Ειδήσεις

14 Σεπ 2008

Αντιλειτουργικά και χωρίς προσωπικό τα πυροφυλάκια της Πάρνηθας

Μετά από την περιήγησή μας στην Πάρνηθα και φτάνοντας μέχρι το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας, αποφασίσαμε να πάμε και στο πυροφυλάκιο της Μόλα.
Είναι τα δύο φυλάκια από όπου μπορείς να ελέγχεις όλη την πίσω πλευρά της Πάρνηθας και η ορατότητα φτάνει από τη Χαλκίδα μέχρι τα Δερβενοχώρια και από την Εύβοια έως την Βοιωτία.
Και όμως παρ' όλες τις πομπώδεις αναφορές, αλλά και τις δηλώσεις υπουργών, πυροσβεστικής, δασαρχείου, φορέων διαχείρισης κ.τ.λ. για ισχυρή και δυναμική προστασία και πυροφύλαξη της Πάρνηθας, εκείνο που άλλαξε στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ότι κατασκευάστηκε ένα δεύτερο πυροφυλάκιο στην περιοχή Μόλα.
Είναι μια ξύλινη κατασκευή, υπερυψωμένη.
Αρκετά όμορφη μεν, αλλά τουλάχιστον αντιλειτουργική, για να μην πούμε απαράδεκτη κατασκευή για πυροφυλάκιο.
…………..
Συνεχίζεται…

Δεν βλέπει από τις τρεις πλευρές του ορίζοντα, καθώς δεξιά και αριστερά τα πεύκα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα για πάνω από τρία μέτρα και από την πίσω πλευρά βλέπεις μόνο την πλαγιά!!!
Τα τζάμια - παράθυρα είναι μικρά και για να βλέπεις πρέπει να είσαι μόνο καθιστός.
Και βέβαια δεν υπάρχει μπαλκόνι γύρω γύρω ώστε ο πυροφύλακας να μπορεί να βγει έξω και να δει καλύτερα.
Όποιος το σχεδίασε δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τη λειτουργικότητα των πυροφυλακίων.
Επίσης κάτω ακριβώς από το πυροφυλάκιο της Μόλα, το σημείο είναι γεμάτο σκουπίδια, μια εικόνα τουλάχιστον αποκρουστική, αλλά και επικίνδυνη για πρόκληση πυρκαγιών.
Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι και στα δύο πυροφυλάκια που πήγαμε απόγευμα δεν υπήρχαν πυροφύλακες!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ναι, ακριβώς. δεν υπήρχε ημερήσιος πυροφύλακας. Ευτυχώς ο Θεός φυλά την Πάρνηθα. Από ό,τι μαθαίνουμε όμως το πυροφυλάκιο της Μόλας δεν έχει ούτε τη νύχτα πυροφύλακα.
Κάποιοι εκ των αρμοδίων δηλώνουν θρασύτατα ότι το ένα από τα δύο φυλάσσεται και την ημέρα, και ότι το άλλο δεν χρειάζεται, καθώς το πυροφυλάκιο της Μόλα καλύπτει και το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας.
Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι, εκτός από ένα μέρος που υπάρχει οπτική επαφή και από τα δύο πυροφυλάκια, σε όλα τα υπόλοιπα σημεία της πίσω πλευρά της Πάρνηθας φαίνονται μόνο από ένα συγκεκριμένο σημείο και όχι και από τα δύο πυροφυλάκια, όπως ψευδώς διατείνονται κάποιοι.

Και βέβαια βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει πυροφύλακας στα πυροφυλάκια.
Την ημέρα όμως δεν υπάρχει. και τη νύχτα υπάρχει μόνο στο ένα πυροφυλάκιο.
Υπάρχει όμως ο Θεός που προστατεύει την Πάρνηθα.

Τελικά ο Θεός είναι Έλληνας και μάλλον Αθηναίος.
Όλα αυτά που καταγγέλλουμε είναι μετά από αρκετές περιηγήσεις μας στην Πάρνηθα και όχι από μια φορά. Το καταγράφουμε για να μην μας πουν κάποιοι ότι έτυχε μια μέρα και συνέβη αυτό με το γνωστό: «μεμονωμένο και τυχαίο γεγονός».
Αλήθεια πόσο κόστισε το πυροφυλάκιο της Μόλας;
Να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τον Αυγερινό Φ., που όχι μόνο ήρθε μαζί μας, αλλά μας παραχώρησε και όλες τις φωτογραφίες.
http://ellines-energoi-polites.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι προθέσεις σας είναι καλές, αλλά σε αυτά που λέτε έχετε μόνο εν μέρει δίκιο:
Σωστό είναι ότι
1. το πυροφυλάκιο Μόλας περιορίζεται ως προς την ορατότητά του από τα γύρω δέντρα,
2. το πυροφυλάκιο Σκίπιζας δε φυλάσσεται τη μέρα (παρά μόνο τη νύχτα από τον ΕΔΑΣΑ),
3. τα οπτικά πεδία των δύο πυροφυλακίων δεν είναι ίδια,
4. στη Μόλα υπάρχει συσσώρευση σκουπιδιών.
Λανθασμένες είναι οι διαπιστώσεις ότι
1. το πυροφυλάκιο Μόλας δε φυλάσσεται (φυλάσσεται τουλάχιστον το πρωί από εποχικούς του Δήμου Αχαρνών και τις νύχτες υψηλής επικινδυνότητας από τον ΕΔΑΣΑ - παράλληλα με τη Σκίπιζα),
2. είναι κακοφτιαγμένο και με κακή ορατότητα (πρόκειται για την τυπική κατασκευή πυροφυλακίου που κάνουν τα όλα δασαρχεία - το ότι τα δέντρα του κόβουν το οπτικό πεδίο οφείλεται στο ότι δεν είναι κατάλληλη η περίοδος για την κοπή των κορυφών τους),
3. τα μόνα πυροφυλάκια που φτιάχτηκαν είναι αυτά (έχουν φτιαχτεί συνολικά έξι, και επανδρώνονται αλλού από εθελοντές, αλλού από την Πυροσβεστική, αλλού από εποχικούς).
Τέλος, η Σκίπιζα πράγματι φυλάσσεται μόνο τη νύχτα απο τον ΕΔΑΣΑ και όχι τη μέρα, αλλά αυτό είναι παλιό πρόβλημα: όποτε το κράτος είχε επιχειρήσει να βάλει εποχικούς υπαλλήλους ως ημερήσιους πυροφύλακες, ήταν πεταμένα λεφτά, γιατί λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας οι εποχικοί κοιμούνταν. Η Σκίπιζα είναι πυροφυλάκιο που φυλάσσεται μόνο με μεράκι, και μεράκι έχουν οι εθελοντές - αλλά οι εθελοντές είναι εργαζόμενοι και μπορούν μόνο τη νύχτα.
Επίσης να ξέρετε ότι φέτος βελτιώθηκε αρκετά η πρόληψη στο Δρυμό από πλευράς κράτους, κυρίως με τις εποχούμενες περιπολίες τόσο των οχημάτων του φορέα, όσο και της αστυνομίας. Φυσικά ο κειμενογράφος έχει δικαίωμα να κάνει την κριτική του γιατί λίγη πίεση στους αρμόδιους δεν κάνει κακό, αλλά καλό είναι να μη γράφετε ανακρίβειες.

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

καλημέρα σας,
θα θέλαμε να δώσουμε κάποιες διευκρινίσεις ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες.

1.Όσα απογεύματα πήγαμε δεν υπήρχε πυροφύλακας. ο ΕΔΑΣΑ στο blog του μιλά για τρεις πυροφυλάξεις νύχτα, στη Μόλα, μέσα σε δύο μήνες. http://etdasat.blogspot.com/2008_03_01_archive.html.
Επίσης δεν νομίζω ότι κάποιος έχει κάνει συμφωνία ότι οι φωτιές θα μπουν μόνο πρωινές ώρες ή βράδυ με επικινδυνότητα και όχι απόγευμα ή χωρίς πολύ αέρα.
2.Το αν είναι η τυπική κατασκευή που χρησιμοποιούν τα Δασαρχεία, τότε μιλάμε για την απόλυτη άγνοια χρήσης ενός πυροφυλακίου. αντί να μπει σε ένα σημείο που θα μπορεί να ελέγχεται η περιοχή, εμείς λέμε να κόψουμε τα δέντρα;
3.Δε λέμε ότι είναι το μόνο πυροφυλάκιο που φτιάχτηκε, λέμε ότι είναι το μόνο πυροφυλάκιο που φτιάχτηκε για την πίσω πλευρά της Πάρνηθας.
Αν οι δασοφύλακες που έβαζε το κράτος δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους τότε καλύτερα να μην φυλάσσεται μέρα η Σκίπιζα; Αυτή είναι η λύση;

..."Η Σκίπιζα είναι πυροφυλάκιο που φυλάσσεται μόνο με μεράκι, και μεράκι έχουν οι εθελοντές - αλλά οι εθελοντές είναι εργαζόμενοι και μπορούν μόνο τη νύχτα"...
συμφωνούμε και επαυξάνουμε ότι οι εθελοντές του ΕΔΑΣΑ κάνουν εκπληκτική δουλειά, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, και πράγματι είναι ευχής έργο που υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι.
Τα περί εποχούμενων περιπολιών όποιος έχει ανέβει στην Πάρνηθα γνωρίζει τι σημαίνουν, εκτός από εξαιρέσεις...
και να μην ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε στο 2008 που σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και όχι "ευρωπαϊκή" είναι δεδομένα όσα εμείς καταγγέλλουμε.
Δεν βλέπουμε λοιπόν που είναι οι ανακρίβειες που γράφουμε...
Κλείνοντας, να σας ευχαριστήσουμε που μας βοηθάτε σε αυτόν τον διάλογο και που επιβεβαιώνετε τις καταγγελίες μας.