Ειδήσεις

2 Ιουλ 2008

Χατζηγάκης για Siemens: Δεν υπήρξε «βιαστικό κλείσιμο» της υπόθεσης, ούτε διάθεση συγκάλυψης ευθυνών. Η Δικαστική Έρευνα θα συνεχισθεί

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη

Εξ αφορμής των διαρκών επιθέσεων που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Δικαιοσύνη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ανακοινώνει τα εξής:

Πρώτο: Δεν υπήρξε ούτε «βιαστικό κλείσιμο» της υπόθεσης, ούτε «αιφνιδιαστική απόφαση της Προανάκρισης», ούτε βεβαίως ουδεμία διάθεση συγκάλυψης ευθυνών και στοιχείων, δεδομένου ότι η Δικαστική Έρευνα θα συνεχισθεί από Τακτικό Ανακριτή, ο οποίος ήδη ορίστηκε και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους τους παραπάνω ανεύθυνους ισχυρισμούς. Είναι βέβαιο ότι με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς που κινήθηκε η προκαταρκτική εξέταση, θα κινηθεί και η ανάκριση.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στις τελευταίες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, αυτές χαρακτηρίζονται και από το αίσθημα ελλείψεως στοιχειώδους πολιτικής σοβαρότητας, με κύρια χαρακτηριστικά την προσφυγή στην ανακρίβεια και την κακοπιστία.
.............
Συνεχίζεται...

Δεύτερο: Συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα πιστοποιούν ότι η περίπτωση της Siemens είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη δικαστική υπόθεση, μέσα στην οποία η Δικαιοσύνη έπρεπε και πρέπει να κινηθεί σε έναν Μαίανδρο επαφών και διαδρομών, λογαριασμών και τραπεζών, υπεράκτιων εταιρειών και μεσαζόντων, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και αποδείξεις, να συγκεκριμενοποιήσει αδικήματα, να ανακρίνει πολλά πρόσωπα, με συγκεκριμένες διαδικασίες κλπ.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στη προανάκριση και το επίμοχθο έργο της, αξίζει να σημειωθεί ότι:

- εξετάσθηκαν 50 περίπου μάρτυρες, για όλες τις πτυχές της υπόθεσης.


- πραγματοποιήθηκαν 20 αιτήματα δικαστικών συνεργασιών, για ανοίγματα λογαριασμών σε τράπεζες και Off-Shore εταιρείες και παροχή διαφόρων στοιχείων που έχουν σχέση με την όλη υπόθεση.



- εξετάσθηκαν, ως ύποπτοι, με την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών και έδωσαν εξηγήσεις 40 άτομα.



- παραδόθηκαν στην ανάκριση τριάντα (30) δέματα, από τρία ογκώδη ντοσιέ το καθένα, με χιλιάδες εγγράφων, (δηλαδή 90 ογκώδη ντοσιέ). Από αυτά, τα 30 έχουν ήδη μεταφραστεί στην Ελληνική γλώσσα, από τις αρμόδιες αρχές.




Τρίτο: Σε ότι αφορά στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπήρξε ανεπιφύλακτη και αποφασιστική η διάθεσή τους να ερευνηθεί η υπόθεση της Siemens προς κάθε κατεύθυνση και για οποιοδήποτε πρόσωπο. Υπήρξαν προς τούτο αλλεπάλληλες οι δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του Υπουργού Επικρατείας κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου, αλλά και οι σχετικές δηλώσεις και ενέργειες του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.


Συγκεκριμένα:



• Στις 31 Ιανουαρίου 2008, ο Υπουργός Δικαιοσύνης προκείμενου να λάμψει γρήγορα η αλήθεια, άσκησε το δικαίωμα, προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που του παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διερεύνηση της προκαταρκτικής εξέτασης.



• Στις 6 Φεβρουαρίου 2008, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την 2/538 Διάταξή του, παρήγγειλε την κατά απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της Προκαταρκτικής Εξέτασης.



• Στις 09 Ιουνίου 2008 διαβιβάσθηκε το δεύτερο αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατά απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια της Προκαταρκτικής Εξέτασης.




Τέταρτο: Αποτελεί πάγια αναγνώριση της δικαστικής πραγματικότητας, ότι το προανακριτικό υλικό και οι αξιολογήσεις του, συνιστούν τη βάση των ενεργειών και της πορείας της ανάκρισης και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμούνται και να υποβαθμίζονται.



Όσοι διαπράττουν αυτή την απαξίωση, αδικούν βάναυσα τη Δικαιοσύνη, δημαγωγούν και συμβάλλουν στην απαξίωση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, με τη καλλιέργεια μιας μισαλλόδοξης και μεσαιωνικής νοοτροπίας, που υπηρετεί την ανεύθυνη σκανδαλολογία και συκοφαντική ονοματολογία.




Και πέμπτο: Δεν είναι αληθές ότι η ανάκριση αναβάλλεται για το φθινόπωρο ή μετά το Σεπτέμβριο, αλλά θα συνεχιστεί καθ’ όλο το διάστημα του καλοκαιριού.


Η τακτική ανάκριση, άλλωστε, έχει απόλυτη ελευθερία να διευρύνει τις κατηγορίες αυτές και σε άλλα αδικήματα, να εξετάσει νέα πρόσωπα, να αναζητήσει από παντού νέα στοιχεία και να καταλογίσει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ακόμα και πολιτικά. Έχει απόλυτη ελευθερία να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

Γιάννης Μ. Νέγρης


1 σχόλια:

socrates είπε...

Μιας και είσαι τόσο καλός αναλυτής, θα ήθελα τη γνώμη σου για την υπόθεση των φρεγατών, όπως και του C4I.
Ποιοί τα πήραν, σε τί τιμές, πότε και κατά πόσο τα δισεκατομύρια αυτά ευρώ συμψηφίζονται με το ταξίδι του Λιάπη για τον αγώνα Ελλάδα-Βραζιλία όπως και τα 43.000 ευρώ που χρωστούσε ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ο μπεμπο-μητσοτάκης στη Siemens.
Θα εκτιμούσα ένα συγκεκριμένο σχόλιο (όχι κάποιο του τύπου: έλα τώρα, όλοι τα παίρνουν άλλοι πολλά και άλλοι λίγα).
Ευχαριστώ