Ειδήσεις

11 Ιουν 2008

Για τη σωτηρία ενός πανέμορφου φάρου

Ο Φάρος χτίστηκε το 1886 στην μικρή νησίδα Πλανήτης πολύ κοντά στο νησί της Τήνου και αποτελεί ένα λαμπρό δείγμα ναυτικής τέχνης. Επί 60 χρόνια συντρόφευε τους ναυτικούς που ταξίδευαν στα νησιά των Κυκλάδων, ενώ ο επιβλητικός πύργος του χτισμένος με ξεχωριστή δεξιοτεχνία αποτελούσε πραγματικό στολίδι για το γραφικό λιμάνι του Πανόρμου. Το εν λόγω ιστορικό μνημείο, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, καθώς αποτελεί σημαντικό δείγμα ειδικής κατασκευής του αιώνα του, χαρακτηριστικό για την μελέτη της εξέλιξης της ιστορίας της αρχιτεκτονικής.
………..
Συνεχίζεται

Την άμεση αναστήλωση και αποκατάσταση του Φάρου «Πλανήτης» της Τήνου ζήτησε ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε. Μεϊμαράκη με επιστολή του.

Ο κ. Βρούτσης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχουμε υποχρέωση να διασώσουμε το Φάρο της νησίδας Πλανήτης, γιατί πίσω από τους επιβλητικούς πέτρινους τοίχους του, τους διαβρωμένους από την αλμύρα, κρύβει την ιστορία του τόπου μας. Δυστυχώς, η πάροδος των ετών και η παντελής απουσία ανθρώπινης παρέμβασης για την προστασία του, έχουν καταστήσει αυτό το μοναδικό κόσμημα του Αιγαίου στη χείριστη μορφή του. Η Πολιτεία οφείλει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές άρτιο αυτό το πέτρινο
αριστούργημα, που αναδεικνύει ιδιαίτερα την λαϊκή τέχνη και παράδοση της Τήνου.»

Γιάννης Μ. Νέγρης

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια για την κινηση.