Ειδήσεις

14 Σεπ 2008

Βατοπαίδι με "αι" ή με "ε";

Μηνύματα αναγνωστών

- Ονομάζεται Βατοπαίδι γιατί ο θρύλος λέει ότι ένα παιδί γλίστρησε και θα έπεφτε στον γκρεμό αν δεν το συγκρατούσαν κάποια βάτα που υπήρχαν στην πλαγιά.Η σωτηρία του από το θάνατο θεωρήθηκε θαύμα και από τότε η περιοχή ονομάστηκε έτσι.
- Ονομάζεται Βατοπαίδι γιατί σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε στο τέλος του 4ου αιώνα από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α ' από ευγνωμοσύνη προς τη Θεοτόκο που έσωσε τον γιο του ο οποίος, ταξιδεύοντας στο πέλαγος, παιδί ακόμη, ναυάγησε κοντά στις ακτές του 'Ορους και μεταφέρθηκε θαυματουργικά στη στεριά κοντά σε μια βάτο.
- Ονομάζεται Βατοπέδι γιατί στην περιοχή φυτρώνουν πολλά βάτα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα μας μάθει τώρα ελληνική γλώσσα και ελληνική ιστορία ο Εφραίμ.

Όλες οι εγκεκριμένες και αδιαμφισβήτητου κύρους ιστορίες του Ελληνικού Εθνους (Παπαρρηγόπουλου και Εκδοτικής Αθηνών) αναφέρουν "Μονή Βατοπεδίου".

Το ...παιδίου... να το πει στους μοναχούς του, όχι σε μένα. Από το το πως το ονομάζει αυτός και οι μιζαδόροι, μπορεί να γίνει σύνδεση με την βυζαντινή ιστορία 400 με 350 μπροστά ή πίσω.

Ούστ!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΛΟΥΘΗΡΟΣ
έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιτεμβέργης, από όπου το 1512 πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα στη Θεολογία. Μια επίσκεψή του στη Ρώμη τον ανάγκασε να αναθεωρήσει τις απόψεις του σχετικά με την Παπική εκκλησία βλέποντας τη διαφθορά που επικρατούσε εκεί σχετικά με τα συγχωροχάρτια και την "ειδική" για ιερωμένους πορνεία.

Ύστερα από μελέτη της Προς Ρωμαίους Επιστολής πείστηκε πως η σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου ήταν αποτέλεσμα μόνο της Θείας Χάρης και της πίστης κι όχι των αγαθών ή μη έργων. Για το λόγο αυτό ήρθε σε σύγκρουση με το θεσμό του συγχωροχαρτιού, που έδινε τότε η Καθολική Εκκλησία και με τον τρόπο αυτό δινόταν άφεση των αμαρτιών.

Στις 31 Οκτωβρίου 1517, και ενώ είχε ήδη εκφράσει τις αντιθέσεις του σε σχέση με τις πρακτικές της Καθολικής Εκκλησίας στους φοιτητές του, θυροκόλλησε στην εξώπορτα του μητροπολιτικού ναού της Βιτεμβέργης τις 95 θέσεις του, που αποτελούσαν μια ανοιχτή επίθεση εναντίον του παπισμού.
(Αντιγραφή από wikipedia)

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΟΡΝΕΙΑ ;
ΠΟΤΕ ;

Karl Marx Jr