Ειδήσεις

22 Οκτ 2008

Συνέλαβαν λαθρομετανάστες και αφού δεν είχαν πού να τους κρατήσουν είπαν ότι τους άφησαν ελεύθερους και τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε ερώτησή του στη Βουλή, ο Φώτης Κουβέλης:

Ερώτηση προς τον κ. υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: Παράνομη επαναπροώθηση αλλοδαπών στην Τουρκία
Πρόσφατα έλαβε χώρα ένα περιστατικό που αφορά μία ουσιαστικά παράνομη εξαφάνιση ανθρώπων. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 27/9/2008 έγινε από το Τμήμα Διώξεως Λαθρομετανάστευσης Ν. Καρβάλης Καβάλας σύλληψη 49 ατόμων διαφόρων εθνικοτήτων. Λόγω συνωστισμού και έλλειψης χώρους φιλοξενίας των αλλοδαπών στη Ν. Καρβάλη, 28 εξ αυτών μεταφέρθηκαν στις 2/10/2008 στο κέντρο υποδοχής στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδας για να φιλοξενηθούν εκεί.
………
Συνεχίζεται…

Λόγω συνωστισμού και στο εν λόγω κέντρο, με τροποποιητική απόφαση του Αστυνομικού Δ/ντου Καβάλας της απόφασης περί κρατήσεώς τους, αφέθησαν στις 3/10/2008 ελεύθεροι με απόφαση απέλασης χωρίς κράτηση και την υποχρέωση, όπως προβλέπει ο νόμος, να αναχωρήσουν μόνοι τους από τη χώρα σε διάστημα ενός μήνα.


Αντί όμως να βρεθούν ελεύθεροι στην Ελλάδα, οι 28 αλλοδαποί βρέθηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε άγνωστο μέρος στο έδαφος της Τουρκίας.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε με τη δημοσιοποίησή της από δικηγόρο της Καβάλας, στην οποία απευθύνθηκε οικείος ενός εκ των 28 επαναπροωθηθέντων, αναζητώντας τα ίχνη του.


Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η δικηγόρος, έλαβε αρχικά από τον αδελφό του αναζητούμενου, ιρακινής υπηκοότητας και χριστιανού στο θρήσκευμα, την εντολή να ενεργήσει τα νόμιμα σύμφωνα με τα ότι προβλέπει ο Ν.3386/2005 για τους αλλοδαπούς, δηλαδή να ασκηθούν κατά της προσωρινής κράτησης αντιρρήσεις στο αρμόδιο διοικητικό πρωτοδικείο και ενδεχομένως εάν κριθεί ότι πρέπει να αφεθεί, να αφεθεί πάραυτα μετά την δικαστική απόφαση, ή αλλιώς να φιλοξενηθεί τρεις μήνες από την Ελλάδα και μετά με υπηρεσιακό σημείωμα να αφεθεί ελεύθερος.


Στην έρευνά της η δικηγόρος ενημερώθηκε από το τμήμα Ν. Καρβάλης ότι ο εν λόγω αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος. Στην πραγματικότητα όμως, είχε παράνομα, μαζί με τους υπόλοιπους απελαθεί στην Τουρκία.


Στην Ορεστιάδα κρατήθηκαν μόνο δύο ώρες, όπου αστυνομικοί τους έγδυσαν, τους έλεγξαν αν έχουν επάνω τους οποιαδήποτε έγγραφα και ακολούθως μέσα στη νύχτα τους μετέφεραν στην τουρκική όχθη του Έβρου επιβιβάζοντάς τους σε βάρκες των 6 - 7 ατόμων, όπου αφού τους γρονθοκόπησαν, τους εγκατέλειψαν.


Όλα αυτά έγιναν γνωστά από τηλεφωνική επικοινωνία από άγνωστο μέρος στην Τουρκία του ιρακινού με τον αδελφό του που κατοικεί νόμιμα στην Αθήνα.

Στις ανωτέρω καταγγελίες και ερωτώμενος σχετικά στις 7/10/2008 από δημοσιογράφο αθηναϊκής εφημερίδας, ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι οι 28 αλλοδαποί αφέθηκαν ελεύθεροι το πρωί της 3/10/2008 στην περιοχή της Βύσσας Έβρου, όπου τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας είναι χερσαία.


Με βάση τα ανωτέρω, Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
· Ποια είναι η θέση του για το προαναφερόμενο γεγονός; ·


Για ποιο λόγο αντί να αφεθούν ελεύθεροι οι 28 αλλοδαποί, βάσει της διοικητικής απόφασης και με δεδομένο ότι η αρμόδια Εισαγγελέας δεν τους έκρινε επικίνδυνους, εκείνοι παρανόμως και υφιστάμενοι κακοποιήσεις απελάθηκαν στην Τουρκία με βάρκες, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι;

· Παραδόθηκαν στους αλλοδαπούς τα υπηρεσιακά σημειώματα με την τροποποιητική απόφαση του Αστ/κου Δ/ντή Καβάλας περί απέλασής τους χωρίς κράτηση και 30ημερης προθεσμίας, καθώς και τα προσωπικά τους έγγραφα, διαβατήρια και αντικείμενα; Αν ναι από ποιους και σε ποιο μέρος; Γιατί δεν τους ελευθέρωσε ο Αστ/κός Δ/ντής στην Καβάλα αντί να τους μετάγει στην Ορεστιάδα;

· Για ποιο λόγο μετήχθησαν από την Αστυν. Διεύθυνση Καβάλας οι αλλοδαποί σε χώρο κράτησης, εν προκειμένω στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, χωρίς να έχει προηγουμένως ελεγχθεί εάν η χωρητικότητά του κέντρου επιτρέπει ή όχι την κράτησή τους;

· Γιατί κατόπιν αδυναμίας φιλοξενίας τους στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στη Βύσσα Ορεστιάδας, σε ένα μικρότατο χώρο φύλαξης αλλοδαπών γυναικών και παιδιών, όπως υποστηρίζει ο Αστ/κος Διευθυντής Ορεστιάδας, ενώ δεν γνωρίζει τίποτε γι’ αυτό ο αντίστοιχος Δ/ντής Καβάλας;

· Ποια η τύχη των διαβατηρίων των αλλοδαπών που παρανόμως δεν τους επιστρέφονται;


22.10.2008
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι μαλακία έκαναν αυτοί ρε από το Τμήμα Διώξεως Λαθρομετανάστευσης Ν. Καρβάλης Καβάλας κακός τους έδιωξαν, στο σπίτι του Κουβέλη έπρεπε να τους πάνε.
Μην επαναληφτεί αυτό ρε παιδιά ο άνθρωπος τους θέλει.
Τι εθνικότητος είναι ρε αυτός ο μαλάκας και που μένει στην Εκάλη;
Πάντα θα υπάρχουν προδότες του Έθνους εντάξει η δικηγόρος για το μεροκάματο αλά αυτός ο Φώτης;
Και ποιος διαμαρτυρήθηκε ο αδερφός του που ποιος ξέρει με τι τρόπο έχει γίνει νόμιμα διαμένων!!! τρομάρα να σας έρθει προδότες.

Γοργίας