Ειδήσεις

11 Σεπ 2008

"Είναι θράσος να ζητάμε από το Χριστό να μας ακούσει, ενώ εμείς δεν καταλάβαμε τι Του είπαμε". Για αυτό απέδωσε το Ευαγγέλιο στη νεοελληνική

Προφανώς η εργασία του αρχιμανδρίτη Θεοδόσιου Μαρτζούχου, πρωτοσύγκελου της μητροπόλεως Πρεβέζης, είναι σε γνώση του 75χρονου μητροπολίτη Μελέτιου, ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι συγγραφέας πολλών εποικοδομητικών βιβλίων και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του «Η Ε’ Οικουμενική Σύνοδος».
Είναι άγνωστο αν η εργασία αυτή του πρωτοσύγκελου έγινε για τοπική χρήση, δηλαδή η Θεία Λειτουργία να τελείται στην απλή καθαρεύουσα μόνο στη Μητρόπολη Πρεβέζης, ή αν θα δοθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Να σημειωθεί ότι ο σεβασμιότατος Μελέτιος είναι αντιπρόεδρος της παρούσης ΔΙΣ και ίσως την εργασία αυτή να την παραδώσει στον Αρχιεπίσκοπο και στα μέλη της ΔΙΣ.
.........
Συνεχίζεται...

Στην περίπτωση αυτή οι αρχιερείς θα την παραδώσουν στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως, η οποία θα γνωμοδοτήσει. Πάντως, όπως μας είπαν αρχιερείς, θεωρείται βέβαιο ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν πρόκειται να δεχτεί την απόδοση λειτουργικών κειμένων στη νεοελληνική γλώσσα και μας υπενθύμισαν τα «Ευαγγελικά», τα αιματηρά γεγονότα της 8ης Νοεμβρίου του 1901, όταν φοιτητές της Θεολογικής Σχολής εξεγέρθηκαν εξαιτίας της μετάφρασης του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα. Επίσης αποροούν με την πρωτοβουλία του κληρικού της μητρόπολης Πρεβέζης.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Μαρτζούχος, αναφερόμενος σε όσους υποστηρίζουν ότι «η γλώσσα είναι πλέον καθιερωμένη παράδοση της Εκκλησίας και δεν επιτρέπεται αλλαγή, αφού εξαγιάστηκε από τη χρήση αιώνων», απαντά: «Αποκάλυψη είναι ο Χριστός και συνεπώς τα βιβλικά κείμενα έχουν αξία (σε όποια γλώσσα) επειδή είναι Λόγος για την Αποκάλυψη-Χριστός. Καθετί που εμποδίζει τη γνωριμία με τον Χριστό πρέπει να “αίρεται” για να γίνεται εύκολος και καθαρός από εμπόδια ο δρόμος για τον Χριστό».
Επίσης σε όσους υποστηρίζουν ότι την εποχή της Τουρκοκρατίας δεν χρειάστηκε αλλαγή της γλώσσας και συνεπώς ούτε και σήμερα, ο αρχιμανδρίτης απαντά, μεταξύ άλλων: «Για τους τότε χριστιανούς δεν υπήρχε θέμα γλώσσας, όχι επειδή καταλάβαιναν τα λεγόμενα, αλλά γιατί εμπιστεύονταν τον παπά και τον δεσπότη. Σήμερα οι άνθρωποι ούτε θέλουν να εμπιστευτούν ούτε μπορούν, αφού οι ίδιοι οι κληρικοί ζουν με τρόπο αναξιόπιστο και στα κηρύγματα ακόμα “πιπιλίζουν” τη γνωστή καραμέλα, ότι τα μυστήρια τελούνται από τον Χριστό. Φυσικά από τον Χριστό τελούνται, αλλά διά των ιερέων. Αν ο κληρικός δεν παίζει ρόλο, τότε έφτασε η εποχή χειροτονίας ρομπότ.




Από την εφημερίδα «Εspresso»

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος έχει μια πολύ σοβαρή θεολογική τοποθέτηση και η πρωτοβουλία του ( που ξεκίνησε πολύ πριν την σκεφτεί ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος ) υποχρεωτικά αξιώνει την προσοχή μας και την αλληλεγγύης μας!