Ειδήσεις

20 Οκτ 2008

Αποζημιώνουν (επιτέλους) τις οικογένειες των θυμάτων του Αττίλα

Τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την εξαφάνισή τους (16-8-1974), στη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ότι το Δημόσιο οφείλει να αναγνωρίσει τις πολεμικές υπηρεσίες δέκα αγνοούμενων στρατιωτών που ανήκαν στη Μονάδα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και να επιδικάσει σε συγγενικά τους πρόσωπα αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.
Στην αγωγή τους γονείς και αδέλφια των θανόντων, σημειώνουν ότι οι συγγενείς τους πολέμησαν εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο έπειτα από εντολή του Ελληνικού Δημοσίου και υπέστησαν το φοβερό και ψυχολογικό σοκ των τραυματικών εμπειριών της καθημερινότητας του πολέμου μέχρι την εξαφάνισή τους.
Ακόμα, αναφέρονται στην απαξιωτική συμπεριφορά του κράτους που επί 24 χρόνια δεν αναγνώριζε την περίοδο εκείνη ως πολεμική.
Τώρα, το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να καταβάλει χρηματική ικανοποίηση (κυμαίνεται γύρω στα 20.000 έως 40.000 σε κάθε συγγενή, συν τους νόμιμους τόκους) λόγω ηθικής βλάβης και προσβολής της προσωπικότητάς τους.

.