Ειδήσεις

15 Σεπ 2008

Το χωριό των περιπτεράδων

Μπορεί να φαντάζει απίστευτο, είναι όμως η πραγματικότητα, μια και το 70% των περιπτέρων της Αθήνας ανήκουν σε ανθρώπους που είναι μεταξύ τους συγχωριανοί.
Κατάγονται από το χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων
Περίπτερα μάλιστα όπως το πολύπαθο έξω από το Πολυτεχνείο, καθώς επίσης αυτά της Πλατείας Κολωνακίου, της Ακαδημίας αλλά και του Πειραιά και της Κηφισιάς ανήκουν σε Ηπειρώτες. Φρόντισαν μάλιστα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και πλέον ακόμα και τα πρατήρια που προμηθεύουν τα περίπτερα με προϊόντα ανήκουν επίσης σε ανθρώπους που κατάγονται από το συγκεκριμένο χωριό.
....
Συνεχίζεται...
Το «ΘΕΜΑ» επισκέφθηκε τα Πράμαντα, την κοιτίδα των περιπτεράδων, στα ορεινά Τζουμέρκα, για να μάθει πώς και γιατί δημιουργήθηκε αυτή η περίεργη παράδοση.


Το χωριό των περιπτεράδων

Όπως είναι φυσικό, η πατρίδα των περιπτεράδων δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό της περίπτερο. Στην πλατεία του χωριού λοιπόν, δίπλα από την πέτρινη εκκλησία και τον μεγάλο πλάτανο, δεσπόζει το κίτρινο σπιτάκι με την κυρία Μαρία Γιώτη να προμηθεύει τους συγχωριανούς της με τσιγάρα και να μοιράζει στα πιτσιρίκια σοκολάτες. «Οι περισσότεροι που φεύγουν για την Αθήνα πάνε για περίπτερα. Ολοι οι περιπτεράδες είναι Πραμαντιώτες», αναφέρει η κυρία Γιώτη και προσθέτει με νόημα «αυτό εδώ όμως το περίπτερο είναι το αρχηγείο τους».


Πώς όμως ξεκίνησε η «κατάληψη» των περιπτέρων της Αθήνας από τους Πραμαντιώτες. «Μετά την Κατοχή άρχιζαν οι συγχωριανοί μας να μεταναστεύουν για την Αθήνα», αναφέρει ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Βάνας και συμπληρώνει: «κάποιοι είχαν την ιδέα να νοικιάσουν περίπτερα, χρειάστηκαν όμως και προσωπικό για να τα δουλέψουν. Αρχισαν λοιπόν να προσλαμβάνουν παιδιά από το χωριό που και αυτά με τη σειρά τους αποκτούσαν σιγά - σιγά τη δική τους επιχείρηση».
Όπως συμβαίνει συνήθως, όταν ξεκινά μια νέα παράδοση, τελειώνει μια άλλη. Η φήμη για τα Πράμαντα πριν ξεκινήσει η ιστορία των περιπτέρων ήταν ότι έβγαζε καλούς χτίστες της πέτρας και κτηνοτρόφους μεγάλων κοπαδιών. Πραμαντιώτης, άλλωστε, ήταν και ο «αρχιτέκτονας» του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων.
Όλοι αυτοί όμως «τα παράτησαν και έφυγαν για την Αθήνα», αναφέρει ο κ. Γεώργιος Μπέκας και συνεχίζει «χτίστες και βοσκοί που είχαν μάθει να ζουν στη φύση πήγαν και κλείστηκαν στις φυλακές των περιπτέρων». Μπορεί το μέγεθος των περιπτέρων να είναι μικρό, δεν είναι όμως ανάλογο και με τα ετήσια κέρδη τους.
Ο συνολικός τζίρος των 18.000 περιπτέρων που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή πανελλαδικά εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και το μεικτό κέρδος υπολογίζεται στο 9-10%. Ο ετήσιος τζίρος μάλιστα περιπτέρων και ψιλικατζίδικων ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσια μεικτά κέρδη που αγγίζουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ, με κάθε περίπτερο να έχει κατά μέσον όρο ετήσιο τζίρο τα 280.000 ευρώ και μέσα μεικτά κέρδη στις 28.000 ευρώ περίπου.
Για τα περίπτερα της Αθήνας, όμως, τα κέρδη είναι ακόμα μεγαλύτερα, μια και σύμφωνα με έρευνα προκύπτει ότι ο μέσος ετήσιος τζίρος φτάνει τις 450.000 ευρώ, ενώ υπήρξε και μία περίπτωση περιπτέρου, που ανέφερε ετήσιο τζίρο 2.920.000 ευρώ. Εύλογα λοιπόν ο κ. Δημήτρης Γκεσούλης αναφέρει: «Εχω ανίψια που έφυγαν μικρά για την Αθήνα και απέκτησαν τρία περίπτερα στην Κηφισιά. Σήμερα έχουν βάλει υπάλληλους να τα δουλεύουν και αυτά ταξιδεύουν συνέχεια στο εξωτερικό». Παρ’ όλα αυτά, και όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Ελλάδας, κ. Γιώργος Λάμπρης, τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα του κλάδου είναι αρκετά. «Υπάρχουν περίπτερα που βγάζουν μόνο το μεροκάματο, μια και τα ποσοστά επί των κερδών στα περισσότερα προϊόντα είναι μηδαμινά». Εντούτοις, όπως τονίζει, έχει πάρει τις διαβεβαιώσεις ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στο άμεσο μέλλον θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιπτεράδες.


Ο Πραμαντιώτης πρόεδρος των περιπτεράδων.


Ακόμα και ο πρόεδρος τον περιπτεράδων κατάγεται από το γραφικό χωριό στα Τζουμέρκα. Ο κ. Γιώργος Λάμπρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Ελλάδας αναφέρει μάλιστα ότι όλα οφείλονται στον πατέρα του. «Ολα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’60 από τον μακαρίτη τον πατέρα μου, Δημοσθένη Λάμπρη», λέει ο κ. Λάμπρης και προσθέτει ότι «Στην αρχή πουλούσε καραμέλες, γυρνώντας με ένα καλαθάκι στους δρόμους της Αθήνας και έπειτα νοίκιασε το πρώτο περίπτερο στην 3η Σεπτεμβρίου, εκεί που σήμερα είναι ο σταθμός πρώτων βοηθειών».

Ανοιχτόμυαλος και δραστήριος, ο πρώτος Πραμαντιώτης περιπτεράς επέκτεινε τις δουλειές του, νοικιάζοντας ακόμη ένα περίπτερο στην Ακαδημίας, δίπλα από το πνευματικό κέντρο. «Οι δουλειές πήγαιναν καλά, οπότε ενημέρωσε συγγενείς και συγχωριανούς οι οποίοι με τη σειρά τους ακολούθησαν το επάγγελμα. Αλλος περίπτερο στον Πειραιά άλλος στου Ζωγράφου, αυτό μάλιστα έξω από το Πολυτεχνείο το δουλεύει συγχωριανός μου. Επιπλέον υπήρξε περίοδος που όλα τα περίπτερα της Πλατείας Κολωνακίου άνηκαν σε Πραμαντιώτες». Γρήγορα λοιπόν οι Πραμαντιώτες και γενικότερα Ηπειρώτες έκαναν «κατάληψη» στα περίπτερα της πρωτεύουσας. Κάθε οικογένεια διαχειριζόταν τρία και τέσσερα περίπτερα, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη από υπαλλήλους. «Φέρναμε νέα παιδιά από το χωριό μας για δουλειά. Μάλιστα οι υπάλληλοί μας έμεναν στο σπίτι μας. Ο πατέρας μου τους έκανε συνέταιρους και σιγά - σιγά τους βοηθούσε να αποκτήσουν το δικό τους περίπτερο», αναφέρει ο κ. Λάμπρης.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η παράδοση, με αποτέλεσμα όχι μόνο η πλειονότητα των περιπτεράδων αλλά και των ιδιοκτητών πρατηρίων που τα προμηθεύουν με προϊόντα να είναι συγχωριανοί. Σήμερα από τα 6.000 περίπτερα σε Αθήνα και Πειραιά, περίπου τα 4.000 τα δουλεύουν Ηπειρώτες.
Ο πρόεδρός τους μάλιστα αναφέρει ότι έχουν δημιουργηθεί και άλλες παραδόσεις, όπως αυτή με τους Ζακυνθινούς που νοικιάζουν τα περίπτερα της οδού Αθηνάς στο κέντρο της Αθήνας ή τους Πελοποννήσιους που δραστηριοποιούνται κυρίως στα περίπτερα του Πειραιά

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΛΟΥΘΗΡΟΣ
έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιτεμβέργης, από όπου το 1512 πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα στη Θεολογία. Μια επίσκεψή του στη Ρώμη τον ανάγκασε να αναθεωρήσει τις απόψεις του σχετικά με την Παπική εκκλησία βλέποντας τη διαφθορά που επικρατούσε εκεί σχετικά με τα συγχωροχάρτια και την "ειδική" για ιερωμένους πορνεία.

Ύστερα από μελέτη της Προς Ρωμαίους Επιστολής πείστηκε πως η σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου ήταν αποτέλεσμα μόνο της Θείας Χάρης και της πίστης κι όχι των αγαθών ή μη έργων. Για το λόγο αυτό ήρθε σε σύγκρουση με το θεσμό του συγχωροχαρτιού, που έδινε τότε η Καθολική Εκκλησία και με τον τρόπο αυτό δινόταν άφεση των αμαρτιών.

Στις 31 Οκτωβρίου 1517, και ενώ είχε ήδη εκφράσει τις αντιθέσεις του σε σχέση με τις πρακτικές της Καθολικής Εκκλησίας στους φοιτητές του, θυροκόλλησε στην εξώπορτα του μητροπολιτικού ναού της Βιτεμβέργης τις 95 θέσεις του, που αποτελούσαν μια ανοιχτή επίθεση εναντίον του παπισμού.
(Αντιγραφή από wikipedia)

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΟΡΝΕΙΑ ;
ΠΟΤΕ ;

Karl Marx Jr

Ανώνυμος είπε...

http://www.antinews.gr/




Το κανόνι της Lehman Brothers φτάνει στην Ελλάδα;
By Factorx | September 15, 2008

«.Μαύρη Δευτέρα για το Αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, καθώς ένα από τα διαμάντια του, η Lehman Brothers, η οποία ιδρύθηκε το 1850, και έκτοτε κυριαρχούσε τόσο στο αμερικανικό όσο και από τη δεκαετία του ενενήντα στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα, θα οδηγηθεί όπως όλα δείχνουν σε κλείσιμο, αφού πρώτα πουληθούν οι δραστηριότητες φιλέτα».( Τα ΜΜΕ, σήμερα Δευτέρα 15-9-2008).

Υπάρχουν επιπτώσεις από την εξέλιξη στην Ελλάδα ; Κύριε Αλογοσκούφη ;

Και επειδή εσείς είσαστε και πολυάσχολος και .αλλεργικός στα blogs, ας υποβάλλουμε το ερώτημα κατ΄ ευθείαν στον εποπτευόμενό σας : Κύριε Μηλιάκο, διοικητή της ΑΤΕbank στα πλαίσια των επενδύσεών σας στα, (πολυσυζητημένα), δομημένα ομόλογα, έχετε επενδύσει αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων στην Lehman Brothers S.A.;

Υπάρχει πρόβλημα με τα λεφτά ; Πόσο μεγάλο ;

Ανώνυμος είπε...

Βουλγαράκης: Νέες αποκαλύψεις δραστηριοτήτων










Δημοσιεύθηκε: 11:33 - 15/09/08


Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις των επενδυτικών δραστηριοτήτων του ζεύγους Βουλγαράκη και ΜΕΤΑ την παραίτησή του.

Η "Καθημερινή της Κυριακής" προχώρησε στην αποκάλυψη ότι ο παραιτηθείς υπουργός την ίδια ημέρα (21 Δεκεμβρίου του 2006) που αγόρασε το αγροτεμάχιο-"βοσκότοπο" στη Τζιά, έναντι 93.000 ευρώ (στην αντικειμενική του αξία δηλαδή) αγόρασε και ΕΝΑ ΑΛΛΟ οικόπεδο (παραθαλάσσιο και αυτό) 8,1 στρεμμάτων, υπό το νομικό κέλυφος της εταιρίας Αστική Επέκταση Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ, αντί 104.100 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, γράφει η "Καθημερινή", αποκτήθηκαν 16 στρέμματα αντί εμφανιζόμενης τιμής 197.100 ευρώ, τη στιγμή που (σύμφωνα με εκτιμητές της αγοράς) πρόκειται για παραθαλάσσιες εκτάσεις και η πραγματική τους αξία κυμαίνεται περί τις 700.000 ευρώ.

Πωλητές των εκτάσεων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της εφημερίδας, είναι δύο ανώνυμες εταιρίες, η Αλκμάων Κτηματική Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών και η MI.SA. Ανώνυμη Εταιρεία Συμβούλων και Ανάπτυξης.

Και στις δύο αυτές εταιρίες, αναφέρει το δημοσίευμα της "Καθημερινής", εμφανίζεται ως μέλος των Δ.Σ. των υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, το ίδιο που εμφανίστηκε και ως πωλητής των 700 τ.μ. γραφείων στον Πύργο των Αθηνών, αγορά την οποία χρηματοδότησε η Τράπεζα Πειραιώς και που εν συνεχεία... μισθώθηκε από θυγατρική της, έτσι ώστε τα μισθώματα να καλύπτουν τα χρεωλύσια του δανείου, όπως έχει αναφέρει προηγούμενο δημοσίευμα της "Καθημερινής"!

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΝΑΜΕ ΡΕΖΙΛΙ ΔΙΕΘΝΩΣ
************************

Απανωτά πλήγματα δέχεται το προφίλ της κυβέρνησης Καραμανλή απο έγκυρα διεθνή ΜΜΕ. Μετα το Reuters που αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της συζύγου του υπουργού Επικρατείας, τη σκυτάλη παίρνει τώρα ο βρετανικός Economist.

Η υπόθεση Ζαχόπουλου, τα δομημένα ομόλογα με φόντο την απομάκρυνση του Γ. Ζορμπά και η υπόθεση Siemens αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα, συνοδεία χαρακτηριστικών τίτλων και πλαγιότιτλων: «Ελληνική κυβέρνηση / Σχολή σκανδάλων - Η κεντροδεξιά κυβέρνηση μαστίζεται από κατηγορίες για διαφθορά».

Το δημοσίευμα περιέχει αιχμές για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης («κανείς από τους δεκάδες υπόπτους που ανακρίνονται για διαφθορά δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στο δικαστήριο»), ενώ ειδική μνεία γίνεται στην «απόλυση» του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Γ. Ζορμπά, ο οποίος ερευνούσε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και τα πορίσματά του «πήγαν στο ράφι».

«Η θυσία μερικών υπουργών πρώτης γραμμής στο όνομα της διαφάνειας μοιάζει πιο λογική από μια προσφυγή σε πρόωρες εκλογές», επισημαίνει το περιοδικό.

Ο Economist εκτιμά πως τελικά ο Κ. Καραμανλής ίσως να μην αποφύγει τις αποκαλύψεις για τις μίζες της Siemens, δεδομένου ότι το πρώην στέλεχος της εταιρείας, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, μίλησε ήδη για «προμήθειες 8%» σε Ελληνες πολιτικούς και ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός μεταβαίνει σύντομα στη Γερμανία.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για τους «αντάρτες» της ΝΔ, για την πτώση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού (ο οποίος «δεν έχει άλλα περιθώρια λαθών με την ισχνή πλειοψηφία 2 εδρών που διαθέτει») και για την έξαρση της λαϊκής δυσφορίας λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών.

''PASOK poisonous''