Ειδήσεις

18 Οκτ 2008

Μαρτυρία σοκ Σύρου που έγινε "δωρητής" έναντι αμοιβής στην Κύπρο - Έτσι πούλησα τον νεφρό μου...

Συγκλονίζει την Κύπρο η είδηση ότι ένας Σύρος, ο οποίος αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα συμφώνησε να πωλήσει τον ένα του νεφρό σε Κύπριο νεφροπαθή για περίπου 40 χιλιάδες ευρώ.
H μεταμόσχευση έγινε πριν από ένα χρόνο σε Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Κύπρου, χωρίς οι γιατροί να γνωρίζουν ότι επρόκειτο περί αγοραπωλησίας, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».
Σύμφωνα με το χειρουργό, που έκανε τη μεταμόσχευση, ο λήπτης μετέβη στο κέντρο ως ασθενής, φέροντας μαζί του και έναν αλλοδαπό από τη Συρία, ο οποίος δήλωσε ότι δώριζε το νεφρό του, επειδή δεν ήθελε να υποφέρει ο νεφροπαθής.«Τους εξήγησα», λέει ο γιατρός, «ότι η δωρεά οργάνου είναι αλτρουιστική ενέργεια και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει οικονομικό όφελος. Εκ των υστέρων, αποδείχθηκε ότι μας ξεγέλασαν και είχαν συμφωνήσει κάποιο ποσό», υποστηρίζει.Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Σύρος δότης είπε ότι αρχικά εισέπραξε τις 8 χιλιάδες λίρες και αργότερα άλλες χίλιες λίρες. Τέσσερις μέρες μετά την αφαίρεση του νεφρού του, βγήκε από το νοσοκομείο και έκτοτε, όπως είπε, δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά.«Με ξεγέλασαν και με πέταξαν σαν σκύλο», είπε χαρακτηριστικά.Τώρα, η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια, όπου, όμως, κατηγορούμενοι θα είναι και οι δύο εμπλεκόμενοι, και ο λήπτης και ο δότης, αφού η αγοραπωλησία οργάνων απαγορεύεται αυστηρά.
Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου επεσήμανε ότι το εμπόριο οργάνων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διεθνώς και γι' αυτό, τόνισε, πρέπει να παταχθεί.
........
Περισσότερα: Εφημερίδα "Πολίτης" Κύπρου"