Ειδήσεις

11 Σεπ 2008

Αγόρασαν τα άρματα αλλά τα αφήνουν να σαπίζουν γιατί δεν έχουν πυρομαχικά

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από Ερώτηση της Βάσως Παπανδρέου στη Βουλή.
Πρόκειται για 170 άρματα τύπου Leopard 2 HEL τα οποία προμηθευτήκαμε για το θωρακισμό της Θράκης, με σύμβαση που υπογράφτηκε το 2003.
Αν και έχουν περάσει πέντε χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης και τρία χρόνια από την έναρξη παραλαβής των αρμάτων δεν έχουν υπογραφεί ακόμα, οι συμφωνίες για την προμήθεια των πυρομαχικών.
………….
Συνεχίζεται…

Βάσω Παπανδρέου:Τεχνολογικά σύγχρονα άρματα που έχουν παραληφθεί αχρηστεύονται γιατί ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προμήθειας πυρομαχικών
ΕΡΩΤΗΣΗ
Α.Π.: 4689/10.9.08
Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Μεϊμαράκη Ευάγγελο
Θέμα: «Τεχνολογικά σύγχρονα άρματα που έχουν παραληφθεί αχρηστεύονται γιατί ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προμήθειας πυρομαχικών»
Το 2003 υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια 170 αρμάτων τύπου Leopard 2 HEL. Η χώρα μας απέκτησε ένα ισχυρό οπλικό σύστημα, με το οποίο αύξησε σημαντικά τη θωράκιση της ακριτικής περιοχής της Θράκης.
Τα άρματα αυτά επιλέχτηκαν μεταξύ των τελειότερων αρμάτων παγκόσμια, μετά από διαδικασίες και δοκιμές που διήρκεσαν περί τα τρία χρόνια (1997-2000). Η παραλαβή των αρμάτων άρχισε το 2005.
Δυστυχώς, αν και έχουν περάσει πέντε χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης και τρία χρόνια από την έναρξη παραλαβής των αρμάτων δεν έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες για την προμήθεια και παραγωγή των πυρομαχικών.

Τα εκατό (100) περίπου άρματα μάχης που έχουν παραληφθεί (από σύνολο 170) απαξιώνονται καθώς δεν διαθέτουν πυρομαχικά πυροβόλου 120χιλ. ενώ την ίδια στιγμή οι μονάδες που διαθέτουν αυτά τα άρματα, έχουν κριθεί (κατά παράλογο τρόπο) επιχειρησιακά έτοιμες.Μετά από συνεχείς καθυστερήσεις το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2008, να αναθέσει την προμήθεια 84.720 βλημάτων, συνολικής αξίας 395.470.927 ευρώ σε γερμανικές και αμερικανικές εταιρείες, με την υποχρέωση της συμπαραγωγής τους με την ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και άμεσης παράδοσης 20.000 βλημάτων ως δανεικά, για κάλυψη των αναγκών μέχρι να παραχθούν τα νέα βλήματα.Η ΓΔΑΕΕ αντί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για υλοποίηση της απόφασης και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για την συμπαραγωγή, προέβη σε λανθασμένες ενέργειες.Τα λάθη προκάλεσαν καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η γερμανική πλευρά να δηλώσει ότι αδυνατεί να παραδώσει τα βλήματα που θα πρόσφεραν με δανεισμό, ενώ δεν έγινε αίτηση για παραλαβή όσων επρόκειτο να δοθούν από την αμερικανική πλευρά.Οι καθυστερήσεις αυτές οδήγησαν στη ματαίωση των συνομιλιών τον Ιούλιο 2008, με αποτέλεσμα τα άρματα να παραμένουν χωρίς πυρομαχικά, σε ευαίσθητη περιοχή της χώρας.Είναι παράλογο και επικίνδυνο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην ενδιαφέρεται ώστε τα συγκεκριμένα τελευταίας τεχνολογίας άρματα που αποτελούν ισχυρό όπλο για το Στρατό και οι έλληνες πολίτες έχουν επιβαρυνθεί με δισ. Ευρώ για την απόκτησή τους, να μην διαθέτουν επιχειρησιακή ικανότητα.
Άρματα χωρίς πυρομαχικά είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους.
Επειδή επί τρία (3) χρόνια γίνεται η παραλαβή των αρμάτων χωρίς να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προμήθειας πυρομαχικών.
Επειδή από τη στιγμή της υπογραφής θα απαιτηθούν τουλάχιστον δυο (2) χρόνια για την έναρξη παραγωγής των πυρομαχικών ενώ την ίδια στιγμή η ΕΑΣ υπολειτουργεί.
Επειδή υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε πυρομαχικά και ανταλλακτικά σε πολλά οπλικά συστήματα.
Επειδή η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προμήθεια νέων όπλων, χωρίς να έχει αξιοποιήσει τα υπάρχοντα και πρόσφατα παραληφθέντα.
Επειδή είναι αδιανόητο να επιβαρύνονται συνεχώς οι έλληνες πολίτες με τεράστια ποσά για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας και η επιχειρησιακή τους ικανότητα να υστερεί λόγω της ολιγωρίας και αδιαφορίας της Κυβέρνησης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
* Γιατί καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για την συμπαραγωγή των πυρομαχικών;

* Πώς θα καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες σε πυρομαχικά των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL, που σταδιακά παραλαμβάνονται ;

* Πώς καλύπτεται το επιχειρησιακό κενό από την μη ενεργοποίηση των σύγχρονων αρμάτων Leopard 2HEL;

* Με τί κριτήρια οι μονάδες που διαθέτουν άρματα Leopard 2HEL θεωρούνται επιχειρησιακά έτοιμες χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα πυρομαχικά;

* Γιατί υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε παραλαβές υλικών, πυρομαχικών και ανταλλακτικών;

* Γιατί σχεδιάζεται η προμήθεια νέων όπλων χωρίς να έχουν αξιοποιηθεί όσα παραλήφθηκαν πρόσφατα;

Αθήνα, 10.09.08

Οι ερωτώντες Βουλευτές :

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Βάσω

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Βασίλης

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Αλέξανδρος

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ Μιχάλης
http://aegaio.blogspot.com/

Γιάννης Νέγρης

1 σχόλια:

Καραμαν τζα Fuhrer είπε...

"τ' είχες Γιάννη, τ' είχα πάντα"

Αθάνατη Ελλάδα! Ολο το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται, αλλά ο μμμ... μμμ... Ελληνας εκεί! Ακλόνητος!

Αντε μη γράψω με τι είναι συνυφασμένη η Ελλάδα και γίνουμε τσόντα.