Ειδήσεις

24 Ιουν 2008

Νίκος Σηφουνάκης προς Άρη Σπηλιωτόπουλο για τη μαρίνα Μυτιλήνης: Θα εγκαινιάσετε ένα έργο το οποίο δεν ανήκει σε κανέναν φορέα.

Σε λίγες μέρες στο νησί της Λέσβου, ο υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος θα προβεί στα εγκαίνια της ολοκληρωμένης μαρίνας Μυτιλήνης.
Ο βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης έμαθε για αυτό, από τις προσκλήσεις που έχουν μοιραστεί και που ο ίδιος έως σήμερα δεν έχει λάβει.
Σε επιστολή του λοιπόν προς τον κύριο Σπηλιωτόπουλο, τονίζει ότι δεν υπάρχει φορέας στον οποίο θα παραδοθεί το έργο, με αποτέλεσμα από την επόμενη των εγκαινίων ημέρα, κανείς να μη γνωρίζει ποιος θα είναι υπεύθυνος για αυτό.
………….

Συνεχίζεται
Δημοσίευση επιστολής Σηφουνάκη που έστειλε στον Σπηλιωτόπουλο


Ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης, λαβών γνώση από τις προσκλήσεις που έχουν διανεμηθεί (που όμως ο ίδιος ως σήμερα δεν έχει λάβει !) των εγκαινίων της ΜΑΡΙΝΑΣ Μυτιλήνης απ’ τον Υπουργό Τουρισμού κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, επεσήμανε τα εξής:

Στις 13 Ιουνίου, αφού είχε ανακοινωθεί στον τοπικό τύπο η προγραμματιζόμενη έλευση στη Μυτιλήνη του Υπουργού Τουρισμού, θεώρησα «καλή τη πίστει» χρήσιμο να του απεθύνω επιστολή για τον ενημερώσω για το χρονίζον ζήτημα της ΜΑΡΙΝΑΣ Μυτιλήνης απ’ τη δική μου σκοπιά και γνώση. Την επιστολή αυτή δεν δημοσιοποίησα γιατί είχα την πεποίθηση ότι ο κ. Υπουργός θα λάμβανε υπόψη του και ανάλογα θα διαμόρφωνε το πρόγραμμά του. Δυστυχώς φαίνεται ότι στο περιβάλλον του κ. Υπουργού επικρατεί η σκληρή κομματική θεώρηση και η στενή έννοια
του πολιτικού οφέλους κι αποφάσισε να εγκαινιάσει ένα έργο το οποίο:

* Δεν έχει φορέα για να παραδώσει τη χρήση του. Έτσι απ’ την επόμενη των εγκαινίων ημέρα κανείς δεν θα γνωρίζει ποιος θα είναι υπεύθυνος πλέον για τη ΜΑΡΙΝΑ.
* Εκ των πραγμάτων βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου η εξεύρεση και ανάθεση τέτοιου φορέα για τη φετινή θερινή περίοδο είναι αδύνατη.
* Εξ όσων γνωρίζω ουδεμία ενημέρωση παρέσχε στους καθ’ ύλη ενδιαφερόμενους, που είναι ο λαός της Μυτιλήνης και η Δημοτική Αρχή που τον εκπροσωπεί.

Με βάση τα παραπάνω είτε προσκληθώ είτε όχι, ως δημότης Μυτιλήνης θα παραστώ στα «εγκαίνια».
Θα παραστώ και ελπίζω οι διοργανωτές να μην μου στερήσουν το δικαίωμα λόγου, ως έχουν χρέος.

Ειλικρινά πρόθεσή μου ήταν να μην δώσω στη δημοσιότητα την επιστολή, που προ δεκαημέρου απέστειλα στον κ. Σπηλιωτόπουλο, τον οποίο εκτιμώ και πιστεύω ότι με τις όποιες κουτσουρεμένες αρμοδιότητες του ανάθεσαν, κάτι προσπαθεί να κάνει στον τομέα του Τουρισμού, αλλά η απροσχημάτιστη πέρα για πέρα κομματική διαχείριση του ζητήματος με λυπεί.

*Συνημμένη η από 13/6/08 επιστολή του κ। Σηφουνάκη στον κ. Υπουργό Τουρισμού.

Προς:

Τoν Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης

Κύριο Άρη Σπηλιωτόπουλο

Από τον τοπικό τύπο της Μυτιλήνης 9 Ιουνίου 2008, πληροφορήθηκα – εάν είναι σωστό το ρεπορτάζ - την πρόθεσή σας να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Μαρίνας Μυτιλήνης στις 28 ή 29 Ιουνίου, παρ’ ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της οπότε στην καλύτερη των περιπτώσεων η έναρξη λειτουργίας της θα μπορεί να ξεκινήσει όχι νωρίτερα από ένα χρόνο.

Δεν προτίθεμαι να σας αναλύσω το ιστορικό αυτού του σημαντικού έργου. Οι υπηρεσίες σας είμαι βέβαιος θα σας ενημέρωσαν, πως όταν είχα την ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού μερίμνησα για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος χωροθέτησης της Μαρίνας, την εκπόνηση των μελετών, την χρηματοδότηση και την δημοπράτηση του έργου, όπως βεβαίως και για πολλά άλλα παρεμφερή έργα.

Οι πολίτες του τόπου μας γνωρίζουν την ιστορία του έργου όπως και οι κ. κ. Νομάρχης Λέσβου και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης. Επιβάλλεται όμως να γνωρίζετε ότι αν και οι υποδομές κτιριακές και ηλεκτρομηχανολογικές έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια:

* Δεν έχει γίνει η προκήρυξη για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της ΜΑΡΙΝΑΣ από τον ΕΟΤ, όπως οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιτάσσουν. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να γίνει η προκήρυξη, να κατοχυρωθεί στον πλειοδότη, η εκμετάλλευση της - εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις - να υπογραφούν οι συμβάσεις, να εγκατασταθεί ο πλειοδότης ο οποίος θα πρέπει να εξοπλίσει και να στελεχώσει τη Μαρίνα ( γραφεία, Restaurant, Bar, Ιατρείο, Αποδυτήρια, και το χώρο επισκευής σκαφών - καρνάγιο) κ.α. ο ένας χρόνος είναι ίσως πολύ λίγος.

* Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια δεν εκτελείται καμία εργασία και οι φθορές στις εγκαταστάσεις και το πράσινο - στο εσωτερικό του περιβάλλοντα χώρου -είναι μεγάλες, χωρίς να αναφέρω τον ακαλαίσθητο τρόπο που έγινε η φύτευση.

* Ο περιβάλλον χώρος νότια - προς το Ναυτικό Όμιλο - και βόρεια - προς το παρκινγκ- βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη. Με ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου έχει μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων η δυσοσμία από την απόληξη των αποχετεύσεων είναι αποπνικτική και η οριστική διαμόρφωση του χώρου με δεντροφυτεύεις κ.α. σύμφωνα με την μελέτη δεν έχει γίνει.

Πέρυσι τον Αύγουστο 2007 – προεκλογική περίοδος - με το πρόσχημα της έναρξης των ιστιοπλοϊκών αγώνων της Regatta – τους οποίους επ’ ευκαιρία σας γνωρίζω ότι το Υπουργείο Αιγαίου είχε απαξιώσει – προγραμματιζόταν να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια. Εγκαταλείφθηκε το εγχείρημα μετά και από τις ενστάσεις μου αλλά και πιθανόν διότι κατανοήθηκε το γελοίο του πράγματος.

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζοντάς σας, είμαι βέβαιος ότι δεν θα συμπράξετε σε μια τελετή εγκαινίων ενός έργου, που θα λειτουργήσει - εάν λειτουργήσει - το λιγότερο σε ένα χρόνο. Αντί εγκαινίων σας παρακαλώ να ενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες του ΕΟΤ να προβούν στις όποιες διαδικασίες απαιτούνται για να αναληφθεί η διαχείριση του έργου και να εγκαινιασθεί στην ώρα του.

Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε στις ανησυχίες μου, ούτως ή άλλως οι εκλογές όπως διαβεβαιώνει ο Πρωθυπουργός θα γίνουν στην προκαθορισμένη Συνταγματικά προθεσμία.

Νίκος Σηφουνάκης

Γιάννης Μ. Νέγρης