Ειδήσεις

19 Ιουν 2008

Η «Τυχερή» ξανά στο δάσος σε αναζήτηση του μικρού της

Πέρασε περίπου μία εβδομάδα από τη μέρα που τα μέλη των ομάδων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συνεργάστηκαν με σκοπό να περιθάλψουν μια θηλυκή αρκούδα η οποία έπεσε θύμα τροχαίου. Η θηλυκή αρκούδα σε αναζήτηση τροφής και ακολουθούμενη από το μικρό της προσπάθησε λίγες μέρες πριν, να διασχίσει τμήμα της Εγνατίας Οδού στο δρόμο προς Γρεβενά. Αιτία του τροχαίου αποτέλεσε ο ανεπαρκής φράχτης που υπάρχει κατά μήκος της Εγνατίας ο οποίος θεωρητικά έχει κατασκευαστεί για να εμποδίζει τη διέλευση της άγριας πανίδας, με σκοπό τα ζώα αυτά να χρησιμοποιούν τα ειδικά διαμορφωμένα περάσματα (τούνελ και κοιλαδογέφυρες). Η σύγκρουση της ανυποψίαστης αρκούδας με το διερχόμενο όχημα ήταν σφοδρή και η πρώτη εξέταση από τον κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩ έδειξε πως το ζώο ήταν χτυπημένο βαριά.
………
Συνεχίζεται

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στους ειδικούς και το γεγονός πως η θηλυκή αρκούδα ήταν μητέρα ενός μικρού το οποίο μετά το ατύχημα της μητέρας του αγνοείται. Η φάση εκμάθησης και ανατροφής των μικρών κοντά στη μητέρα τους είναι ζωτικής σημασίας για τη μετέπειτα φάση ανεξαρτητοποίησής τους. Σε περίπτωση που αυτή διαταραχθεί, είναι πολύ πιθανό τα μικρά να μην επιβιώσουν.

Ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, η θηλυκή αρκούδα κέρδισε τη μάχη για τη ζωή. Αφού παρέμεινε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για περίπου πέντε ημέρες κατάφερε να επανέλθει πλήρως. Η διαρκής φροντίδα των ειδικών έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η «Τυχερή» όπως βαφτίστηκε από τα μέλη των ομάδων των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων, είχε ένα σοβαρό οίδημα στη σπονδυλική της στήλη, το οποίο μετά από χορήγηση κορτιζόνης και αντιβίωσης υποχώρησε. Η τύχη της θηλυκής αρκούδας ήταν πως ο τραυματισμός της δεν την άφησε ανάπηρη.

Χθες το απόγευμα βρέθηκε λοιπόν το καταλληλότερο σημείο κοντά στην περιοχή όπου κινούνταν η «Τυχερή» πριν από το ατύχημα και στήθηκε η επιχείρηση επαναφοράς της στο φυσικό περιβάλλον. Η επιλογή της τοποθεσίας έγινε με γνώμονα την ελπίδα των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων να μπορέσει η «Τυχερή» να επιβεβαιώσει το όνομά της και να επανασυνδεθεί με το μικρό της. Σε συνεργασία ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και με σκοπό να παρακολουθηθεί η μετέπειτα πορεία του ζώου καθώς και η πιθανή επανασύνδεσή του με το μικρό του, τοποθετήθηκε σε αυτό ειδικό δορυφορικό κολάρο νέας γενιάς, το οποίο θα επιτρέπει με ακρίβεια δύο μέτρων, τον εντοπισμό και καταγραφή της θέσης του ζώου. Το άγριο ζώο μεταφέρθηκε μέσα σε ειδικό κλουβί. Σε όλη της διάρκεια της μεταφοράς η «Τυχερή» φαινόταν ήρεμη μέχρι που το αυτοκίνητο πλησίασε στην περιοχή όπου κινούνταν πριν το ατύχημα. Είναι γνωστό πως η αρκούδα είναι ζώο με εξαιρετικά αναπτυγμένη όσφρηση, γεγονός που δικαιολογεί τη συμπεριφορά της «Τυχερής» όταν εντόπισε τις γνώριμες γι’ αυτήν μυρωδιές.

Η κυλιόμενη πόρτα του προσωρινού της «σπιτιού» άνοιξε, και μαζί με αυτήν άνοιξε και ο δρόμος για την ελευθερία της. Η επιχείρηση επαναφοράς της στο φυσικό περιβάλλον με τη συμμετοχή των ειδικών των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων και την παρουσία υπαλλήλου της Διεύθυνσης Δασών του νομού Γρεβενών στέφθηκε με επιτυχία και η μαμά αρκούδα, υγιής πια, χάθηκε στο δάσος προς αναζήτηση του μικρού της.

Το γεγονός αυτό ήταν το δεύτερο που συνέβη στην Εγνατία Οδό. Για να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα και να αποφευχθούν ατυχήματα σε ζώα και ανθρώπους θα πρέπει η Εγνατία να ακολουθήσει τις διεθνείς προδιαγραφές και να κατασκευάσει ασφαλή και αδιαπέραστο φράκτη.