Ειδήσεις

10 Ιουν 2008

Άλλοι αγωνιούν για τους μετασεισμούς και άλλοι μαλώνουν για την πρόβλεψη...

Οι κάτοικοι της Αχαΐας και της Ηλείας αγωνιούν για τους μετασεισμούς που μπορεί να είναι ισχυροί, κοιμούνται έξω και μετρούν τις απώλειες.
Από την άλλη, στην τηλεόραση άσχετοι και σχετικοί μαλώνουν για το ποιος πρόβλεψε το σεισμό.
Πίσω από αυτές τις αντιπαραθέσεις κρύβονται συντεχνιακές διαφορές που το μόνο που καταφέρνουν είναι να «σπέρνουν» τον πανικό.
Γιατί μια «πρόβλεψη» σύμφωνα με την οποία σε διάστημα ενός μήνα, σε έκταση πολύ μεγάλη θα γίνει ένας σεισμός, δεν προσφέρει τίποτα επί της ουσίας.
Είναι ένα επιστημονικό θέμα που θα πρέπει να απασχολεί συνεχώς τους αρμόδιους επιστήμονες και τίποτα παραπάνω.
..............
Συνεχίζεται...

Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας πολύ καλά ότι, είτε το θέλουμε, είτε όχι, πρόβλεψη για τους σεισμούς δεν υπάρχει και το μόνο που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε με τα σημερινά δεδομένα είναι να φροντίζουμε για γερές, αντισεισμικές οικοδομές.
Τι σημαίνει αντισεισμική οικοδομή;
Κατά κανόνα πρόκειται για οικοδομές που έχουν κτιστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια και σε χρονική περίοδο που υπήρχε υποχρέωση εφαρμογής αντισεισμικού κανονισμού και που δεν έχουν υποστεί ζημιές από προηγούμενο σεισμό ή που έχουν μεν υποστεί ζημιές, οι ζημιές όμως αυτές έχουν επισκευαστεί σύμφωνα με τους σχετικούς Πολεοδομικούς Κανονισμούς.
Αυτό και μόνο είναι το θέμα με το οποίο πρέπει να ασχολούμαστε προς το παρόν μαζί με το πώς θα κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των πληγέντων…
………
Ε.Κ.