Ειδήσεις

10 Οκτ 2008

Ζάκυνθος: Καταστρέφονται κοπάδια από τα αδέσποτα σκυλιά

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Δήμος Ελατίων με τα αδέσποτα σκυλιά, αφού πολλοί αγρότες έχουν χάσει τα κοπάδια τους. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Η Ημέρα τση Ζάκυθος» ο αντιδήμαρχος Ελατίων, Χρήστος Τσουκαλάς, πρόκειται για κυνηγόσκυλα, τα οποία αφήνονται στα βουνά από τους ιδιοκτήτες τους.
Αυτό έχει, ως αποτέλεσμα, να μην τρέφονται και έτσι επιτίθενται στα οικόσιτα και στα αμνοερίφια των παραγωγών, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.
……..
Συνεχίζεται…


Ο κ. Τσουκαλάς «φωτογράφισε», ως υπεύθυνους για αυτό που συμβαίνει, τους κυνηγούς και ζήτησε από όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι συζήτησε το πρόβλημα που υπάρχει και με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζακύνθου, Διονύση Μακρή, με τον τελευταίο να αναφέρει ότι τα μέλη έχουν ενημερωθεί πολλές φορές, για το συγκεκριμένο θέμα, κατά το πρόσφατο παρελθόν.
»Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα. Την τελευταία εβδομάδα, λίγες ημέρες δηλαδή μετά την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, έχω εντοπίσει πάνω από 50 σκυλιά, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία (90%), είναι κυνηγόσκυλα, μιας και η “ράτσα” τους είναι πόϊντερ και πανιέλ. Γίνεται ευκόλως αντιληπτό από όλους, πως κάποιοι κυνηγοί αμολάνε τα σκυλιά τους στα βουνά, δίχως να σέβονται ούτε την περιοχή, ούτε και τους κατοίκους. Στην αρχή, τα σκυλιά είναι ήμερα. Μόλις περάσουν κάποια 24ωρα όμως, αυτά γίνονται επιθετικά, λόγω έλλειψης τροφής. Το αποτέλεσμα είναι να επιτίθενται σε κουνέλια, κότες, αρνιά και κατσίκια. Πολλές φορές, ακούω τους εκπροσώπους του Κυνηγετικού Συλλόγου να λένε ότι κάποιοι στα ορεινά βάζουν φόλες και έτσι πεθαίνουν τα σκυλιά τους. Τους λέω ότι στόχος των κατοίκων δεν είναι τα κυνηγόσκυλα, αλλά τα αδέσποτα. Εξάλλου, οι φόλες δεν μπαίνουν σε απόμακρες περιοχές, αλλά σε κατοικημένες. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι προσπαθούν να “σώσουν” τις περιουσίες τους, από τη μανία των αδέσποτων σκυλιών. Καλώ τους κυνηγούς, να δείξουν σεβασμό και να μη δημιουργούν προβλήματα. Ανέφερα το πρόβλημα που υπάρχει και στον κ. Μακρή, ο οποίος μου είπε ότι έχουν ενημερωθεί τα μέλη, όμως δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Ωστόσο, ευελπιστώ ότι οι κυνηγοί θα καταλάβουν πως αυτό που κάνουν είναι ένα μεγάλο λάθος” υπογράμμισε ο κ. Τσουκαλάς.


Από: http://www.imerazante.gr/

1 σχόλια:

ΗΛΕΚΤΡΑ είπε...

Εγώ αυτό το γράμμα έστειλα...Ελπίζω να βοηθήσετε και εσείς ώστε 50 "αδέσποτα" να μην γίνουν θύματα της δικής μας βίας & ανευθυνότητας!

*****************************
1) ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΤΙΩΝ , volimes@otenet.gr
ΝΙΚΟΛΑΟ ΘΕΟΔΟΣΗ, Δήμαρχο
Κο ΤΣΟΥΚΑΛΑ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ

2)NOMAΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
http://www.zakynthos.gr/greek/form_naz/form_naz.htm, http://gr.mc275.mail.yahoo.com/mc/compose?to=info@zakynthos.gr

****************************
Αξιότιμοι κύριοι,

Με μεγάλη έκπληξη αλλά και αφόρητη δυσαρέσκεια μελέτησα προσεκτικά τις δηλώσεις του κου Τσουκαλά αντιδημάρχου στο Δήμο Ελατίων σχετικά με το "σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα" . http://www.imerazante.gr/imera/news/detail.php?ID=12512

Κατ αρχάς δεν μπορούμε να ονομάζουμε "αδεσποτα" τα κυνηγόσκυλα τα οποία εγκαταλείπονται στα βουνά από τους ιδιοκτήτες τους. Δίνουμε τελείως άλλη αίσθηση στο κόσμο που διαβάζει αυτές τις δηλώσεις.

Δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε "πρόβλημα αδέσποτων" όταν το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι και η έλλειψη ευαισθησίας & παιδείας σε θέματα των ζώων & των κατοικίδιών τους.

Αναφέρεται ο κος Τσουκαλάς, με επιμονή στο γεγονός ότι η έλλειψης τροφής οδηγεί τα σκυλιά σε επιθέσεις που προκαλούν ζημιές στην κτηνοτροφία. Αναφέρεται στο ότι αυτό οφείλεται στην εγκατάλειψη των κυνηγετικών σκυλιών από τα αφεντικά τους , πράξη που δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους κατοίκους και την περιοχή.

Αναφέρεται τέλος στις καταγγελίες των κυνηγών ότι μπαίνουν φόλες στα βουνά. Μάλιστα διάχυτη ειναι η αίσθηση ότι δικαιολογεί αυτή την πρακτική καθώς ομολογεί ότι οι φόλες δεν έχουν στόχο τα κυνηγετικά σκυλιά αλλά τα αδέσποτα. Συγκεκριμένα λέει ότι "Εξάλλου, οι φόλες δεν μπαίνουν σε απόμακρες περιοχές, αλλά σε κατοικημένες. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι προσπαθούν να “σώσουν” τις περιουσίες τους, από τη μανία των αδέσποτων σκυλιών"

Λυπάμαι αλλά θεωρώ άκρως απαράδεκτες όλες σας τις δηλώσεις γιατί:
α) πουθενά δεν αναφέρεστε στα ίδια τα ζώα & την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται εξαιτίας των δημοτών σας.
Μη ξεχνάτε ότι μιλάτε για κυνηγόσκυλα που μεγαλώνουν σε σπίτια, εκπαιδεύονται (ό,τι και αν σημαίνει αυτό!), γίνονται πιστοί φίλοι των κυνηγών και στο ΤΕΛΟΣ με μια άκαρδη κίνηση βρίσκονται να περιφέρονται στα βουνά & να αναζητούν τροφή.
Μη ξεχνάτε ότι μιλάτε για ζώα που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από φόλες -τουλάχιστον!

β)πουθενά δεν αναφέρεστε στις κυρώσεις που θα επιβάλλετε στο κυνηγετικό σύλλογο & στα μέλη του
Οχι μόνο τέτοιες πράξεις θέτουν σε κίνδυνο τις κατοικημένες περιοχές αλλά κυρίως υποδηλώνουν ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ σχετικά με τη προστασία των κατοικίδιών & με το τρόπο αντιμετώπισης των ζώων.

γ)ΑΠΟΡΩ με την κάλυψη που δίνετε σε πράξεις δολοφονίας ζώων καθώς -όπως λέτε- αποτελούν μέσο να προστατέψουν τις περιουσίες τους.
ΘΥΜΩΝΩ με την εκλογίκευση της όλης πράξης που είναι διάχυτη στις δηλώσεις σας.

δ)πουθενά δεν αναφέρεστε στην ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ τόσο των ιδιοκτητών των ζώων όσο και των κατοίκων που πετάνε φόλες. Πουθενά δεν ΚΑΛΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ το δηλητηριασμό των ζώων.

ε)τέλος ως ΔΗΜΟΣ πουθενά δεν αναφέρεστε στα μέσα που προτίθεστε να πάρετε για να σταματήσει το φαινόμενο. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ούτε απλές συστάσεις. Εννοώ:
-παραδειγματικές τιμωρίες για ιδιοκτήτες που εγκαταλείπου τα ζώα τους αλλά και για κατοίκους που βάζουν φόλες.
-στειρώσεις, εμβολιασμούς, θεραπευτική αγωγή των ζώων
-υιοθεσία και αν δεν ειναι εφικτό επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο.
-τροφή & νερό στα ζώα για να μην χρειάζεται να χτυπάνε κοπάδια .

Ως πολίτης περιμένω να με ενημερώσετε εντός 10 ημερών για την καταγραφή των ζώων και τα μέτρα προστασίας που έχετε πάρει.

Ειλικρινά απορώ και θυμώνω ως πολίτης όταν βλέπω ότι τους νόμους που έχουμε - γιατί έχουμε - δεν τους τηρεί ούτε η πολιτεία η ίδια. Και περιμένω να πάρετε διορθωτικά μέτρα ΑΜΕΣΑ.

Περιμένω νέα σας το συντομότερο δυνατό

Μετά τιμής