Ειδήσεις

1 Οκτ 2008

Κινδυνεύει η τσέπη μας από την παγκόσμια οικονομική κρίση; Απαντήσεις στις απορίες σχετικά με τις τυχόν επιπτώσεις της κρίσης στους μικροκαταθέτες

Στις απορίες σχετικά με τις τυχόν επιπτώσεις της κρίσης στους μικροκαταθέτες απαντά σήμερα η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", εξηγώντας τι θα πρέπει να προσέχουν για να διασφαλίσουν τα χρήματά τους και την επόμενη μέρα.

1 Ερώτηση: Είναι ασφαλή τα χρήματά μου στην τράπεζα;
Απάντηση: Υπό τις παρούσες συνθήκες ναι, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι. Είναι πιο ασφαλή από το να τα έχετε εκτεθειμένα στο σπίτι.
,,,,,,,,,,,,
Συνεχίζεται…

2 Ερώτηση: Ακούμε για τραπεζικούς κολοσσούς στο εξωτερικό που καταρρέουν. Κινδυνεύει η τράπεζά μου;
Απάντηση: Οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν από χρεοκοπία ή πτώχευση, καθώς δεν έχουν εκτεθεί στα τοξικά προϊόντα όπως τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης (subrime) ή τα ομόλογα της Lehman Brothers. Επίσης διαθέτουν σημαντική καταθετική βάση, γεγονός που τους προσφέρει σχετική ρευστότητα.

3 Ερώτηση: Νιώθω ανασφάλεια για την τράπεζα με την οποία συνεργάζομαι. Τι μπορώ να κάνω;
Απάντηση: Εάν για κάποιο λόγο η εξυπηρέτηση από το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεστε δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε να μεταφέρετε τις καταθέσεις αλλά και τα δάνειά σας σε άλλο.

4 Ερώτηση: Είχα επενδύσει σε τίτλους Lehman Brothers, η οποία χρεοκόπησε. Έχω χάσει τα χρήματά μου;
Απάντηση: Οι πιθανότητες, δυστυχώς, δεν είναι υπέρ σας. Η Lehman Brothers βρίσκεται σε εκκαθάριση και από τη διαδικασία θα προκύψει αν και τι ποσόν αναλογεί να σας επιστραφεί. Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε από την τράπεζά σας να ρευστοποιήσει την επένδυσή σας στη δευτερογενή αγορά. Ωστόσο είναι άγνωστο αν θα βρεθεί αγοραστής και σε τι τιμή θα δεχτεί θα αποκτήσει τους τίτλους σας.

5 Ερώτηση: Έχω αποφασίσει να αποσύρω τις καταθέσεις μου από την τράπεζα. Θα έχω κυρώσεις;
Απάντηση: Αν τα χρήματά σας βρίσκονται σε λογαριασμό ταμιευτηρίου, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τα πάρετε. Αν βρίσκονται σε προθεσμιακό λογαριασμό και τον «σπάσετε» πριν από τη λήξη του, δεν θα λάβετε το επιτόκιο που είχατε συμφωνήσει.

6 Ερώτηση: Εχω 40.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Αν καταρρεύσει η τράπεζά μου, τι θα γίνουν τα χρήματά μου;
Απάντηση: Ο νόμος προβλέπει ότι κάθε αποταμιευτής δικαιούται αποζημίωση μέχρι 20.000 ευρώ από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων για τις καταθέσεις που τηρεί ανά τράπεζα. Το ανώτατο όριο κάλυψης προκύπτει αφού ληφθεί υπόψη το σύνολο των καταθέσεών του σε ένα πιστωτικό ίδρυμα και συμψηφιστούν οι υποχρεώσεις του (τυχόν δάνεια). Το ποσόν καταβάλλεται ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

7 Ερώτηση: Εάν έχω 150.000 ευρώ σε μια τράπεζα και κάποιος άλλος έχει 30.000 ευρώ, θα αποζημιωθούμε το ίδιο;
Απάντηση: Το εγγυημένο ποσόν ισοδυναμεί ή υπερβαίνει το 90% των συνολικών καταθέσεων ανά τράπεζα και μέχρι την οροφή των 20.000 ευρώ.

8 Ερώτηση: Είμαι συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό. Πώς καλύπτομαι σε περίπτωση που η τράπεζά μου καταρρεύσει;
Απάντηση: Οσον αφορά κοινούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 20.000 ευρώ.

9 Ερώτηση: Η τράπεζα μπορεί να εγγυηθεί τις επενδύσεις μου σε ομόλογα που εξέδωσε η ίδια;
Απάντηση: Ανάλογα τη σύμβαση που έχετε υπογράψει. Μπορεί η τράπεζα να είναι εγγυητής και να σας εξασφαλίζει το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης. Σε περίπτωση κατάρρευσης πάντως το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων δεν καλύπτει ομολογίες και τραπεζικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα, υποχρεώσεις από αποδοχές συναλλαγματικών και από υποσχετικές επιστολές ή γραμμάτια έκδοσής τους ή repos.

10 Ερώτηση: Φοβάμαι την κρίση, αλλά θέλω να έχω και αποδόσεις. Πού μπορώ να επενδύσω με ασφάλεια;
Απάντηση: Η ασφάλεια θα πρέπει να είναι πάντα το ζητούμενο. Οι πιο «συντηρητικές» επιλογές, όπως οι καταθέσεις σε λογαριασμούς προθεσμίας ή καταθέσεις ταμιευτηρίου, έχουν το μικρότερο κίνδυνο σε περιόδους κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μοιράζετε τα χρήματά σας σε περισσότερες από μία τράπεζες για να έχετε διασπορά του ενδεχόμενου κινδύνου.

11 Ερώτηση: Πήγα στην τράπεζα να κάνω ανάληψη 15.000 ευρώ και δεν είχαν χρήματα. Τι σημαίνει αυτό;
Απάντηση: Οι τράπεζες για λόγους ασφαλείας έχουν θέσει όριο στο ποσόν ανάληψης, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας οι χρηματαποστολές συγκεντρώνουν την πλεονάζουσα ρευστότητα από τα υποκαταστήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, εάν δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση από τον πελάτη, δεν επιτρέπουν την ανάληψη μεγάλων ποσών. Επικοινωνήστε με το κατάστημα που συνεργάζεστε μία μέρα πριν και ειδοποιήστε για τη συναλλαγή που επιθυμείτε να κάνετε.

12 Ερώτηση: Αποπληρώνω στεγαστικό δάνειο σε τράπεζα με προσημείωση ακινήτου. Αν χρεοκοπήσει, τι θα συμβεί στο δάνειό μου; Κινδυνεύω να χάσω το σπίτι μου;
Απάντηση: Το δάνειό σας παραμένει σε ισχύ και θα πρέπει να συνεχίζετε να αποπληρώνετε κανονικά τις δόσεις σας. Το χαρτοφυλάκιο δανείων αποτελεί «περιουσιακό στοιχείο» της τράπεζας και μπορεί να πωληθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Στην έσχατη περίπτωση, ο οργανισμός που θα αναλάβει την εκκαθάριση της τράπεζας θα διαχειριστεί τα δάνειά της και εσείς θα πληρώνετε δόσεις σε αυτόν.

13 Ερώτηση: Έχω τοποθετήσει χρήματα σε Αμοιβαία Κεφάλαια. Βλέπω τις τιμές να πέφτουν. Τι να κάνω;
Απάντηση: Οι επιλογές σας είναι δύο: ή θα ρευστοποιήσετε τις επενδύσεις σας με απώλειες ή θα κάνετε υπομονή μέχρι να ανακάμψει η αγορά. Οι αγορές δεν θα υποχωρούν για πάντα, αλλά το πότε θα βγούμε από την κρίση είναι άγνωστο.


Από: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=53968