Ειδήσεις

10 Οκτ 2008

Είμαστε όλοι (εν δυνάμει) Ισλανδοί!

ΠΤΩΧΕΥΣΕ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ

του Χάρη Μπότσαρη

Η Ισλανδία είναι η πρώτη δυτική καπιταλιστική χώρα που πτώχευσε από την παρούσα οικονομική κρίση και το μόνο που απομένει πλέον στην κυβέρνηση του Ρέϋκιαβικ είναι η παράδοσή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν η Σκανδιναβική χώρα δεν μπόρεσε να αποφύγει το μοιραίο και θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των σκληρών μέτρων που θα της επιβληθούν προκειμένου να αποκατασταθεί η νομισματική σταθερότητα.
Άκαρπο παραμένει προς το παρόν και το αίτημα της Ισλανδίας προς τη Ρωσία για δανεισμό 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά το ότι η Μόσχα βλέπει το ζήτημα με συμπάθεια.
Η Ισλανδική κορώνα πρέπει να θεωρείται παρελθόν καθώς έχει χάσει μέσα σε μια εβδομάδα περισσότερο από τη μισή της αξία σε σχέση με το ευρώ και δεν υπάρχει πια θέμα διαπραγμάτευσής της στο σύστημα ισοτιμιών.
Χωρίς βιώσιμο νόμισμα δεν μπορεί να υπάρξουν τραπεζικές λειτουργίες και ιδίως όταν αυτές απευθύνονται στις διεθνείς αγορές, ούτε και να αντιμετωπιστούν η ανεργία και ο πληθωρισμός ενώ και τα επιτόκια βρίσκονται στα ύψη.
Μια κατεύθυνση για υιοθεσία του ευρώ ως εθνικού νομίσματος της Ισλανδίας είναι δυνατόν να δώσει μακροπρόθεσμα λύσεις, όμως οι δυσκολίες θα είναι τεράστιες και ιδιαίτερα στην παρακολούθηση των επιτοκίων της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.
Η Ισλανδία που μόλις πριν λίγους μήνες ήταν μια αξιοθαύμαστη χώρα σήμερα βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει να ορθοποδήσει οικονομικά.

........
Από: http://kourdistoportocali.blogspot.com/

1 σχόλια:

Michalis είπε...

Δε θα ήμουν τόσο βέβαιο ότι το μόνο που απομένει είναι η υιοθέτηση του ευρώ. Ο Ισλανδός πρωθυπουργός θεώρησε χτες ότι το ζήτημα αφορά το ...μακρινό μέλλον. Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει ότι ευρώ χωρίς ένταξη στην ΕΕ δε γίνεται και ένταξη στην ΕΕ θα σημαίνει περιορισμούς στο ψάρεμα και άνοιγμα του αποκλειστικού οικονομικού χώρου της Ισλανδίας στη θάλασσας σε ευρωπαϊκούς αλιευτικούς στόλους. Για αυτές τις αποκλειστικότητες όμως έγιναν οι "πόλεμοι του μπακαλιάρου". Οπότε υπάρχει και η επιλογή της επιστροφής απλά σε ένα πιο κλειστό και συντηρητικό τραπεζικό σύστημα.