Ειδήσεις

17 Σεπ 2008

Βρέθηκε ο πρώτος «χρυσός» κληρονόμος των 1.031 προγόνων μας που έκαναν ασφάλεια ζωής πριν έναν αιώνα; Μήπως είστε κι εσείς ένας από αυτούς;

Μέχρι χθες ήταν απλώς ο πρόεδρος μιας μικρής κοινότητας του νομού Χανιών, σήμερα, λόγω της πιθανής συγγένειάς του με έναν από τους προνοητικούς Κρητικούς που έκαναν ασφάλεια ζωής πριν από περίπου έναν αιώνα, αποτελεί ενδεχομένως έναν από τους χρυσούς κληρονόμους μιας αστρονομικής περιουσίας...

Ο κ. Αντώνης Σμπυράκης, κοινοτάρχης της Ασή Γωνιάς, με έκπληξη πληροφορήθηκε χθες από τα δημοσιεύματα της "Νέας Κρήτης" ότι πιθανόν να είναι ένας από τους δικαιούχους που αναζητά η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία New York Life Insurance Company.

Ο "χορός" των κληρονόμων ξεκίνησε τελικά από την Κρήτη, ενώ ενδέχεται να αποδειχτεί... μακράς διάρκειας, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανάμεσα στα ονόματα του καταλόγου εντόπισαν εκείνα κάποιων... μακρινών συγγενών τους.
Όπως ανάφερε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Σμπυράκης, δεν πίστευε στα αφτιά του όταν του ανακοινώθηκε ότι το όνομα κάποιου συγγενούς του φιγουράρει στην περίφημη λίστα των 1.031 συνολικά ασφαλισμένων Ελλήνων της εταιρείας, καθιστώντας τον πιθανό... εκατομμυριούχο από τη μια στιγμή στην άλλη.
«Σίγουρα έχουμε κάποια σχέση με τον άνθρωπο αυτό. Πιθανόν να είναι αδερφός ή παππούς του προπάππου μου. Έχει γεννηθεί το 1857, σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχει συνάψει με την εταιρεία. Το μόνο που μπορώ να πως είναι ότι το επίθετο Σμπυράκης δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, παρά μόνο στην Ασή Γωνιά, και πάνω σε αυτό βασίζουμε τη σιγουριά μας ότι υπάρχει κάποια συγγένεια με το συγκεκριμένο άνθρωπο», τόνισε ο ίδιος στη "Νέα Κρήτη".
…………
Συνεχίζεται…

Ο προνοητικός, όπως αποδείχτηκε παππούς, ονομαζόταν Νικόλας Σμπυράκης του Δημητρίου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφονται στην περιβόητη λίστα της ασφαλιστικής εταιρείας ήταν έμπορος καπνού και κατοικούσε στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο παππούς Νικόλας γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1857 και είχε συνάψει δύο συμβόλαια με την εταιρεία. Στο πρώτο συμβόλαιο αναγράφεται ως ημερομηνία σύναψης η 17η Νοέμβρη του 1894 και στο δεύτερο η 8η Αυγούστου του 1906. Η προφητική του αυτή κίνηση εξασφαλίζει σήμερα στους απογόνους του ένα ποσό... αστρονομικό, που μεταφράζεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

«Σίγουρα πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό. Εφόσον αυτή η περιουσία περιέλθει στα χέρια μας, το σίγουρο είναι ότι μέρος της θα διατεθεί στην Κοινότητα Ασή Γωνιάς. Επίσης θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε όλα τα μέλη της οικογένειάς μας, που είναι αρκετά μεγάλη, και να τους αποδώσουμε μερίδιο της αναπάντεχης αυτής κληρονομιάς», τόνισε ο κ. Σμπυράκης.

Όπως εξομολογείται ο ίδιος, δε γνώριζε τίποτα για το θέμα αυτό, μέχρι που ενημερώθηκε από τα δημοσιεύματα. «Πρώτος στόχος είναι τώρα να ψάξουμε στην Αθήνα προκειμένου να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τον άνθρωπο αυτό, ποιος ήταν και τι απέγινε. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα κουραστική και χρονοβόρα, και είναι αμφίβολο το αποτέλεσμά της, ωστόσο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ψάξουμε τις ρίζες μας, να βρούμε χαμένα μέλη της οικογένειας», επισήμανε ο κ. Σμπυράκης, που, όπως εξήγησε, η έρευνα αυτή φτάνει μέχρι και την Αμερική.

«Κάποτε κάποιος συγγενής καθηγητής πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, παιδίατρος, είχε ξεκινήσει μια έρευνα γνωρίζοντας ότι έχουμε κάποιους συγγενείς που έχουν χαθεί και ξεκίνησε μια διαδικασία που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. Ωστόσο, είχε ένα ρολόι που του είχαν στείλει κάποιος θείος από την Αμερική όταν ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο και το είχε κρατήσει. Σκοπός μας είναι να κατευθύνουμε τις έρευνες και προς την Αμερική», πρόσθεσε ο κ. Σμπυράκης.



Η περίφημη λίστα της εταιρείας που δημοσιεύεται για δεύτερη ημέρα σήμερα στις σελίδες της "Ν.Κ." φαίνεται πως έβαλε πολύ κόσμο να... ανασκαλέψει το παρελθόν του και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανάμεσα στα ονόματα των ασφαλισμένων εντόπισαν και κάποιο που πιθανόν να ανήκει στην οικογένειά τους. Όπως ανέφεραν στη "Ν.Κ." αρκετοί από τους... υποψήφιους κληρονόμους, πρόκειται για μια ιδιαίτερα συγκινητική διαδικασία, που εκτός από την είσπραξη του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού αποφέρει και ηθικό κέρδος και αυτό είναι η ανακάλυψη της οικογενειακής τους ιστορίας, μιας ιστορίας που χάθηκε ανάμεσα στις στάχτες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

«Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, αλλά συνδέεται και με την οικογενειακή ιστορία του καθενός», ανέφερε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκκάλης, που ανέφερε στη "Ν.Κ." ότι ανάμεσα στα ονόματα των ασφαλισμένων της αμερικανικής εταιρείας ανακάλυψε και εκείνο που παππού του, με το ενδεχόμενο ωστόσο να πρόκειται για μια απλή συνωνυμία. «Θα πρέπει να διασταυρώσουμε στοιχεία, όπως είναι η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης, αλλιώς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά», ανέφερε ο ίδιος.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποιος θα αποδειχτεί ο... τυχερότερος των απόγονων που θα εισπράξει την αστρονομική αποζημίωση, όπως επισήμανε ο κ. Κοκκάλης, εκείνο που θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα είναι η διάθεση ενός μέρους του ποσού για τη δημιουργία ενός χώρου μνήμης προς τιμή των ανθρώπων αυτών. «Το ιδανικό θα ήταν να διατεθεί ένα ποσό για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης, ενδεχομένως μέσα από την ίδρυση ενός μουσείου που θα περιλαμβάνει δείγματα του πολιτιστικού πλούτου των σπουδαίων αυτών προγόνων».

Όπως τόνισε ο ίδιος, θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία των προσφυγικών συλλόγων της χώρας και μια κοινή απόφαση, ώστε τα ποσά που αποδίδονται σε οικογένειες Ελλήνων Μικρασιατών που πιθανώς να έχουν αφανιστεί να χρησιμοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς.


Έξι δηλώνουν Κρητικοί

Ανάμεσα στα 1.031 ονόματα της "χρυσής" λίστας των ασφαλισμένων της New York Life Insurance Company περιλαμβάνονται και αυτά έξι ατόμων (εκτός από τον πρόγονο του κ. Σμπυράκη) που δηλώνουν ως τόπο καταγωγής-κατοικίας τους την Κρήτη. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ίδια λίστα πρόκειται για εύπορους ανθρώπους της εποχής που διέβλεψαν ότι η σύναψη ενός συμβολαίου ζωής θα μπορούσε να αποτελέσει στο μέλλον μια κερδοφόρα επένδυση. Παράλληλα, ο ασφαλιστής της εταιρείας στην Κρήτη θα πρέπει να ήταν... πολύ καλός στη δουλειά του, καθώς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατάφερε να συνάψει τα ασφαλιστήρια μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, αφού, όπως προκύπτει, οι άνθρωποι αυτοί είχαν ασφαλιστεί την ίδια σχεδόν χρονική περίοδο.

Ένας από αυτούς ήταν ο Γεώργιος Αλεξανδράκης του Αντωνίου, έμπορος λαδιού, που γεννήθηκε το 1851, ενώ σύναψε το "χρυσό" συμβόλαιο στις 19 Ιουνίου του έτους 1900. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Ιουνίου του ίδιου έτους, ο δικηγόρος Ιωάννης Κουφάκης του Θεοδώρου καταχωρίζεται ως ένας από τους ασφαλισμένους της αμερικανικής εταιρείας. Στο πρόγραμμα ασφάλειας ζωής της αμερικανικής εταιρείας μπαίνει στις 28 Ιουνίου ο Μίνωας Κυδωνάκης, που γεννήθηκε το έτος 1867 και που ως ιδιότητα δηλώνει ανεξάρτητος, και την 1η Αυγούστου ο έμπορος καλτσών Νικόλαος Σερβάκης. Τον Οκτώβριο του 1900 υπογράφει την ασφάλεια ζωής ο έμπορος ξηρών προϊόντων Μανόλης Καλαμαρίσης και τελευταίος ο... συνάδελφός του έμπορος ξηρών φρούτων Αναστάσιος Τσικόλης του Σπύρου, δηλώνοντας ως τόπο κατοικίας τους το νησί της Κρήτης.


Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης δέκα ακόμη άτομα, το επίθετο των οποίων ίσως μαρτυρά μια πιθανή σύνδεση με τη μεγαλόνησο. Ανάμεσά τους είναι ο Νικόλας Κουρτεσάκης, λογιστής και κάτοικος Κωνσταντινούπολης, ο Μιχάλης Μαλανδράκης που ήταν καθηγητής στην Πάτμο, ο Δημήτρης Φραγκάκης που ήταν τυρέμπορος στην Κωνσταντινούπολη και ο Εμπεδόσης Μαστρομιχαλάκης, ο οποίος δήλωνε παρασκευαστής αλκοολούχων ποτών στη Σαμσούντα, και ακόμη ο Αντώνιος Γιαννάκης, που ήταν γεωπόνος και κάτοικος Κύπρου, ο Θεόδωρος Νεαπολιτάκης, εμπορικός υπάλληλος του τελωνείου Κωνσταντινούπολης, ο Βασίλειος Πατσικάκης, κατασκευαστής σχολείων στην Κωνσταντινούπολη, ο Αντώνης Βλαχάκης, αρτοποιός επίσης στην Κωνσταντινούπολη, και ο Απόστολος Ζερβουδάκης εμπορικός αντιπρόσωπος από το Νέο Σεχίρ της Μικράς Ασίας.



Αρκετοί είναι επίσης οι ασφαλισμένοι που δηλώνουν ως τόπο κατοικίας την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και τη Φλώρινα, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν ως τόπο κατοικίας τους περιοχές της Μικράς Ασίας. Όλα τα συμβόλαια έχουν συναφθεί στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνταν η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία από το 1882 και μέχρι πριν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.


ΑποδείξειςΌσοι καταφέρουν να εντοπίσουν στις λίστες της εταιρείας κάποιο συγγενικό όνομα θα πρέπει πρώτα να καταφέρουν να αποδείξουν τη συγγενική σύνδεσή τους με το πρόσωπο αυτό. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς θα χρειαστεί να ανατρέξουν σε αρχεία που πιθανώς να είναι δυσεύρετα. Εφόσον τελικά η... σκόπελος αυτή προσπεραστεί, οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλουν τα αποδεικτικά στοιχεία για την οικογενειακή σχέση με το άτομο που ασφαλίστηκε, σύμφωνα με ένα από τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια, καθώς και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά σε διάστημα πέντε περίπου μηνών από σήμερα και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2009. Το Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων ενδέχεται να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία από το άτομο που υποβάλλει την αξίωση. Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 00 800 33 311144 από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.



Περισσότερα: http://www.neakriti.gr/




1.031 ονόματα προγόνων μας είχαν ασφαλιστεί στις αρχές του περασμένου αιώνα και μπορεί εσείς, αν είστε απόγονός τους, να δικαιούστε χρήματα



Το ξέρετε ότι μπορεί να είστε απόγονος ατόμου που ασφαλίστηκε από το 1882 έως το 1914 και μπορεί να έχετε δικαίωμα παροχών από αυτό το πρόγραμμα;