Ειδήσεις

3 Ιουλ 2008

Το επικίνδυνο τσιμπούρι και πώς να το αντιμετωπίσετε

Με αφορμή την εκδήλωση μεμονωμένου κρούσματος αιμορραγικού πυρετού σε πολίτη που προκλήθηκε από ειδικό κρότωνα (τσιμπούρι) στην περιοχή της Ροδόπης, εδόθη εντολή από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη να διεξαχθεί επιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ στις εκτροφές μικρών μηρυκαστικών και στρουθοκαμήλου για τις περιοχές Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου και τις νησιώτικες περιοχές του Βορείου Αιγαίου.
………..
Συνεχίζεται

Μέχρις ότου ανακοινωθούν τα πορίσματα της επιδημιολογικής μελέτης έχουν δοθεί οι αρμόδιες οδηγίες για την Κτηνιατρική Βιοασφάλεια.
Επίσης, έχει ήδη αποσταλεί εγκύκλιος οδηγία από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις - Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της επικράτειας με την οποία δίδονται σαφείς οδηγίες και ανακοινώνονται προληπτικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της ασθένειας, στον αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό της χώρας.
Σας επισυνάπτεται η εγκύκλιος οδηγία που έχει αποσταλεί από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις – Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 3 Ιουλίου 2008
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΤΜΗΜΑ Λοιμωδών και Παρασιτικών
Νοσημάτων ΠΡΟΣ : Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις





ΘΕΜΑ : Εμφάνιση αιμορραγικού πυρετού στον άνθρωπο.

Όπως ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας διαγνώστηκε αιμορραγικός πυρετός Crimean-Congo σε άνθρωπο ο οποίος κατοικούσε στην περιοχή της Ροδόπης. Η διαπίστωση της παραπάνω ασθένειας πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ως γνωστόν η παραπάνω ασθένεια μεταδίδεται από ευπαθή ζώα (μηρυκαστικά, πτηνά, άλογα κλπ.) στον άνθρωπο μέσω ειδικού κρότωνα (τσιμπούρι) ο οποίος μεταφέρει τον ιό αυτό (nairovirus).

Μετά τα παραπάνω η Υπηρεσία μας θα ήθελε να σας επισημάνει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην εκτροφή, διακίνηση και μεταποίηση των ζώων (εκδοροσφαγείς, παραγωγοί ζώων, μεταφορείς κλπ.) με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης της νόσου τόσο στον άνθρωπο όσο και στα εκτρεφόμενα ζώα.
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει άμεση χρήση ειδικών ουσιών καταπολέμησης των εκτοπαρασίτων για την θανάτωση των κροτώνων.
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και όσοι έρχονται σε επαφή με ζώα μπορούν να προστατευτούν με τη χρήση εντομοαπωθητικών. Συγκεκριμένα, παρακαλείστε, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Υγειονομικές Υπηρεσίες, να προβείτε στα ακόλουθα μέτρα στους ανθρώπους :

α) αποφυγή, κατά το δυνατόν, περιοχών όπου υπάρχουν τσιμπούρια,
β) η χρήση εντομοαπωθητικών στα γυμνά μέρη του σώματος (συνιστώνται τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο – DEET – και ακολουθούνται οι οδηγίες που αναφέρονται στο σκεύασμα),
γ) κατάλληλο ντύσιμο των ατόμων που ασχολούνται με κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες και συγκεκριμένα, πουκάμισα με μακριά μανίκια που κουμπώνουν στον καρπό, μακρύ παντελόνι, κάλτσες, υποδήματα και γάντια. Το παντελόνι θα πρέπει να τοποθετείται μέσα στις κάλτσες και τα μανίκια του πουκαμίσου μέσα στα γάντια,

δ) να γίνεται αυτοέλεγχος για τυχόν ύπαρξη τσιμπουριών στο δέρμα, μετά το πέρας αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση που εντοπιστεί η ύπαρξη τσιμπουριού να γίνεται παραπομπή σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, ώστε να γίνεται σωστά η αφαίρεσή του.

Τέλος θα θέλαμε να πραγματοποιήσετε επιδημιολογική διερεύνηση στην περιοχή αρμοδιότητάς σας με σκοπό τη διερεύνηση ύπαρξης της νόσου τόσο στον άνθρωπο όσο και στα εκρεφόμενα ζώα.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω διερεύνησης να μας αποσταλούν άμεσα και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία.


Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ



ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΛΙΩΤΗΣ
Γιάννης Μ. Νέγρης