Ειδήσεις

23 Σεπ 2008

"Θα είσαι ο επόμενος που θα πεθάνει" λέει ο φοιτητής στο βίντεο που βλέπετε αλλά κανένας δεν έδωσε σημασία


Ο φοιτητής που βλέπετε να απειλεί, είχε ανακριθεί χθες, Δευτέρα, από την αστυνομία, λόγω αυτού του βίντεο που είχε βάλει στην ιστοσελίδα YouTube.
Ωστόσο ο αξιωματικός υπηρεσίας της αστυνομίας αποφάσισε ότι δεν υπήρχε λόγος να του αφαιρέσουν την άδεια οπλοφορίας.
Και έτσι φτάσαμε στο μακελειό που έγινε σήμερα στις 10:00 ώρα Ελλάδας, στη σχολή της πόλης Καουχαγόκι, στη Δυτική Φινλανδία.
Νεκρός είναι ο δράστης του μακελειού στο επαγγελματικό λύκειο της πόλης, ο οποίος σκότωσε 10 ανθρώπους, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης αυτής Ούρπο Λιντάλα. "Υπάρχουν 10 νεκροί και ο δράστης είναι επίσης νεκρός", πρόσθεσε ο Λιντάλα, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο πέθανε ο δράστης.
Νωρίτερα σήμερα ο υπεύθυνος του δήμου της Καουχόκι Άρι Παανάνεν είχε δηλώσει ότι ο νεαρός άνδρας, ο οποίος είναι 20 ετών, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, στρέφοντας το όπλο του στον εαυτό του.
"Έστρεψε το όπλο του στον εαυτό του, όμως δεν πέθανε. Τραυματίστηκε", είχε προσθέσει ο Παανάνεν.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο δράστης είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και νοσηλευόταν.
Νωρίτερα σήμερα ο λυκειάρχης του σχολείου αυτού είχε επίσης δηλώσει ότι ο φερόμενος ως δράστης ήταν ο μαθητής του σχολείου Μάτι Γιουχάνι Σαάρι.
"Η αστυνομία μου είπε ότι υποπτεύεται ότι (ο δράστης) είναι ο Μάτι Γιουχάνι Σαάρι", δήλωσε ο λυκειάρχης Τάπιο Βαρμόλα.
"Είναι ένας μαθητής της δευτέρας τάξης στον τομέα των τουριστικών επαγγελμάτων", πρόσθεσε.
Ο νεαρός άρχισε να πυροβολεί ο,τιδήποτε κινείτο στο σχολείο από τις 11:00 το πρωί, σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες.
Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν περίπου μιάμιση ώρα στο προαύλιο του σχολείου αυτού στην Καουχόκι, πόλη 14.000 κατοίκων που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Φινλανδία.
"Άκουσα πυροβολισμούς και υστερικές κραυγές κοριτσιών. Δύο κορίτσια ήρθαν στη συνέχεια στο γραφείο μου και μου είπαν ότι ένας παράξενος άνδρας ετοιμαζόταν να πυροβολήσει", δήλωσε τηλεφωνικώς ο Γιούκα Φόρσμπεργκ, φύλακας του σχολείου.
"Άκουσα συνεχείς πυροβολισμούς. Άλλαξε γεμιστήρα στο πιστόλι. Ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος. Φορούσε μαύρα ρούχα και είχε στρατιωτικό στυλ. Περπατούσε ήρεμα", πρόσθεσε.
Η υπουργός Εσωτερικών Άνε Χόλμλουντ δήλωσε νωρίτερα ότι ο φερόμενος δράστης είχε ανακριθεί χθες, Δευτέρα, από την αστυνομία, λόγω ενός βίντεο που είχε βάλει στην ιστοσελίδα YouTube, στο οποίο παρουσιαζόταν να κάνει σκοποβολή με όπλο.
"Ωστόσο ο αξιωματικός υπηρεσίας της αστυνομίας αποφάσισε ότι δεν υπήρχε λόγος να του αφαιρέσουν την άδεια οπλοφορίας", πρόσθεσε η Χόλμλουντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό Μάτι Βανχάνεν, έπειτα από έκτακτη κυβερνητική σύνοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
"Είχε προσωρινή άδεια για όπλο 22 χιλιοστών, την οποία είχε εξασφαλίσει το 2008", πρόσθεσε.
Το βίντεο του φερόμενου ως δράστη δεν υπήρχε σήμερα το απόγευμα στο YouTube. Έδειχνε έναν νεαρό περίπου 20 ετών να κάνει σκοποβολή μέσα στη φύση με ένα πιστόλι.
Ο δράστης σήκωνε μάλιστα στο τέλος το αριστερό του χέρι, λέγοντας "Αντίο" στην κάμερα.
"Είσαι ο επόμενος που θα πεθάνει", έλεγε σε ένα άλλο βίντεο στο οποίο έδειχνε με το ελεύθερο χέρι του την κάμερα, προτού να ξαναρχίσει να πυροβολεί.
Το νέο αυτό μακελειό σημειώνεται σε λιγότερο από έναν χρόνο από αυτό που σε λύκειο στην Τουουσούλα, βόρεια του Ελσίνκι, όπου ένας 18χρονος είχε σκοτώσει 8 άτομα στο σχολείο του προτού αυτοκτονήσει.
Η Φινλανδία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο στην κατοχή του μεγαλύτερου αριθμού πυροβόλων όπλων, αναλογικά με τον πληθυσμό της, μετά τις ΗΠΑ και την Υεμένη.

Από: ΑΠΕ