Ειδήσεις

4 Οκτ 2008

Ανακάλεσε τελικά το υπουργείο Οικονομικών, τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παραδόθηκε η λίμνη Βιστωνίδα στη μονή Βατοπεδίου

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, ανακαλούνται:
………..
Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στις 5/2/1999, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο αποδέχτηκε τα δικαιώματα κυριότητας της νησίδας «Αντα Μπουρού» της λίμνης Βιστονίδας του Νομού Ξάνθης εκτός αιγιαλού, από τη μονή Βατοπεδίου.
…………
Συνεχίζεται…

Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στις 5/8/ 2002, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο αποδέχτηκε τα δικαιώματα κυριότητας από τη μονή Βατοπεδίου, έκτασης 25.000 στρεμμάτων στη λίμνη Βιστονίδα, καθώς και τις δύο νησίδες του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνασσας.


Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στις 4/6/2003, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο αποδέχτηκε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας από τη μονή Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστονίδας «όσης έκτασης και αν είναι και των οχθών αυτής...».


Τα από 11/12/2002 και 25/6/2003 πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής, τα οποία εκδόθηκαν προς εκτέλεση των παραπάνω Υπουργικών Αποφάσεων και με τα οποία οριστικοποιήθηκε από το Δημόσιο η αποδοχή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας από τη Μονή Βατοπεδίου των εκτάσεων που αναφέρονται στις παραπάνω γνωμοδοτήσεις και Υπουργικές Αποφάσεις.



Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνεται ότι «η ανάκληση των Υπουργικών Αποφάσεων στερεί από το νομικό τους θεμέλιο τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου, που έγιναν από το 2004, καθώς και τις μεταβιβάσεις της μονής σε τρίτους και τις καθιστά άκυρες», ενώ προσθέτει ότι «με τη διαδικασία αυτή, το Δημόσιο επανακτά την κυριότητα των μεταβιβασθέντων στη Μονή Βατοπεδίου ακινήτων του».



Στην αμέσως, όμως, επόμενη παράγραφο, αναφέρει ότι για τη διεκδίκηση των εκτάσεων αυτών, αλλά και αυτών που ανταλλάχτηκαν μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και τρίτων, το Δημόσιο, όπου χρειαστεί, θα προσφύγει στα δικαστήρια. Οσο για τις Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν από υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ, αυτές κατά την ανακοίνωση «είχαν παρακολουθηματικό χαρακτήρα, και δε δημιούργησαν δικαιώματα κυριότητας υπέρ της Μονής»!

……….
Από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης»