοήθειά της μέσα στη νεκρή ζώνη όπως έγινε στο Σοπαζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης καταγέλλει στους αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και διαφόρων οργανισμών την παρουσία στα κατεχόμενα μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης "Γκρίζων Λύκων".

13 Αυγούστου: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και απευθύνει έκκληση προς τις δυο πλευρές να αποφύγουν στο μέλλον προκλητικές ενέργειες.

14 Αυγούστου: Σε γενικό πένθος κηδεύεται στις 11 το πρωί ο Τάσος Ισαάκ. Χιλιάδες Κυπρίων και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της κυπριακής κυβέρνησης καθώς και αντιπροσωπεία της Ελλαδας συνοδεύουν τον 24χρονο Ελληνοκύπριο στην τελευταία του κατοικία. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανακοινώνει ότι η Ελλαδα θα ειναι η ανάδοχος του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο η γυναίκα του δολοφονημένου Τάσου Ισαάκ.

Μετά την κηδεία μια ομάδα διαδηλωτών κατευθύνεται στα κατεχόμενα να εναποθέσει λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ελληνοκύπριος. Νέες συγκρούσεις ξεσπουν και οι Τουρκοι στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτων.

Στις 2.25 το μεσημέρι δολοφονείται ο 26χρονος Σολομών Σολωμού όταν άοπλος προσπαθεί να σκαρφαλώσει στον ιστό της τουρκικής σημαίας στο φυλάκιο των στρατευματων κατοχής της Δερύνειας και να την κατεβάσει. Τρία ακόμη άτομα τραυματίζονται σοβαρά και μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Λευκωσίας.

Η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο τίθεται σε επιφυλακή ενώ ο Κληρίδης έχει διαδοχικές συναντήσεις με συνεργάτες του και το απόγευμα πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

15 Αυγούστου: Εκθεση καταπέλτης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κυπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της εθνικιστικής τουρκικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" στα αιματηρά επεισόδια της Δερύνειας και στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό.

Ο Κληρίδης συναντάται με τον Γκουστάβ Φεϋσέλ και συζητούν τα επεισόδια των τελευταίων ημερων στη νεκρή ζώνη και τις εν ψυχρώ δολοφονίες των δυο Ελληνοκυπρίων.

Στη Νέα Υόρκη έξω απο το κτίριο του ΟΗΕ περισσότεροι από 1000 ομογενείς πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας. Κατά των διαδηλωτών όμως επιτίθεται αναίτια η αμερικανική αστυνομία η οποία αφού τραυματίζει 7 άτομα συλλαμβάνει 4 που τους αφήνει λίγη ώρα αργότερα ελευθερους.

16 Αυγούστου: Κηδεύεται το απόγευμα στο Παραλίμνι της Κύπρου σε παγκυπριο πενθος ο Σολομών Σολωμού. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Πασχαλίδης.

Ο πατέρας του νεκρού απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία και σύνεση ώστε να μην γίνει άλλος ανυπεράσπιστος νέος στόχος των Τουρκων στρατιωτών.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παίρνει η αστυνομία αποκλείοντας την περιοχή της Δερύνειας προκειμένου να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

Σε εντονότατα διαβήματα προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβουλιο Ασφαλείας του οργανισμού προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση για τις εγκληματικές ενέργειες του κατοχικού στρατού της Κύπρου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποκηρύσσει το νέο αιματηρό συμβάν στην ουδέτερη ζώνη και κρίνει περιττό τον πυροβολισμό που σκότωσε τον Σ.Σολωμού. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου προειδοποίησε όλες τις πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και έκανε έκκληση για σεβασμό της ουδέτερης ζώνης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής βουλής Μπεν Γκίλμαν χαρακτηρίζει απεχθείς τις δολοφονίες των δυο Ελληνοκυπρίων και ζητά την ειρηνική επίλυση του προβλήματος της διαίρεσης της Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνει έκκληση προς τον κυπριακό λαό να επιδείξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και ανακοινώνει ότι τον ερχομό του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο και τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
17 Αυγούστου: Υπό την προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου το οποίο εξετάζει την κατάσταση στην Κύπρο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Ο Σημίτης διαμηνύει ότι περαιτέρω προέλαση της Τουρκίας στην Κύπρο θα αποτελέσει αιτία πολέμου για την Ελλάδα.

Καταπέλτης για τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής είναι η έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με τη δολοφονία του Σ.Σολωμού. Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει ότι δεν χρειαζόταν η χρήση πυρών από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 14ης Αυγούστου και αναφέρει ότι αμέσως μετά τη δολοφονία οι στρατιώτες πυροβολούσαν αδικάκριτα τους άοπλους διαδηλωτές.
18 Αυγούστου: Ο Ντενκτάς επαναλαμβάνει τις απειλές ότι στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ τότε θα προχωρήσει στην ένωση των κατεχόμενων με την Τουρκία ενώ ισχυρίζεται ότι ο Σολωμού σκοτώθηκε από εξοστρακισμό σφαίρας.
19 Αυγούστου: Ο Γλαύκος Κληρίδης απορρίπτει την πρόταση του Μπούτρος Γκάλι για συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς χαρακτηρίζοντάς την πρόωροι. Αντίθετα ο Ραούφ Ντενκτάς απαντά θετικά στην πρόταση, ανακοινώνει ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. Γκουστάβ Φεΰσέλ.

Στα κατεχόμενα, αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντά της η νέα υπό τον Ντερβίς Ερόγλου "κυβέρνηση" του ψευδοκράτους, τη νομική υπόσταση της οποίας έχει αναγνωρίσει μόνο η Τουρκία.
20 Αυγούστου: Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συνεδριάζει και απορρίπτει την πρόταση του Μπούτρος Γκάλι για υπογραφή κοινής δήλωσης Κληρίδη-Ντενκτάς.
21 Αυγούστου: Η κυπριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν θα δεχθεί στον στρατιωτικό διάλογο μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων την παρουσία του διοικητή των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκφράζει παράλληλα την προθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επανέναρξη απευθείας συνομιλιών επί της ουσίας όμως του Κυπριακού επισημαίνοντας την προετοιμασία που χρειάζεται για να γίνει ένας παραγωγικός διάλογος.

22 Αυγούστου: Ο Κληρίδης συναντάται με τον Γκουστάβ Φεϋσέλ και συζητούν σειρά θεμάτων σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες του διαλόγου τους.

23 Aυγούστου: Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μαρκίδης ανακοινώνει ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών των δολοφόνων του Τ.Ισαάκ προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

26 Αυγούστου: Οι ΗΠΑ γνωστοποιούν ότι "παγώνουν" τις κινήσεις τους για το κυπριακό λόγω της διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα. Απόδειξη της τακτικής που θα ακολουθήσουν το διάστημα αυτό είναι η αναβολή της επίσκεψης στην Κύπρο του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, Ρίτσαρντ Μπίτι.

28 Αυγούστου: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι θα ζητήσει απο τη γερμανική τηλεόραση στοιχεία για το βίντεο που πρόβαλε και εμφάνιζε τον Ραούφ Ντενκτάς να βρίσκεται στη Δερύνεια τις ημέρες των αιματηρών επεισοδίων παρακολουθώντας από κοντά τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι θα κυκλοφορήσει στον ΟΗΕ έγγραφο με το οποίο θα καταγγέλεται η νέα μαρτυρία που υπάρχει για συμμετοχή των "Γκρίζων Λύκων" στα γεγονότα της Δερύνειας.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΙ
ΑΘΑΝΑΤΟΙ
ΑΘΑΝΑΤΟΙ
ΑΘΑΝΑΤΟΙ