Ειδήσεις

14 Ιουν 2008

Μετά από 3.500 χρόνια η Αργώ άνοιξε ξανά τα πανιά της σήμερα το πρωίμ για το επιστημονικό- πειραματικό ταξίδι στην Αδριατική

Eκατοντάδες Βολιώτες και επισκέπτες, παρουσία των τοπικών αρχών, αποχαιρέτησαν από την Παραλία του Βόλου τη «σύγχρονη Αργώ» που ανοίγει και πάλι τα πανιά της και ξανοίγεται στις θάλασσες, μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, καθώς πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για το Βόλο αλλά και τη χώρα ολόκληρη, αφού το εγχείρημα έχει λάβει εθνικές διαστάσεις.
............
Συνεχίζεται...



Το πειραματικό ταξίδι της «Αργώ» γίνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, την τεχνογνωσία του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Ναυδόμος», την ενεργή στήριξη των Υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουριστικής Ανάπτυξης και την ευγενική χορηγία του Ομίλου Ρέστη.

Αρχικός προορισμός του πειραματικού ταξιδιού είχε καθοριστεί «στα χνάρια του μύθου» η αρχαία Κολχίδα (σημερινό Πότι). Η άρνηση, ωστόσο, της Τουρκικής Κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια του πλοίου, αυστηρή προϋπόθεση, για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι, τροποποίησε τα σχέδια της Οργανωτικής Επιτροπής, που τελικά αποφάσισε την υλοποίηση του εναλλακτικού ταξιδιού, που είναι ισοδύναμης τεχνικής δυσκολίας, όσον αφορά στις αποστάσεις, τους χρόνους και τις συνθήκες, και που αντιστοιχεί με την αντίστροφη πορεία που κάλυψε η αρχαία «Αργώ» κατά το μυθικό ταξίδι της.

Η σύγχρονη «Αργώ» είναι σήμερα αντιμέτωπη με δύο ισοδύναμες προκλήσεις:
α) Να καταστεί σύμβολο Πολιτισμού – Ειρήνης – Φιλίας - Αλληλεγγύης και Συνεργασίας των λαών της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου.
β) Να αντέξει στις δοκιμασίες του Πειραματικού Ταξιδιού, που θα αποδείξουν τις δυνατότητες πλοίου και πληρώματος σε πραγματικές πλέον συνθήκες μιας θαλάσσιας διαδρομής, με συγκεκριμένο μήκος, σε συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που
καταδεικνύει τη δυσκολία, αλλά και τη σπουδαιότητα του συνολικού εγχειρήματος.

Υπό το φώς της ημέρας, πλέοντας με τα κουπιά και με το πανί
η πεντηκόντορος «Αργώ» θα διανύσει μία διαδρομή1.200 ναυτικών μιλίων.
Το σκαρί του πλοίου κατασκευάστηκε τηρώντας πιστά τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής, που την καθιστούν σήμερα πόλο διεθνούς επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

Οι σύγχρονοι Αργοναύτες ξεκίνησαν το Σάββατο, 14 Ιουνίου, από την αρχαία Ιωλκό, το σημερινό Βόλο, για να διασχίσουν τα νερά της Μεσογείου και της Αδριατικής, με τερματικό σταθμό τη Βενετία. Το ταξίδι υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου 60 ημέρες.