Ειδήσεις

10 Οκτ 2008

Καταρρέει το ιστορικό σπίτι όπου σκοτώθηκε ο εθνικός ήρωας Παύλος Μελάς στις 13 Οκτωβρίου 1904

104 χρόνια, μετά τη θυσία του Παύλου Μελά στο χωριό Στάτιστα, σημερινό Μελάς, το ιστορικό σπίτι του Καντζάκη, όπου άφησε βαριά λαβωμένος την τελευταία του πνοή, καταρρέει!
«Μην ανεβαίνετε!» είναι η πρώτη συμβουλή των λιγοστών κατοίκων, που εξηγούν αμέσως πως «είναι έτοιμο να πέσει»!
Και πραγματικά, η εικόνα που αποκομίζει ο προσκυνητής σήμερα, είναι αποκαρδιωτική.
Σάπια δοκάρια, σάπια ξύλα, γκρεμισμένα ιδανικά, άδειοι, γυμνοί, ψυχροί τοίχοι, ερημιά, εγκατάλειψη, απόγνωση, θλίψη απέραντη…
Το σπίτι-μνημείο, όπου στις 13 Οκτωβρίου 1904 έπεσε ο εθνικός ήρωας, είναι έτοιμο να πέσει και αυτό, όχι από τις σφαίρες των αντιπάλων, αλλά από τα βόλια της αδιαφορίας του Κράτους για το οποίο θυσιάστηκε ο Μίκης Ζέζας!
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ενώ έχουν πια αρχίσει οι βροχές του Φθινοπώρου, το σπίτι-σύμβολο, μένει εντελώς ξεσκέπαστο, χωρίς κεραμίδια, ίσως για να το αποτελειώσουν τα χιόνια των Κορεστείων, που σε λίγους μήνες θα σκεπάσουν βαριά ολόκληρη την περιοχή!

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς», πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008, προσκύνημα τιμής και μνήμης σε ιστορικές γωνιές της Δυτικής Μακεδονίας, εν όψει της Επετείου του Ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα και του θανάτου του ηρωικού Αρχηγού του Παύλου Μελά στις 13 Οκτωβρίου 1904!
Έτσι έφτασε και στο χωριό «Μελάς», για να αντικρίσει παραμονές της Επετείου, ένα πρωτόγνωρο θέαμα αδιαφορίας, εγκατάλειψης και ερήμωσης…
Αν και από το 2004, είχε προκηρυχθεί «Αρχιτεκτονική μελέτη επισκευαστικών εργασιών» της Οικίας όπου σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς, εν τούτοις σήμερα, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά και 104 από τη θυσία του Παλικαριού, το σπίτι παραμένει έρημο και έτοιμο προς κατάρρευση!
Με παράπονο και γεμάτος δάκρυα, ο Γ. Τσάκαλος, εγγονός της Χριστίνας Καντζάκη, που είχε φιλοξενήσει και κηδεύσει σε ώρες τραγικές για τη Μακεδονία τον θρυλικό Καπετάν Μίκη Ζέζα, απαντά στις αγωνιώδεις ερωτήσεις μας, για το εάν έχει ενδιαφερθεί τελικά κάποιος για αυτή την κατάντια:
«Ε, που και που έρχονται και σοβαντίζουν δυο Αλβανοί» μας απαντά και νιώθουμε να χάνουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας!..
Το σπίτι του Εθνικού Ήρωα, που έχυσε το αίμα του για την Ελλάδα, το «σοβαντίζουν… Αλβανοί»…
Εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται στοργικά, οι καλύτεροι Πρωτομάστορες της Πατρίδας, για τη οποία θυσιάστηκε ο Παύλος Μελάς! Αλλά ούτε και αυτό δικαιούνται ως φαίνεται οι μεγάλοι ήρωες…
.......
.......
...........
Από Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς»

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι, σιγά μη το βεβηλώσουν ΜΑΛΑΚΕΣ μοναδικοί "απόγονοι"!!!

Αει στο διάολο ρε σκατοναζί ηλίθιοι. Αυτοί πολέμησαν, αυτοί θυσιάστηκαν. Εσείς απλώς καπηλεύεστε. Στόκοι!

Σε άλλες χώρες ποτέ δεν τέθηκε ανάλογο ζήτημα. Αντίθετα τις οικοδόμησαν και τις κατοικούν μέχρι σήμερα με τον δημιουργικότερο τρόπο οι πρώην (κάποτε) "εχθρικοί" τους λαοί. Τους πολέμους, ΖΩΑ, δεν τους κάνει ο κοσμάκης, αλλά η αποτυχημένη διπλωματία η φασιστοειδής "πολιτική" και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα.

Σκουλίκια! Εμπορεύεστε την πατρίδα σας ΗΛΙΘΙΟΙ ρατσιστές.

ΦΤΟΥ ΣΑΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΔΑΓΚΩΣΕΙΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΒΡΕ ΒΛΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ.ΦΤΟΥ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΟΥ ΝΟΥΜΕΡΟ.

Ανώνυμος είπε...

α και γαμήσου ρε μπάσταρδο γερμανοτσολιαδάκι!

Που είναι το επιχείρημα σου ρε φασιστομουτρο;

α και γαμήσου!

Καραμαν τζα Fuhrer είπε...

Ολη η Ελλάδα πολέμησε, καμιά τριανταριά ναζιάρες αδερφές έγιναν οι "μοναδικοί απόγονοι".

Ρε α σιχτήρ! Απόγονοι των προδοτών, των καταδοτών του κάθε πατριώτη της κατοχής.

Αυτό και μόνο αυτό είσαστε.