Ειδήσεις

24 Ιουν 2008

Ο «Άγιος Ανδρέας» στο έλεος του Εγκέλαδου... Από το 2003 το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας είχε ενημερώσει για τη δυσμενή κατάσταση του κτιρίου

Από το 2003 το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας είχε ενημερώσει εγγράφως για τη δυσμενή κατάσταση του κτιρίου και την ενίσχυσή του κατ απόλυτη προτεραιότητα, η οποία δεν έγινε ποτέ.
..............
Κ. ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΑΣΠ)

.................
Δεν είμαστε υπεύθυνοι για προσεισμικό έλεγχο
«Ο ΟΑΣΠ δεν είναι υπεύθυνος για να κάνει προσεισμικό έλεγχο. Είναι συντονιστικό όργανο με επτά όλους κι όλους μηχανικούς. Εμείς συστήσαμε μια επιτροπή για να υποδείξει τη μεθοδολογία για τη βαθμολόγηση των κτιρίων», λέει ο κ. Κώστας Μακρόπουλος, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας. Και αποκαλύπτει ότι... τώρα θα σταλούν πίσω τα στοιχεία για κτίρια που ήδη έχουν αξιολογηθεί, μαζί με οδηγίες για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο όπου χρειάζεται. «Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνει από όποιον είναι υπεύθυνος για κάθε κτίριο. Η νομαρχία έχει τον συντονισμό και το τεχνικό σκέλος υπάγεται στις τεχνικές υπηρεσίες του φορέα: π.χ. για ένα νοσοκομείο είναι το υπ. Υγείας».
........
Συνεχίζεται...

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕΩς απάντηση για την καθυστέρηση, τις χρονοβόρες διαδικασίες αλλά και τη διαφοροποίηση των στοιχείων καθώς έπειτα από κάθε σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογραμμίζει ότι η αρχική εγκύκλιος που έστειλε ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Αλευράς, ζητούσε οι Νομαρχίες να έχουν απαντήσει μέσα σε έναν χρόνο...
Μετά τον σεισμό της Αθήνας, το 1999, ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα και το 2001 η ιδέα τέθηκε σε εφαρμογή. Η εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ ζητούσε οι φορείς να καταγράψουν την κατάσταση των κτιρίων και να στείλουν τις απαντήσεις βάσει ειδικού ερωτηματολογίου, μέσα σε έναν χρόνο. Η ανταπόκριση ήταν απογοητευτική, καθώς ελάχιστοι φορείς έκαναν τον Ταχύ Οπτικό Έλεγχο που ζητούσε η Πολιτεία και οι Νομαρχίες έστελναν μονοψήφιο αριθμό από καρτέλες στον ΟΑΣΠ.
Το 2005 συστήθηκε τελικά η επιστημονική επιτροπή, η οποία θα αξιολογούσε τα στοιχεία. Τα δεδομένα όμως ήταν ανεπαρκή, η ανταπόκριση ελάχιστη και δεν αποτελούσαν αντιπροσωπευτικό δείγμα. Όταν συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 5.000 δημόσια κτίρια (από τα 80-85.000 συνολικά στην Ελλάδα) η επιτροπή προχώρησε στη μεθοδολογία κατάταξης και δημιουργήθηκε βάση δεδομένων. «Η επιτροπή έκανε περίπου δύο χρόνια για να αποφανθεί, να επιλέξει και να πιστοποιήσει τη μεθοδολογία και να ετοιμαστεί το αντίστοιχο λογισμικό», λέει ο κ. Μακρόπουλος «Τώρα στέλνουμε τα στοιχεία με βαθμολόγηση και οδηγίες για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο».