Ειδήσεις

18 Οκτ 2008

Χρόνια πολλά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Σαν σήμερα, το 1918 γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης ο πρώην πρωθυπουργός (1990-1993) και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.




Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε την 18 Οκτωβρίου 1918 στα Χανιά της Κρήτης. Είναι παντρεμένος με την Μαρίκα Γιαννούκου με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τη Ντόρα, την Αλεξάνδρα, την Κατερίνα και τον Κυριάκο.

Ο Μητσοτάκης προέρχεται από οικογένεια Κρητών με μακρά πολιτική παράδοση. Ο παππούς του Κωστής Μητσοτάκης (1845-1898), επ' αδελφή γαμβρός του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπήρξε ιδρυτής του "Κόμματος των Ξυπόλητων", το οποίο αργότερα παρέλαβε από αυτόν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και μετονόμασε σε "Κόμμα των Φιλελευθέρων". Ο γερο-Κωστής Μητσοτάκης, σύζυγος της Κατίγκως, το γένος Βενιζέλου, υπήρξε από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της εποχής του. Μετά τον θάνατό του, το 1898, η ελληνική κυβέρνηση τον τίμησε, ψηφίζοντας στη Βουλή νόμο για την απονομή τιμητικής σύνταξης στη χήρα και τα ορφανά παιδιά του.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκος Μητσοτάκης (1883-1944), ήταν βουλευτής Χανίων και στον Βαλκανικό Πόλεμο του 1912, ηγούμενος σώματος Κρητών εθελοντών, πολέμησε στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Ο αδελφός του πατέρα του, Αριστομένης Μητσοτάκης (1884-1941), ήταν επίσης βουλευτής Χανίων, διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην Κυβέρνηση Παπαναστασίου και αντιπρόεδρος της Βουλής. Ηγήθηκε του κινήματος που εκδηλώθηκε στα Χανιά της Κρήτης, το καλοκαίρι του 1938, εναντίον του καθεστώτος Μεταξά, μετά την αποτυχία του οποίου κατέφυγε στην Κύπρο όπου και πέθανε εξόριστος το 1941.

Αλλά και από την πλευρά της μητέρας του, ο παππούς του Χαράλαμπος Πλουμιδάκης (1866-1943), πρωτοξάδελφος του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπήρξε και αυτός βουλευτής και υπουργός την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας.



Από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπρρρρρρρρρρρρρρρρρ
Δρακουμέλ
Φτύστε στον κόρφο σας

Καραμαν τζα Fuhrer είπε...


Dracula's Daughter...


Ο Καραμανλής έφυγε.
H Κοράκλα του Δράκουλα έρχεται.

Με την ευγενική χορηγία των:
Χριστοφοράκου και Μίζενς.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΡΦΩΣΤΕ ΤΟΥ ΕΝΑ ΠΑΛΟΥΚΙ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΡΔΑ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ.
ΕΤΣΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ