Ειδήσεις

14 Ιουν 2008

Έξι ερωτήσεις για τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Ποια είναι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας;

Αντικατέστησε το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο απέρριψε η Γαλλία και η Ολλανδία το 2005. Η «συμβιβαστική» συνθήκη που πήρε τη θέση του Ευρωσυντάγματος υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2007 στην πορτογαλική πρωτεύουσα από τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., με στόχο να επικυρωθεί από καθένα χωριστά και να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2009. Η Ιρλανδία είναι η μοναδική χώρα από τα 27 κράτη-μέλη που διεξάγει δημοψήφισμα για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Επειδή οποιαδήποτε αναθεώρηση σε ευρωπαϊκή συνθήκη έχει συνέπεια την αλλαγή σε διατάξεις του ιρλανδικού Συντάγματος, ο κορυφαίος νόμος της χώρας απαιτεί τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων.
…………….
Συνεχίζεται

Πόσο μοιάζουν το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος και η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη;…..

Έχουν πολλές ομοιότητες. Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη προβλέπει τις ίδιες αλλαγές σε πρόσωπα και θεσμούς που πρότεινε το Ευρωσύνταγμα: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα εκλέγεται για δυόμισι χρόνια αντί για έξι μήνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελείται από λιγότερους επιτρόπους σε σχέση με τα κράτη-μέλη. Προβλέπεται μία νέα θέση, στην οποία θα συγχωνεύονται εκείνη του υπουργού Εξωτερικών και Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, και της επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ. Ανακατανέμονται οι ψήφοι μεταξύ των κρατών. Σύμφωνα με το σύστημα της ειδικής πλειοψηφίας που όριζε το Ευρωσύνταγμα, κάθε απόφαση πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστον από το 55% των κρατών-μελών, που θα αντιπροσωπεύουν άνω του 65% του πληθυσμού της Ένωσης. Αυτό πέρασε και στη Συνθήκη, με τη σημείωση ότι θα εφαρμοστεί από το 2014 και μετά. Απορρίπτονται τα εθνικά βέτο για μια σειρά θεμάτων.
Γιατί, αφού μοιάζουν η Συνθήκη και το Ευρωσύνταγμα, έγινε αλλαγή ονόματος;…………

Το Ευρωσύνταγμα προσπάθησε να αντικαταστήσει όλες τις προηγούμενες ευρωπαϊκές συνθήκες (του Μάαστριχτ, της Ρώμης). Επίσης, θα αντικαθιστούσε όλα τα σύμβολα της Ε.Ε. – τη σημαία, τον ύμνο κ.ά. Η Συνθήκη είναι πιο «περιορισμένη».
Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων περιλαμβάνεται στη Συνθήκη;-----------

Υπάρχει αναφορά σ’ αυτόν, αλλά δεν περιλαμβάνεται το πλήρες κείμενο. Η Βρετανία έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι ο Χάρτης δεν μπορεί να εφαρμοστεί από το Ευρωδικαστήριο υπερισχύοντας των βρετανικών νόμων.
Έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη-μέλη τη Συνθήκη;------------

Όχι ακόμη. Στη Βρετανία πληθαίνουν οι φωνές στο Κοινοβούλιο που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ στην Τσεχία αναμένεται να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο αν η Συνθήκη της Λισαβόνας μπορεί να συμβαδίσει με το Σύνταγμα της χώρας.
Τι θα συμβεί αν οι Ιρλανδοί ψηφίσουν «όχι»;------------

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β», έχει δηλώσει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Κομισιόν. Αν η Συνθήκη απορριφθεί από την Ιρλανδία, θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων και η Ε.Ε. θα πορευτεί με τη Συνθήκη της Νίκαιας, αναβάλλοντας επ’ αόριστον τις μεταρρυθμίσεις στα θεσμικά όργανά της.
…………………

Από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟιΕυρωπαικοι λαοι δεν πρεπει να ενημερωνονται και ν αποφασιζουν για πραγματα που δεσμευουν το μελλον τους?Αληθεια τι λεει αυτη η περιφημη Ευρωσυνθηκη και γιατι προσπαθουν να τη περασουν τοσο στα μουλοχτα?Αυτοι οι νομαρχες των Βρυξελων που εθυμοτυπικα λεγονται προθυπουργοι η προεδροι γιατι δεν μας λενε γιατι ειναι τοσο καλη,και να τη θεσουν στη κριση των λαων τους.Πυρ και μανια εγιναν κατα των Ιρλανδων που την απεριψαν και κατα των Γαλλων και Ολλανδων που εκαναν το ιδιο πραγμα παλιοτερα.Τους χαλαι φαινεται τη σουπα η φωνη του κοσμου που αρχιζει σιγα σιγα να συνηδοτοποιει το βρωμικο παιγνιδι που παιζεται στη πλατη του.Η ευφορια των πρωτων χρονων της Ενωσης αρχισε να γινεται απαγοητευση και μισος και οταν δεινεται η ευκαιρια στο κοσμο το δειχνεει απλοχαιρα,κι αυτο ειναι που φοβιζει καποιους.