Ειδήσεις

12 Ιουν 2008

«Έχετε χτυπηθεί, πέρσι, από τις πυρκαγιές, από τους σεισμούς και, από ό,τι κατάλαβα, χτυπηθήκατε και από τα ΜΑΤ της κυβέρνησης, σήμερα...»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή, με τους Νομάρχες και τους Δημάρχους των Νομών Αχαΐας και Ηλείας. Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε τα εξής:"Έχετε χτυπηθεί, πέρσι, από τις πυρκαγιές, προ μίας εβδομάδας από τους σεισμούς και, από ό,τι κατάλαβα, χτυπηθήκατε και από τα ΜΑΤ της κυβέρνησης, σήμερα. Είναι μεγάλο κρίμα, αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ θα ήθελα να σας καλωσορίσω. Από την πρώτη στιγμή και με Κλιμάκιο ήμασταν κοντά σας, και ο Γραμματέας του Κινήματος, και ο υπεύθυνος από πλευράς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για τα θέματα άμεσης ανάγκης και αντιμετώπισης κρίσεων, όπως είναι το θέμα του σεισμού.
…………….

Συνεχίζεται

Θέλω να ξέρετε ότι δεν είναι απλώς η πρόθεσή μας να σας συμπαρασταθούμε, αλλά είναι και απόλυτη πολιτική βούληση, να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος που έχει χτυπήσει την περιοχή, και για τη λήψη των άμεσων μέτρων, και για την ανάγκη να κηρυχθούν οι περιοχές σεισμόπληκτες, αλλά και για την προοπτική των περιοχών της Πελοποννήσου - που χτυπήθηκαν πέρσι από τις πυρκαγιές, φέτος από τους σεισμούς - μέσα από ένα σχέδιο, συγκεκριμένο, συστηματικό, για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση της περιοχής.
Ένα σχέδιο, το οποίο έχει πάρει, όχι απλώς τη μορφή προτάσεων, αλλά και τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο έχουμε καταθέσει στη Βουλή και το οποίο, βεβαίως, χρειάζεται μια συμπλήρωση, θα έλεγα μικρή, για να εντάξει και τις ζημιές, ουσιαστικά, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν διαμορφωθεί μετά από τους σεισμούς.
Είναι ένα πρόγραμμα, που έχει ως στόχο, όχι απλώς την ανασυγκρότηση, αλλά να δώσει μία διέξοδο αναπτυξιακή σε αυτή την περιοχή, πάνω σε νέες βάσεις. Σε νέες βάσεις, που θα συμβάλλουν στην ποιότητα, στην ανταγωνιστικότητα, στο σεβασμό του περιβάλλοντος, της παράδοσής μας, της ιστορίας μας, με βάση την επένδυση στην παιδεία και την καινοτομία. Μία πρόταση, την οποία έχουμε καταθέσει δημοσίως και για την οποία δεσμευόμαστε.
Εγώ, όμως δεν θα ήθελα να μονολογήσω, ο στόχος είναι να σας ακούσουμε και, πραγματικά, να δούμε πώς θα συμβάλλουμε καλύτερα κι εμείς, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμερα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους σεισμούς και από τις περσινές πυρκαγιές, που δυστυχώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση.
Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω και πολλούς και παλιούς και νέους φίλους."
Στο τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε τα εξής:
"Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους όλων μας, όλων των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται εδώ και συνολικά του Κινήματός μας, τη συμπαράστασή μας. Ιδιαίτερα για το απαράδεκτο γεγονός ότι, ενώ ήρθατε χτυπημένοι από τις πυρκαγιές, χτυπημένοι από τους σεισμούς, αντιμετωπιστήκατε, αντί με συμπόνια και έγνοια, με έναν τρόπο απαράδεκτο από την κυβέρνηση και τα όργανα ασφαλείας. Είναι απαράδεκτο.
Δεύτερον. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, και θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που κάνατε και πέρσι με τις πυρκαγιές, που χωρίς εσάς θα είχαμε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα, παρά την έλλειψη ουσιαστικής αρωγής, συντονισμένης αρωγής από την κυβέρνηση και την Πολιτεία. Και φέτος πάλι, με τους σεισμούς, ο ρόλος σας είναι καθοριστικός.
Και το λέω αυτό, διότι είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η κυβέρνηση να αποφύγει τον ουσιαστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, κάνοντας, το αυτονόητο, θέμα προνομίων, εκείνων που έχουν κάποιο μέσο, κάποια επαφή με κάποιον κομματάρχη ή κάποιον άλλον, βουλευτή κλπ. Διότι, δυστυχώς, έτσι λειτούργησε πέρσι.
Εάν λειτουργούσαμε μέσα από τα συντεταγμένα και εκλεγμένα όργανα, που είναι η Αυτοδιοίκηση, η Νομαρχιακή και η Τοπική, θα ήταν πολύ πιο καλά τα αποτελέσματα και πέρσι, αλλά πολύ πιο άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα και φέτος, που χρειάζεται πολύ γρήγορη, πρακτική βοήθεια, αφού ξέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και τα προβλήματα, και τους ανθρώπους, και τον τρόπο πιθανής διανομής της βοήθειας, είτε οικονομικής, είτε κάποιας άλλης μορφής.
Άρα, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να κριθούν άμεσα σεισμόπληκτες και οι δύο περιοχές και να δοθούν όλες οι δυνατότητες στην Αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή και Τοπική, να εκπληρώσει το έργο της. Πάντα με τη βοήθεια και της κεντρικής Πολιτείας και των υπηρεσιών που υπάρχουν στην Περιφέρεια.
Να κηρυχθούν σεισμόπληκτες οι περιοχές, που θα πρέπει να συνδυαστούν, όμως, όχι με απλά μέτρα μπαλώματος, όπως πολύ σωστά είπατε όλοι σας. Όλοι σας είπατε ότι, αυτή τη στιγμή, και έτσι το βλέπουμε και εμείς, παρά το ότι είναι μια μεγάλη πληγή, είναι τεράστιος ο πόνος, και ξέρω καλά τις περιοχές αυτές, όπως ξέρω τους περισσότερους και προσωπικά, αυτή η πληγή είναι και μία ευκαιρία, εφόσον εμείς, ως Πολιτεία συντεταγμένη, την αξιοποιήσουμε ως τέτοια, ως μια νέα ευκαιρία. Να επανασχεδιάσουμε με φαντασία, αλλά και με απόλυτη βούληση, σοβαρότητα και συστηματικότητα, αυτές τις περιοχές.
Να πούμε πώς αυτές οι περιοχές πρέπει να οργανωθούν για το αύριο, δίνοντας την ελπίδα που σήμερα έχει χαθεί, διότι έχει χαθεί η ελπίδα, όπως πολύ σωστά είπατε, από τους κατοίκους αυτής της περιοχής. Θα έλεγα είναι ένα γενικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα, πόσο μάλλον, όμως, ειδικά στις περιοχές αυτές.
Να κάνουμε αυτή την καταστροφή, αφετηρία μιας νέας πορείας ελπίδας. Γι' αυτό, εμείς καταθέσαμε ένα σχέδιο, που δεν είναι ένα συμβατικό σχέδιο - απλώς βοηθήστε λίγο το χωράφι, μερικά ζώα ή να διορθωθεί το σπίτι - αλλά είναι συνολικό σχέδιο, για το πού πρέπει να πάει αυτή η περιοχή. Ένα πρότυπο ανάπτυξης, σύγχρονο πρότυπο ανάπτυξης, σύμφωνα με τις επιταγές της σημερινής εποχής. Και όταν λέω «σημερινής εποχής», δεν μιλώ μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μία ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, μία ανάπτυξη που θα αξιοποιεί το περιβάλλον, που θα αναπτύσσει νέες τεχνολογίες, που είναι συνδεδεμένες ακριβώς με τις ήπιες μορφές ενέργειας, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά βεβαίως και με ολόκληρη την παράδοση της περιοχής.
Ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, υπηρεσίες ποιοτικές, στον τουρισμό, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό. Σημαντικές υποδομές τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, με νέο πανεπιστήμιο, που θα συνδέει βεβαίως όλα τα υπάρχοντα πανεπιστήμια, σε μια λογική να αναδειχθεί αυτός ο τόπος, που είναι τόσο γνωστός σε όλη την ανθρωπότητα, για την προσφορά του, με τις ιδέες, με τον Ολυμπισμό, με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, στην ανθρωπότητα, σε όλη τη υφήλιο.
Πολλοί θα λένε - και αυτή, φαίνεται, είναι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης - πού θα βρούμε τα χρήματα. Τα χρήματα, σας διαβεβαιώνω, υπάρχουν. Τα χρήματα υπάρχουν. Όποιος λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα, απλώς δεν ξέρει ή δεν θέλει να τα βρει.
Θέλει να κρατήσει μια περιοχή ή μια χώρα στη μιζέρια. Για να μας κάνει τι; Ικέτες. Εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό. Εγώ, πέρσι, είχα εκτενή συνομιλία, λόγω των πυρκαγιών, με τον κ. Μπαρόζο, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κυρία Χούμπνερ, αλλά και με πολλούς άλλους.
Μπορούσε η Ελλάδα και μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει πόρους, μέσα από ένα συστηματικό πρόγραμμα όμως, πρέπει να υπάρχει το πρόγραμμα, και να διεκδικήσει σημαντικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πόρους που χάνουμε, ούτως ή άλλως, λόγω της μη απορρόφησής τους από το Γ' ΚΠΣ και πόρους που θα μπορούσαμε να πάρουμε επιπλέον από το Ταμείο Αλληλεγγύης και από αλλού.
Υπάρχουν, και το έχουμε καταθέσει, πόροι που αφορούν ειδικές δράσεις για το περιβάλλον, το Ταμείο Αλληλεγγύης, το Ταμείο Συνοχής, για τον πολιτισμό και την απασχόληση, πόροι από διεθνείς πηγές χρηματοδότησης. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί, που θα μπορούσαν να συμβάλουν, ιδιωτικοί ή κρατικοί ή διεθνείς φορείς, για την πολιτιστική κληρονομιά. Το σύνολο των εισφορών στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, να μεταβιβάζεται στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης, Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών που είχα προτείνει και, ήμουν δεσμευμένος, αν κερδίζαμε τις εκλογές, αυτός ο Οργανισμός να ήταν υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. Όχι να ήταν ουσιαστικά ξεχασμένος.
Με χρήματα που έχουν δοθεί, απ' ό,τι καταλαβαίνω, από εισφορές πολιτών 190 εκατ. ευρώ, που τα περισσότερα έχουν επενδυθεί σε διάφορα ομόλογα κλπ. Δηλαδή, ούτε και αυτά αξιοποιούνται. Έχουμε προτείνει παρακράτηση ποσοστού 10% της ετήσιας κρατικής δαπάνης προς τα κόμματα, για χρονική περίοδο 5 ετών.
Παρακράτηση ποσοστού 20% της ετήσιας διαφημιστικής δαπάνης του κάθε Υπουργείου και κάθε δημόσιου οργανισμού για πέντε χρόνια. Εισφορές ιδιωτών, εισφορές κρατικού προϋπολογισμού. Και, βεβαίως, όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν και να κινητοποιήσουν δυνάμεις για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο. Το χρειαζόμαστε. Αλλιώς, δεν θα δώσουμε ελπίδα.
Με μπαλώματα και, μάλιστα, με μπαλώματα που είναι κατόπιν ενεργειών, δεν προχωράει ο τόπος. Και σίγουρα, δεν θα προχωρήσουν αυτές οι περιοχές που είναι χτυπημένες. Έχετε, όχι μόνο τη συμπαράστασή μας, αλλά και την ενεργή μας πρωτοβουλία, συνεχιζόμενη πρωτοβουλία και, θα ζητούσα και από εσάς, πάνω στο σχέδιο το οποίο βεβαίως καταθέσαμε λίγες μέρες πριν από τους σεισμούς, να γίνουν οι δικές σας, απαραίτητες παρατηρήσεις, ώστε να ενσωματώσουμε, σε ένα νέο σχέδιο που θα καταθέσουμε, αυτές τις επιπλέον πια ανάγκες, τις συνιστώσες, που θα αντιμετωπίσουν και το νέο πρόβλημα που έχει προκύψει.
Εγώ είμαι έτοιμος να ακούσω και άλλα από τους Δημάρχους και φίλους και θα είμαι ελπίζω και σύντομα κοντά σας. Θα τα πούμε και από κοντά στις περιοχές σας.
Να είστε καλά.