Ειδήσεις

16 Σεπ 2008

Τα νέα στοιχεία-σοκ για το χαμηλό επίπεδο των συντάξεων στη χώρα μας

Τα στοιχεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής).
Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΠΟΚΠ:
- Η μέση γενική κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 655 ευρώ.
- Η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος διαμορφώνεται στα 752 ευρώ.
- Η μέση κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας διαμορφώνεται στα 535 ευρώ.
- Η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου διαμορφώνεται στα 498 ευρώ.
…………..
Συνεχίζεται…
Αυτό θα είναι από 1/10/2008 το μέσο επίπεδο για 1.392.784 κύριεςσυντάξεις, όλων των Ταμείων πλην του Ο.Γ.Α.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα μεγάλες είναι οι αποκλίσεις πουπαρουσιάζονται τις καλύτερες συντάξεις χορηγούν το Τ.Σ.Α.Υ. (Ταμείο Υγειονομικών), το Τ.Σ.Π.- Η.Σ.Α.Π., το Τ.Α.Π.- Ο.Τ.Ε., το Τ.Α.Π.- Ε.Τ.Β.Α., ο Ο.Α.Π.-Δ.Ε.Η. κ.λ.π.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του ΤΣΑΥ όλα τα άλλα Ταμεία από 1/8/2008 έχουν συγχωνευθεί στο Ι.Κ.Α.). Τις χαμηλότερες συντάξεις καταβάλλουν το πρώην Τ.Σ.Α. (Ο.Α.Ε.Ε.), το Ι.Κ.Α., το Ταμείο Εμπόρων (Ο.Α.Ε.Ε.), το Τ.Ε.Β.Ε. (Ο.Α.Ε.Ε.), το Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. κ.λ.π. δηλαδή όλα ταμεγάλα Ταμεία. Οι μεγάλες, πάντως, διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τωνΤαμείων, δεν οφείλονται τόσο στον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αλλά κυρίως στις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στις συντάξιμες αποδοχές και στα χρόνια ασφάλισης.

Έτσι στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος ασφάλισης και υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές από αυτές που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομές με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες και οι συντάξεις.

Πάντως στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα είναι μεγάλος ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων αφού κάτω από τα 500 ευρώ είναι το 85% των συντάξεων του Τ.Σ.Α., το 42% των συντάξεων του Τ.Ε.Β.Ε., το 39% των συντάξεων του Ταμείου Εμπόρων που σήμερα αποτελούν τον Ο.Α.Ε.Ε. Στο ΙΚΑ το ποσοστό που έχει κύρια σύνταξη κάτω των 500 ευρώ είναι 48%. Πάνω από 1000 ευρώ από την άλλη πλευρά θα βρούμε μόλις το 12% των συντάξεων του Ι.Κ.Α., το 14% των συντάξεων του Τ.Ε.Β.Ε. και το 9% των συντάξεων του Ταμείου Εμπόρων.

Το επίπεδο των συντάξεων βελτιώνεται σε ένα βαθμό για όσους λαμβάνουν επικουρική σύνταξη ή ΕΚΑΣ. Επικουρικές συντάξεις χορηγούνται σε 730.000 περίπου συνταξιούχους από όλα τα ταμεία, ενώ 320.000 είναι περίπου οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για τα ίδια ταμεία (δεν περιλαμβάνεται το δημόσιο).

Όπως παρατηρεί ο προεδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Γιώργος Κουτρουμάνης
σε πολλές περιπτώσεις ασκείται κριτική σε βάρος των Ταμείων και του συστήματος γενικότερα για το χαμηλό επίπεδο των συντάξεων που δίνουν στους συνταξιούχους τους. Η αλήθεια είναι ότι για τα Ταμεία, τα οποία δεν νομοθετούν τα ίδια αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις, έχει βάση η κριτική σεδυο σημεία:

α. Στις διατάξεις που ισχύουν για τους έχοντες διαδοχική ασφάλιση που οδηγούν σε χαμηλές συντάξεις.

β. Στην αποσύνδεση της αύξησης των συντάξεων από την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων.

Κατά τα άλλα τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία χορηγούν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, συντάξεις με σχετικά ικανοποιητικό ποσοστό αναπλήρωσης.

Οι βασικές αιτίες για το χαμηλό επίπεδο συντάξεων που έχουμε στη χώρα μας:

1. Εισφοροδιαφυγή- Ανεργία
2. Χαμηλές αποδοχές
3. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.



4. Αποσύνδεση μισθού- σύνταξης Οι αυξήσεις που δίνονται κάθε χρόνο στις συντάξεις έχουν αποσυνδεθεί από τις αντίστοιχες αυξήσεις των αποδοχώντων εργαζομένων.

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Η χαρά της ελληνοφρένειας σήμερα ο Αυτιάς.

Ενας καλεσμένος του ονόματι Πετεινός Παπαγάλος ή Κοκκόρης (δεν θυμάμαι ακριβώς) είπε στις 9.27(gmt+2):

"...όλες αυτές οι επιχειρήσεις στη βόρεια Ελλάδα που έφυγαν σε βαλκανικές χώρες...
...αυτό δεν θα είχε συμβεί αν υπήρχε μια περιοχή κοντά στα αλβανικά σύνορα, στα βουλγαρικά σύνορα, που θα μπορούσαν οι ξένοι, οι αλβανοί, σκοπιανοί, βούλγαροι και οι άλλοι να έρχονται ΕΛΕΥΘΕΡΑ να δουλεύουν και μετά τη δουλειά τους να επιστρέφουν στη χώρα τους. Εκεί να δείτε πλούτος που θα είχε παραχθεί(!!!)" (φρενάρισμα, σπάσιμο τζαμιών, loony tunes end)

Η "θαυμάσια" αυτή πρόταση της ΝΔ έχει ξαναγίνει από τους καρμίρηδες φτωχομπινέδες ψιλοαπατεώνες "βιομηχάνους" της βόρειας ελλάδας δια στόματος... κοράκου (εξ ου και ζήτω ο παλαιοκώστας).

Παρέλειψε ο τσαλαπετεινός να πει ότι αυτό είναι - εκτός από ανήθικο - παράνομο σύμφωνα με το ελληνικό το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Δεν στέκεται η ΝΔ όμως σε τέτοια "ασήμαντα πράγματα" όπως είναι το δίκαιο. Ακόμα δεν μας είπε αν αυτό προκαλούσε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και ανάλογο ανεργίας για τους ελληνες εργάτες της περιοχής.

Εν ολίγοις ο "φωστήρ" ζητά να έρχονται ΕΛΕΥΘΕΡΑ (κλάξον) όποιοι γουστάρει (κουδούνα) να δουλεύουν με παράνομη κατά το μέγεθος αμοιβή (γεια σου παλαιοκώστα) να καταστρέφεται κοινωνικά η περιοχή (στα @@ του) να πωλείται το εμπόρευμα στην ελλάδα και μετά την αφαίρεση των εργατικών που θα εξάγονται σε μη ΕΕ χώρες θα "παράγεται πλούτος". Για ποιόν; Με τι κοινωνικό όφελος; Με τι κυριαρχικές παραχωρήσεις; Με ποίο κόστος και για ποιόν, αφού η χρηματοδότηση θα γινόταν από ελληνικά και ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα ή το ελληνικό χρηματιστήριο;

ΜΑ πόσο ανήθικος και πόσο μ@^άκ@ς μπορεί να είναι κανείς, για να διατυπώσει δημόσια μια τέτοια πρόταση;

Νέα Δημοκρατία, Σχολή Σκανδάλων.
Χορηγός επικοινωνίας: ο Economist.