Ειδήσεις

22 Οκτ 2008

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Δεν υπήρξα ποτέ χάρτινη φιγούρα… Με εγκαταλείψατε προεκλογικά, με εγκαταλείπετε και τώρα. Γιατί;

«Στο σύνθημα Καραμανλής ή χάος προσθέτω σχολεία αλλιώς χανόμαστε. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν κομματικές ταμπέλες».
Σε αυτή τη φράση συνόψισε το μήνυμα προς την Πολιτεία και την κοινωνία ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το συμβολικό κλείσιμο της Νομαρχίας με σκοπό τη διεκδίκηση έκτακτων κονδυλίων για τη σχολική στέγη.
………
Συνεχίζεται…

«Πάνω από την κομματική μιζέρια, βάζω το εθνικό και τοπικό συμφέρον» διακήρυξε, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι παρόλο που η Νομαρχία είναι έτοιμη να υλοποιήσει πρόγραμμα έργων προϋπολογισμού 50-60 εκατ. €, «με τα 12 εκατ. € που πήραμε το 2008 και με 20 εκατ. € πιστοποιημένες οφειλές, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».


«Ξεκινήσαμε το 2003, έχοντας μπροστάρη τον Αντινομάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη, που σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, τους Δημάρχους και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια» είπε ο κ. Ψωμιάδης. «Επιτελέσαμε ένα θαύμα. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την ολοκληρώσουμε.
Διεκδικήσαμε και το 2006 κλείνοντας τη Νομαρχία και πήραμε ένα σεβαστό ποσό με εντολή Καραμανλή, με το οποίο επιβιώνουμε μέχρι σήμερα» συνέχισε παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία για τα ποσοστά της διπλοβάρδιας. «Στο Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν 38% και το μειώσαμε στο 29%. Σε επίπεδο νομού το ποσοστό διπλοβάρδιας ανέρχονταν σε 34-35% και το μειώσαμε στο 10-11%. Αν δεν είναι θαύμα αυτό, τότε τι είναι τέλος πάντων;» αναρωτήθηκε επισημαίνοντας ότι στην Αθήνα το 2003 το ποσοστό διπλοβάρδιας ήταν μόλις 6,5% και σήμερα είναι 3%.

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης εξηγώντας ότι «στο Δήμο Θεσσαλονίκης παραμένει έντονο το πρόβλημα, διότι, δεν υπάρχουν οικόπεδα αλλά και αυτά που υπάρχουν κινδυνεύουμε να τα χάσουμε, αν δεν τα απαλλοτριώσουμε ΣΗΜΕΡΑ.

Μόνο που η αξία τους, από εμπορικής πλευράς είναι μεγάλη». Αφού έκανε εκτενή αναφορά σε στοιχεία για το έργο της Νομαρχίας στη σχολική στέγη αλλά και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν (επισυνάπτεται σχετικό κείμενο), ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στις αιτίες που συντηρούν το πρόβλημα ότι «δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι εμείς θα τρέχαμε με τόσο γρήγορους ρυθμούς, ότι θα είχαμε τόσες μελέτες έτοιμες, αλλά και δεν γνώριζε κανείς αρμόδιος τη ραγδαία μεταβολή στην οικιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Και να μη ξεχνάμε, βεβαίως, ότι πριν ακόμη αναλάβουμε μία ολόκληρη 10ετία πήγε χαμένη. Πληρώνουμε σήμερα την απραξία του παρελθόντος.

Είπε ο υπουργός Παιδείας ότι το 30% των κονδυλίων δίνεται στη Θεσσαλονίκη. Όμως δεν είπε σε τι ποσό αναφέρεται. Όταν η διπλοβάρδια στην περιφέρεια είναι μόλις μηδέν έως 1%, πού πάνε αυτά τα χρήματα;». «Για τη μεταφορά των μαθητών κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για μία ακόμη φορά. Στα τέλη Δεκεμβρίου θα πληρώσουμε τα χρέη του 2007. Για το 2008 χρωστάμε περίπου 10 εκατ. ευρώ, έρχεται το 2009 και πιστεύω ότι πάλι θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα» είπε ο Νομάρχης κάνοντας λόγο για «πολύ καλή συνεργασία με τον ΟΣΚ».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί ο ΟΣΚ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και ζήτησε την αύξηση της χρηματοδότησης της Σχολικής Στέγης μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο Νομάρχης αναφέρθηκε και στις διαμαρτυρίες που δέχθηκε πρόσφατα από μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης. «Για τα κουσούρια της Παιδείας, δεν έχω καταλάβει γιατί να φταίει το παιδί των 15-16 ετών. Φτάσαμε στο σημείο προχθές, εγκαινιάζοντας ένα σχολείο, να βγαίνουν παιδιά 15-16 ετών με κουκούλες από σχολείο σε κατάληψη και να βρίζουν με χυδαιότητα τη συγχωρεμένη μάνα μου και εμένα» είπε.

«Γιατί να σηκώνω το σταυρό μόνος μου; Γιατί ξέρετε ήρθαν και μου ζήτησαν να κόψουμε χρήματα από τη Γιουροβίζιον για να τα δώσουμε στη σχολική στέγη, θαρρείς κι εγώ διοργανώνω τη Γιουροβίζιον. Με εγκαταλείψατε προεκλογικά, με εγκαταλείπετε και τώρα. Γιατί;» αναρωτήθηκε κάνοντας λόγο για υποκινητές των καταλήψεων στο χώρο της Παιδείας. «Δεν πρέπει να απαξιώνουμε το δημόσιο σχολείο. Ο αγώνας είναι δικός μας, είναι της Αυτοδιοίκησης, των γονέων, των δασκάλων. Δεν είναι δυνατόν να στρατολογούμε κομματικά τα παιδιά μας. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούμε τα παιδιά μας για τις καταλήψεις και όχι τους υποκινητές» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Ψωμιάδης απευθύνθηκε και σε όσους άσκησαν κριτική στην απόφασή του να προχωρήσει στο κλείσιμο της Νομαρχίας. «Επειδή κάποιοι της παράταξής μου διαφωνούν τελευταία με τις έντονες διαμαρτυρίες μου και με το κλείσιμο της Νομαρχίας, φτάνοντας να λένε ότι αναπτύσσω αυτοκτονικές τάσεις, ότι βιάζομαι να παραδώσω την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ, τους απαντώ ότι λυπάμαι αν νοιώθουν άβολα με τις πράξεις μου, αλλά δεν υπήρξα ποτέ χάρτινη φιγούρα, γεννήθηκα αγωνιστής και θα συνεχίσω να διεκδικώ κονδύλια για τη Θεσσαλονίκη. Ας βγουν οι κύριοι Στυλιανίδης και Αλογοσκούφης να πουν ότι δεν έχουν άλλα χρήματα για τη Θεσσαλονίκη. Ζ

ήτησα ακρόαση από τον Καραμανλή για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας και της ΝΔ και, προσωπικά, θα επανέλθω σε ένα μήνα.

Δεν βγαίνω μόνο στην τηλεόραση, ας το καταλάβουν ορισμένοι. Είμαι κοντά στους πολίτες με δημοτικότητα πάνω από 55%, την ώρα που όλοι γνωρίζουμε τα ποσοστά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις» είπε. «Κάποιοι στην κυβέρνηση, θεωρούν ότι η Νομαρχία μας είναι άγονη γραμμή. Αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, όλοι στη Νέα Δημοκρατία, θα στήριζαν αυτή την πρωτοβουλία. Κανείς μέχρι σήμερα δεν σήκωσε το τηλέφωνο να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Είναι αδιάφοροι, ασυγκίνητοι, έχουν τη νοοτροπία αγά. Αλλά καμιά οικονομία δεν είναι βιώσιμη, αν δεν επιβιώνουν οι άνθρωποι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μ’ αυτά που λέω και μ’ αυτά που κάνω, προσπαθώ το όχημα που λέγεται Νέα Δημοκρατία να μην πέσει στο γκρεμό για τα καπρίτσια κάποιων. Ανδρώθηκα μέσα σ’ αυτή την παράταξη και πιστεύω σ’ αυτήν την ιδεολογία. Το είπα και θα το ξαναπώ: αγωνίζομαι για την τρίτη θητεία Καραμανλή. Ας το καταλάβουν αυτοί που κάνουν εύκολη κριτική» συνέχισε ο κ. Ψωμιάδης.
«Η κοινωνία είναι εξοργισμένη. Να συνέλθουν κάποιοι και να δώσουν ζωή και ελπίδα στο λαό. Τα όποια οικονομικά μέτρα, πρέπει να είναι ανθρώπινα, διότι καμία οικονομία δεν είναι βιώσιμη, όταν δεν επιβιώνουν οι άνθρωποι. Ξέρω ότι σήμερα κιόλας, θα βγει το Υπουργείο και θα δώσει άλλα στοιχεία. Παρακαλώ αυτούς τους κομματικούς μισθοφόρους, αυτούς τους πορφυρογέννητους, να μην προκαλούν τη νοημοσύνη μας, να μην ωραιοποιούν το υπαρκτό πρόβλημα της σχολικής στέγης» κατέληξε.

2 σχόλια:

Καραμαν τζα Fuhrer είπε...

Δεν είναι ακριβές ότι τον εγκατέλειψαν. Η προβολή της σειράς ΛΟΛΑ, συνεχίζεται κανονικά.

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και δεν είσαι χάρτινη φιγούρα.

Αποτελείσαι από δέρμα, καλάμι, μπογιά, ύφασμα, και 5-6 μεντεσέδες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://artandcraft.gopelion.com/karagiozis1_jpg.htm