Ειδήσεις

2 Οκτ 2008

Ευνοιοκρατική αντιμετώπιση παραιτηθέντων «γαλάζιων» στρατιωτικών

Ερώτηση
Προς τον αξιότιμο Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα:
«Ευνοιοκρατική αντιμετώπιση παραιτηθέντων «γαλάζιων στρατιωτικών»».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, φέτος ο αριθμός των παραιτηθέντων αξιωματικών και υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς ξεπερνά τους 860, δηλαδή είναι πολλαπλάσιος αυτού των προηγουμένων ετών.
Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, η στρατιωτική ηγεσία εξέταζε τις παραιτήσεις αυτές μετά την παρέλευση έξι ή επτά μηνών από την υποβολή τους, πρακτική που επέτρεπε στους στρατιωτικούς να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους σε χρονικό διάστημα τέτοιο ώστε να συμπληρώνουν τα 25 χρόνια υπηρεσίας μέχρι να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα.
…………
Συνεχίζεται…
Φέτος, όμως, για πρώτη φορά στα χρονικά και παρά την πρακτική που ακολουθούνταν επί πολλά χρόνια, επιταχύνθηκε η διαδικασία αποστρατείας όσων στρατιωτικών είχαν υποβάλει παραιτήσεις με αποτέλεσμα για 15 εργάσιμες μέρες αρκετοί εξ αυτών να χάνουν ολόκληρο συντάξιμο χρόνο.


Παρόλα αυτά, η επιτάχυνση των διαδικασιών αποστρατείας δεν θα ήταν a priori επιλήψιμη, εάν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν φρόντιζε να εξαιρέσει προκλητικά τα «γαλάζια παιδιά», βάζοντας το όνομά τους σε μια άλλη λίστα αποστρατειών που προωθήθηκε για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μερικές μέρες αργότερα, ώστε να συμπληρώσουν τα απαραίτητα συντάξιμα και να παίρνουν μεγαλύτερη από τους υπολοίπους σύνταξη.

Συνεπώς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί υπήρξαν δύο λίστες παραιτηθέντων αξιωματικών;

2. Ποιες οι επιπτώσεις των μικροκομματικών αυτών μεθοδεύσεων στο ηθικό και στην αποτελεσματικότητα των εν ενεργεία αξιωματικών-υπαξιωματικών του Ελληνικού Στρατού;


Αστέριος Ροντούλη
Βουλευτής ΛΑΟΣ

Γιάννης Μ. Νέγρης