Ειδήσεις

2 Ιουλ 2008

Την ώρα που η Πεντέλη καίγεται η Ρόδος είναι χωρίς αεροπυρόσβεση και ο νομάρχης κάνει και νέα έκκληση στους αρμόδιους

Να τηρήσουν την υπόσχεση και τη διαβεβαίωσή τους για στάθμευση ενός ελικοπτέρου στη Ρόδο, κατά την αντιπυρική περίοδο, ζητεί με νέα επιστολή του ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης προς τον υπουργό Εσωτερικών, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Το αίτημα είχε υποβληθεί από τη Νομαρχία στις 3 Απριλίου, ζητώντας τη μόνιμη στάθμευση στο νησί μας δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων τύπου CANADAIR και ενός ελικοπτέρου.
……..
Συνεχίζεται

Αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό στο σύνολό του, καθώς με επιστολή του προς τον νομάρχη, στις 29 Απριλίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αθανάσιος Κοντοκώστας εξηγούσε πως, βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού δεν προβλέπεται η παρουσία αεροπλάνων στη Ρόδο, παρά μόνο ενός ελικοπτέρου.
Τρεις μήνες περίπου μετά, η Ρόδος παραμένει χωρίς αεροπυρόσβεση, αφού ούτε το ελικόπτερο σταθμεύει στο νησί.




Ο κ. Μαχαιρίδης με τη νέα του παρέμβαση επισημαίνει ότι διανύουμε ήδη τον μήνα Ιούλιο, βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, και απευθύνει έκκληση προς τους κυρίους Προκόπη Παυλόπουλο, Αθανάσιο Κοντοκώστα και Μαργαρίτη Μουζά, αντίστοιχα, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία στάθμευσης του ελικοπτέρου, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.



Στην επιστολή του ο νομάρχης αναφέρει τα εξής:





«Μετά από αίτημα που σας υποβάλλαμε στις 3 Απριλίου 2008 για ενίσχυση της αεροπυρόσβεσης στο νησί της Ρόδου, είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση για την τοποθέτηση ενός ελικοπτέρου που θα σταθμεύει μόνιμα στη Ρόδο.
Παρά το γεγονός, ότι ήδη διανύουμε τον μήνα Ιούλιο και βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, η από την 29η Απριλίου 2008 διαβεβαίωσή σας δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, με τη Ρόδο να μένει ουσιαστικά ακάλυπτη από αέρος, σε περίπτωση, ο μη γένοιτο, εκδήλωσης σοβαρής πυρκαγιάς.



Να σας θυμίσουμε, ότι από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια οργάνωσης, συντονισμού και διάταξης των πυροσβεστικών δυνάμεων της περιοχής, μέσα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ).




Παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια και ευσυνειδησία των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των άλλων δομών δασοπυρόσβεσης, η τραυματική για το νησί της Ρόδου εμπειρία χρόνων καταδεικνύει ότι οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης δεν επαρκούν στην αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων.
Για το λόγο αυτό είχαμε ζητήσει την αρωγή του Υπουργείου Εσωτερικών και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για στάθμευση στη Ρόδο δύο αεροπλάνων τύπου CANADAIR και ενός ελικοπτέρου.




Κρίνατε, βάσει του επιχειρησιακού σας σχεδιασμού, ότι ήταν αδύνατη η διάθεση των αεροπλάνων, παρά μόνον ενός ελικοπτέρου, όπως άλλωστε συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.



Τρεις μήνες μετά, ούτε το μίνιμουμ των αιτημάτων μας έχει ακόμα ικανοποιηθεί.
Σας απευθύνουμε κατεπείγουσα έκκληση ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία στάθμευσης του ελικοπτέρου στη Ρόδο, μεταφέροντάς σας την αγωνία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των λοιπών φορέων δασοπυρόσβεσης και της τοπικής κοινωνίας συνολικά.




Με εκτίμηση


Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου



Γιάννης Μαχαιρίδης
Γιάννης Μ. Νέγρης