Ειδήσεις

16 Σεπ 2008

"Μόνο για φοιτήτριες"

"Προσπαθώντας να βοηθήσω ένα φίλο μου που εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη να βρει ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση, βρέθηκα για ακόμα μια φορά μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα που υποδέχεται τους πρωτοετείς φοιτητές κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Η κατάσταση μου θύμισε την εποχή που κι εγώ ήμουν πρωτοετής και έψαχνα εναγωνίως για σπίτι. Τι βρήκα, και τότε και τώρα; Διαμερίσματα σε κακή κατάσταση, με τις τιμές των ενοικίων να ξεφεύγουν συνεχώς, και –το χειρότερο– τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να επιλέγουν τους υποψήφιους ενοικιαστές τους με τα δικά τους αυθαίρετα και ρατσιστικά κριτήρια.
Για του λόγου το αληθές, μπορεί κανείς να περάσει έξω από το πανεπιστήμιο και να δει τις αγγελίες που είναι τοποθετημένες στην περίφραξη. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι αγγελίες αναφέρουν μια βασική προϋπόθεση για τον υποψήφιο ενοικιαστή: «Μόνο για φοιτήτριες»!
...........
Συνεχίζεται...

Οι φοιτήτριες, ως γυναίκες, έχουν τη φήμη πως είναι πιο ...«καθαρές» και «τακτικές» από τους φοιτητές, και παρόλο που δεν είναι καθόλου βέβαιο κατά πόσο αυτή η φήμη ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προτιμούνται ως ενοικιάστριες.

Επίσης αμφίβολο είναι και κατά πόσο αυτή η φήμη τις κολακεύει, μιας και υπάρχουν καλύτερα πράγματα από τα οποία μια γυναίκα μπορεί να αντλεί την αυτοεκτίμησή της, παρά από τη ...«νοικοκυροσύνη» της, έτσι δεν είναι;

Και οι φοιτητές, τα «ρεμάλια»; Η κατάσταση είναι δύσκολη γι’ αυτούς, μιας και είναι αποκλεισμένοι από ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, και οι επιλογές τους είναι λιγότερες, ακριβότερες και ποιοτικά κατώτερες.

Κάποτε είχε γίνει μια καμπάνια εναντία στους ιδιοκτήτες σπιτιών που έβγαζαν το ρατσισμό τους στη φόρα και τελείως ανερυθρίαστα δημοσίευαν αγγελίες με την κατακλείδα «όχι για αλλοδαπούς». Παρά το γεγονός πως και το «μόνο για φοιτήτριες» είναι μια κλασσική περίπτωση σεξιστικής μεταχείρισης, δεν μπορώ να θυμηθώ αν έχει γίνει κάποια ανάλογη κινητοποίηση.

Και ας μην ξεχνάμε: Με τις τιμές των ακινήτων (προς ενοικίαση και προς πώληση) να εκτοξεύονται στα ύψη, και τις Φοιτητικές Εστίες, αντί να επεκτείνονται, να κλείνουν, η ανεύρεση στέγης γίνεται όλο και δυσκολότερη υπόθεση για τους φοιτητές, σε αυτήν την περίπτωση ανεξάρτητα από καταγωγή και φύλο. Η Δ’ Φοιτητική Εστία (των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) εδώ και καιρό τελεί υπό κατάληψη από τους οικοτρόφους της με αίτημα –τι άλλο– να μην επιτραπεί το κλείσιμό της».
…………


Από: http://www.agitprop.gr/article/20/mono-gia-foititries

1 σχόλια:

Καραμαν τζα Fuhrer είπε...

Θα πω στα παιδιά στην Ελλάδα να πάνε με το σκάνερ αποκάτω. Αν έχει βάλει κάμερες, την ΠΟΥ%^$Ε!