Ειδήσεις

26 Ιουν 2008

Ένα γράμμα από μια μητέρα με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Μήνυμα αναγνώστη

...........
Είναι μύθος ότι τα Κέντρα Πρόληψης είναι για τους χρήστες ή για ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα.
Είναι λάθος να περιμένουμε να θεραπεύσουμε τους χρήστες και μάλιστα τους χρόνια εξαρτημένους, μόνο με συστήματα μεθαδόνης.
Είναι ψέμα ότι η πρόληψη αφορά μια μικρή μερίδα ανθρώπων.
Είναι αλήθεια πικρή ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται εξαρτημένοι.
…..
Συνεχίζεται
Εξάρτηση δεν είναι μόνο οι παράνομες ουσίες, ηρωίνη, κοκαϊνη κλπ, είναι η κατάχρηση στο τσιγάρο, στο φαγητό στον καταναλωτισμό στην τηλεόραση, στο ίντερνετ, στα τυχερά παιχνίδια, στο αλκοόλ . Εξάρτηση με την έννοια ότι είναι το «μοναδικό» πράγμα που μου προσφέρει ευχαρίστηση.
Τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον άγχους γιατί ο γονιός, ο δάσκαλος, ο καθηγητής, που θα έπρεπε να είναι οι παιδαγωγοί του ζουν το δικό τους αγώνα για επιβίωση. Ποιος όμως ποτέ τους είπε ότι το παιδί για να γίνει υπεύθυνο θέλει να κρατάμε εμείς οι μεγάλοι τις υποσχέσεις μας, να λέμε αλήθεια και όχι ψέματα και ανόητες δικαιολογίες για τα λάθη που κάνουμε; Nα ξέρουμε τα όριά μας και να είμαστε σταθεροί σε αυτά που κάνουμε για να έχει καυτό όρια;
Να το ενθαρρύνουμε, να το επιβραβεύουμε και όχι συνεχώς να το κριτικάρουμε;
Να εκδηλώνουμε συναισθήματα αγάπης και όχι να ξεσπάμε με φωνές και τιμωρίες γιατί μας έχουμε φταίξει άλλοι;
Σήμερα σε αυτή τη σύγχρονη κοινωνία που σε οδηγεί στον άκρατο καταναλωτισμό, στο άγχος της επιβίωσης, τα Κέντρα Πρόληψης μπορούν να βοηθήσουν.
Κι έχουν ανάγκη οι γονείς να μάθουν πώς πρέπει να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια. Έχουν ανάγκη οι δάσκαλοι να μάθουν πώς θα επικοινωνήσουν με τόσο διαφορετικά παιδιά. Έχουν πολύ ανάγκη οι καθηγητές να μάθουν πώς μπορούν να επικοινωνούν με τους
έφηβους που χρειάζονται σωστά πρότυπα, που ασφυκτιούν στις «ανάπηρες πόλεις», που κανένας δεν κάθεται να τους ακούσει.
Στα κέντρα πρόληψης «Σείριος» στη Θεσσαλονίκη, έμαθα για την ενθάρρυνση, την αυτοεκτίμηση, τον σεβασμό, την επικοινωνία, την ενεργητική ακρόαση. Έμαθα πώς θα βοηθήσω τα παιδιά μου να ενηλικιωθούν. Πως δεν πρέπει να έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις από όσες αντέχουν. Πως πρέπει να έχουν όνειρα και να αγωνίζονται για αυτά. Αλλά όλα αυτά τα μαθαίνουμε εμείς στα παιδιά μας μέσα από τη δική μας «στάση ζωής».
Τα κέντρα πρόληψης είναι απαραίτητο να μπουν στα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια. Να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο τους, γιατί το σχολείο είναι ένας βασικός κοινωνικός ιστός όπου έχουν εισβάλλει τα ναρκωτικά. Η ενίσχυση υγιών «στάσεων ζωής», η στήριξη στα προβλήματα της καθημερινότητας, η ουσιαστική επικοινωνία, είναι «η Πρόληψη», η σωστή «πολιτική αντιμετώπισης των ναρκωτικών».





Μητέρα τριών παιδιών 21,18 και 16 ετών

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Τι να πει κανείς σε μια μητέρα ή σε έναν ασθενή;

Τι μπορεί κανείς να κάνει όταν οι έμποροι ναρκωτικών και οι προστάτες τους βρίσκονται μέσα στη βουλή ή είναι σύμβουλοι πρωθυπουργών;