Ειδήσεις

22 Σεπ 2008

Απαράδεκτη η λειτουργία της υπηρεσίας του Κτηματολογίου της Κω

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ερώτησή του ο ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Νικητιάδης, η Υπηρεσία του Κτηματολογίου λειτουργεί χάριν του πατριωτισμού της Προϊσταμένης και μόλις δυο υπαλλήλων, ενός διοικητικού και ενός πολιτικού μηχανικού, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 15 διοικητικοί και 5 μηχανικοί για να μπορέσουν να μεταγραφούν οι πράξεις εφαρμογής και της επέκτασης του σχεδίου πόλεως της Κω και του Μαστιχαρίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τριτοκοσμικής λειτουργίας της Υπηρεσίας είναι το γεγονός πως οι πολίτες προκειμένου να εξυπηρετηθούν είναι υποχρεωμένοι συνοδεία υπαλλήλου, να μεταφέρουν μέσα στην πόλη χάρτες και βιβλία εγγραφής του Κτηματολογίου για να βγάλουν φωτοαντίγραφα τίτλων, αφού το γραφείο στερείται ακόμα και ενός φωτοαντιγραφικού μηχανήματος!
……….
Συνεχίζεται…

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κτηματολόγιο λειτουργεί με το 1/4 του προσωπικού που προέβλεπε ο Οργανισμός του έτους 1950 δηλ. με 10 διοικητικούς υπαλλήλους και 3 τεχνικούς υπαλλήλους διεκπεραιώνοντας 750 μεταγραφές ετησίως ενώ σήμερα, οι μεταγραφές φτάνουν έως και τις 6.000 το χρόνο.

Ο Δωδεκανήσιος βουλευτής με την ερώτησή του καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης να δεσμευτεί για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Κτηματολογίου της Κω ώστε να πάψουν να ταλαιπωρούνται τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πολίτες της περιοχής. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Γ. Νικητιάδη έχει ως εξής:ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Θέμα : Τραγική η υποστελέχωση της Υπηρεσίας Κτηματολογίου Κω
Κύριε Υπουργέ

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει η Υπηρεσία του Κτηματολογίου Κω εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης της, αφού λειτουργεί με το 1/4 του προσωπικού που προέβλεπε ο Οργανισμός του έτους 1950. Ο τότε Οργανισμός προέβλεπε 10 διοικητικούς υπαλλήλους και 3 τεχνικούς υπαλλήλους και 750 μεταγραφές ετησίως. Σήμερα, οι μεταγραφές φτάνουν έως και τις 6.000 το χρόνο, αποδίδοντας στο δημόσιο 1 εκ. ευρώ ετησίως. Παρά τον τεράστιο όγκο των μεταγραφών, το κτηματολόγιο «λειτουργεί» χάριν του πατριωτισμού της Προϊσταμένης και μόλις 2 υπαλλήλων, ενός διοικητικού και ενός πολιτικού μηχανικού, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 15 διοικητικοί και 5 μηχανικοί για να μπορέσουν να μεταγραφούν οι πράξεις εφαρμογής και επέκτασης του σχεδίου πόλεως της Κω και του Μαστιχαρίου. Ταυτοχρόνως επισημαίνεται η αναγκαιότητα ύπαρξης εξειδικευμένου προσωπικού με νομική παιδεία.

Παρά το τεράστιο όφελος για το δημόσιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κωφεύει στα προβλήματα του Κτηματολογίου, σταθερό στην πολιτική υποβάθμισης θεσμών και λειτουργιών, όπως επί μήνες έπραττε ως απλός παρατηρητής της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, αδιαφορώντας για την απονομή δικαίου και τα οξυμένα προβλήματα που έχει θέσει ο Σύλλογος υπόψη σας. Εξάλλου το θέμα της σωστής στελέχωσης του κτηματολογίου της Κω αποτέλεσε ένα από τα κύρια αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου.

Μεσαίωνα θυμίζει η ζοφερή κατάσταση του Κτηματολογίου της Κω που αποτυπώνεται στην καθημερινή εικόνα των πολιτών οι οποίοι, συνοδεία υπαλλήλου, μεταφέρουν μέσα στην πόλη χάρτες και βιβλία εγγραφής του Κτηματολογίου για να βγάλουν φωτοαντίγραφα τίτλων, αφού το γραφείο στερείται ακόμα και ενός φωτοαντιγραφικού μηχανήματος.

Επιπροσθέτως με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα είναι αδύνατη οποιαδήποτε πράξη μεταγραφής στο υπό επέκταση σχέδιο αφού αυτό δεν έχει μεταγραφεί και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να γίνουν οι προβλεπόμενες πράξεις στα εντός αυτού ακίνητα, με συνέπεια καμία τράπεζα να μην δανειοδοτεί τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και να έχουν μειωθεί κατά πολύ οι συναλλαγές.

Η διαιώνιση των προβλημάτων του Κτηματολογίου και η αδιαφορία του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκάλεσε σχετικώς προσφάτως σύσκεψη με πρωτοβουλία της Επάρχου Κω στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, η Πρόεδρος των Πρωτοδικών, ο Κτηματολογικός Δικαστής και άλλοι παράγοντες οι οποίοι ομοφώνως κατέθεσαν την αγωνία τους αλλά και προτάσεις για την σωστή λειτουργία της υπηρεσίας, ζητώντας μεταξύ άλλων την άμεση στελέχωση του Κτηματολογίου.

Επειδή η επικρατούσα παρατεταμένη υποβάθμιση του Κτηματολογίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής,

Επειδή εκκρεμούν χιλιάδες μεταγραφές που δεν επιτρέπουν στην Κω να λειτουργεί όπως η υπόλοιπη χώρα με εκατοντάδες αγοραπωλησίες να είναι μετέωρες,

Επειδή δεν συνάδει με τη λειτουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους όπως τυπικώς είναι η Ελλάδα αλλά κατάντησε να λειτουργεί ως τριτοκοσμική εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Ερωτάστε

- Γιατί, αν και είναι προ πολλού γνωστά τα προβλήματα του Κτηματολογίου της Κω, δεν έχετε μεριμνήσει για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και την ομαλή λειτουργία του, διαθέτοντας ένα μικρό μέρος από τα τεράστια έσοδα που προσφέρει ετησίως στο Δημόσιο το Κτηματολόγιο της Κω;

- Γιατί έχετε αδιαφορήσει στις αγωνιώδεις επανειλημμένες εκκλήσεις των φορέων;

- Προτίθεστε να καλύψετε αμέσως τα τεράστια κενά με το κατάλληλο προσωπικό που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές διαμορφωθείσες συνθήκες;
Γιάννης Νέγρης

1 σχόλια:

Καραμαν τζα Fuhrer είπε...

Ισως, μπορεί, αλλά η "λειτουργία" των παραλίων της, είναι κάτι περισσότερο από θαυμάσια. Είναι σχεδόν θεϊκή.