Ειδήσεις

22 Σεπ 2008

Δείτε το «Χρονοφάγο», το ρολόι που «τρώει» τις ώρες - Βίντεο

Το παρουσίασε σε κολέγιο του Κέιμπριτζ, ο κορυφαίος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Το ρολόι, κόστους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, έχει τη μορφή μίας χρυσής ακρίδας που... «τρώει» τις ώρες.
Σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον εκατομμυριούχο εφευρέτη Τζον Τέιλορ.
Το ρολόι δείχνει την ώρα με φωτάκια LED που διατάσσονται σε τρεις κύκλους πάνω στο καντράν. Τα φωτάκια που κινούνται στον εξωτερικό κύκλο δείχνουν τα δευτερόλεπτα, ενώ ο μεσαίος κύκλος δείχνει τα λεπτά και ο εσωτερικός τις ώρες.Η γιγάντια ακρίδα κινείται εμπρός-πίσω, στην περιφέρεια ενός επίχρυσου δίσκου, με διάμετρο 1,2 μέτρα, χώνοντας τα νύχια της μέσα σε εγκοπές για να σπρώξει το σώμα της. Στα μισά κάθε λεπτού ανοίγει το στόμα, το οποίο κλείνει απότομα μόλις συμπληρωθούν 60 δευτερόλεπτα.
………….
Συνεχίζεται…


Παραδόξως, το εκκρεμές του ρολογιού δεν κινείται με σταθερή ταχύτητα. Μερικές φορές σταματάει εντελώς, οπότε η ακρίδα κουνά το πόδι της για να ξεκινήσει ξανά. Λόγω αυτής της ιδιορρυθμίας, το ρολόι αποκλίνει από την πραγματική ώρα έως και ένα λεπτό, επανέρχεται όμως στην ακριβή μέτρηση κάθε πέντε λεπτά.
Αντί να χρησιμοποιεί τον γνωστό κούκο, ο Χρονοφάγος αναγγέλλει τις ώρες με το κροτάλισμα μιας αλυσίδας που πέφτει μέσα σε ένα φέρετρο, το οποίο στη συνέχεια κλείνει με ένα δυσοίωνο γδούπο.Ο ίδιος ο Τζον Τέιλορ δήλωσε πως το μοναδικό μηχάνημα έχει στόχο να υπενθυμίζει στους ανθρώπους τη θνητότητά τους.«Βρίσκομαι στην έβδομη δεκαετία της ζωής μου και συνειδητοποιώ ότι ο χρόνος είναι καταστροφέας» σχολίασε ο εμπνευσμένος εφευρέτης, ο οποίος κέρδισε τη μεγάλη περιουσία του σχεδιάζοντας τους πρώτους διακόπτες για τους οικιακούς ηλεκτρικούς βραστήρες.

1 σχόλια:

Καραμαν τζα Fuhrer είπε...

Ενα θαυμάσιο δώρο για τον Εφραίμ!

...αχ και νά'ξερε πόσος κόσμος "προσεύχεται" γι αυτόν!