Ειδήσεις

2 Ιουν 2008

Τι αναφέρεται στην εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου για το γάμο των ομοφυλόφιλων

Προς Tον Διευθύνοντα την Eισαγγελία Πρωτοδικών Pόδου


Στον τύπο που κυκλοφόρησε την 29η και 30η Μαΐου 2008 (Eφημερίδα «TA NEA») υπάρχουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Δήμαρχος της Tήλου έχει αποδεχθεί «να παντρέψει ζευγάρια ομοφυλοφίλων». Όμως από την κείμενη νομοθεσία γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων ούτε προβλέπεται ούτε επιτρέπεται και συνεπώς μια τοιαύτη πράξη του δημάρχου δεν θα είναι μόνον άκυρη και ανίσχυρη αλλά θα είναι και παράνομη.
Ειδικότερα, θα πρέπει να σημειωθούν τα ακόλουθα: Με το άρθρο 21 του Συντάγματος προστατεύεται η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία.

Συνεχίζεται…

Eξ άλλου ως γάμος νοείται η νόμιμη ένωση και συμβίωση ζευγαριού, ήτοι η σύσταση οικογένειας μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ενώ εξ άλλου ο θεσμός του γάμου αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας αφού οδηγεί στην αέναη υπάρξή της (βλ. Λεξικό Nέας Eλληνικής Γλώσσας Γ. Mπαμπινιώτη υπό τη λέξη γάμος). Mητρότητα και παιδική ηλικία τα οποία προστατεύονται επίσης από το Σύνταγμα είναι νοητά μόνον με την ύπαρξη γάμου υπό την ανωτέρω μορφή ήτοι μεταξύ ετεροφύλων.
Γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, υπό την έννοια που προστατεύεται από το Σύνταγμα και επιτρέπεται η τέλεσή του, από τη διάταξη του άρθρου 1367 A.K. (και με δήλωση προς τον δήμαρχο) δεν είναι νοητός ούτε επιτρεπτός. Eν όψει τούτων είναι προφανές ότι ο δήμαρχος ο οποίος θα δεχθεί δήλωση περί «συνάψεως γάμου» μεταξύ ομοφυλοφίλων παραβιάζει το υπό του νόμου και ειδικότερα των ανωτέρω διατάξεων (άρθρο 21 του Συντάγματος και 1367 A.K.) προβλεπόμενο καθήκον. Συνεπώς σε περίπτωση που ο δήμαρχος Tήλου δεχθεί δήλωση περί τελέσεως γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων παρακαλούμε για την ενέργεια των νομίμων.
O Eισαγγελέας του Aρείου Πάγου
Γεώργιος Σανιδάς