Ειδήσεις

21 Οκτ 2008

Ergenekon: H δίκη του αιώνα ξεκίνησε

Μήνυμα αναγνώστη
.......
Του Κώστα Πικραμένου
http://endoturkika.blogspot.com/
.
Την 29η Oκτωβρίου οι Τούρκοι εορτάζουν την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Μία εβδομάδα πριν (20/10/2008) ξεκινάει η «δίκη του αιώνα» για την - κατά πολλούς - σωτηρία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μετά την ιστορική δίκη του Τούρκου Πρωθυπουργού Menderes στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και την θανατική ποινή που επεβλήθη στον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες αρχίζει σήμερα σε ειδική αίθουσα φυλακών στην Κων/πολη η μεγαλύτερη (σε αριθμό κατηγορουμένων) δίκη στα χρονικά της σύγχρονης Τουρκίας.
………..
Συνεχίζεται…
Ο κατάλογος των κατηγορουμένων (86 τον αριθμό) περιλαμβάνει «ηχηρά ονόματα» της τουρκικής ελίτ, όπως στρατηγοί (ε.α) των ΤΕΔ, της Χωροφυλακής (Jandarma), αξιωματικοί της Αστυνομίας, δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών (Κanalturk), αρχισυντάκτες εφημερίδων (Cumhuriyet), καθηγητές Πανεπιστημίων, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων (Ιs Parti) και πολιτικών νεολαιών (Γκρίζοι Λύκοι), εκπρόσωποι του Τουρκικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου (;), πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων και Εμπορικών Επιμελητηρίων (όπως αυτό της Άγκυρας). Βέβαια ο κατάλογος συμπληρώνεται με πλήθος προσώπων που δρούσαν υπό τις υποδείξεις των ως άνω αξιωματούχων της οργάνωσης Ergenekon.



Πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν στρατηγοί προφυλακισμένοι των οποίων η δίκη θα ξεκινήσει μεταγενέστερα καθώς η σύλληψη τους έλαβε χώρα μετά την υποβολή του κατηγορητηρίου στο δικαστήριο (με βάση την Τουρκική Ποινική Δικονομία).

Η δίκη που θα κρατήσει μήνες ή και χρόνια αναμένεται να λειτουργήσει ως «ντόμινο αποκαλύψεων» καθώς πολλοί κατηγορούμενοι θα δουν τα πρόσωπα «των συντρόφων τους» για πρώτη φορά στη ζωή τους. Αυτό συμβαίνει διότι η οργάνωση λειτουργούσε με αυτόνομα κλιμάκια χωρίς επαφή μεταξύ τους.

Στη λογική «καθένας σώζει το τομάρι του» πολλοί ελπίζουν να φτάσει το «μαχαίρι στο κόκαλο». Πρέπει να τονίσουμε ότι ΔΕΝ έχει αποκαλυφτεί το όνομα του ΑΡΧΗΓΟΥ της Ergenekon αλλά μόνο τα ονόματα των επικεφαλής των επιμέρους επιχειρησιακών μονάδων.


Μέσα από τα οργανογράμματα που έχουν δημοσιευτεί προκύπτει ότι η Ergenekon είχε τέσσερις στρατιωτικές μονάδες (command units) κατασκοπίας, έρευνας, ανάλυσης και επιχειρήσεων καθώς και δύο «πολιτικές» μονάδες διοίκησης και θεωρητικής προπαγάνδας. Τα στελέχη της μίας μονάδας (units) δεν γνώριζαν την ύπαρξη των άλλων προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές. 4 ανώτερα στελέχη λειτουργούσαν ως «γέφυρες επικοινωνίας» ανάμεσα στο στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος της οργάνωσης. Πολλές δραστηριότητες της Ergenekon σε επιπέδο προπαγάνδας «εκτελούνταν» από οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών (ΜΚΟ) όπως τα τελευταία συλλαλητήρια κατά την εκλογής Gul στην Προεδρεία της Δημοκρατίας.


Τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις είναι πολλά:


- Θα συντονιστούν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων προκειμένου να μην προκύψει «ντόμινο αποκαλύψεων»;

- Θα καταθέσει ο Abdullah Οcalan για τις φημολογούμενες σχέσεις PKK-Ergenekon μέσω Perincek (γραμματέα του Εργατικού κόμματος Τουρκίας);

- Θα αποκαλυφτούν στοιχεία για τους Buyukanit, Βasbug, καθώς και την εμπλοκή του CHP στην Εrgenekon μέσω Kanalturk;


- Θα πάμε σε «ιστορικό συμβιβασμό» Εrdogan –Στρατού προκειμένου να διεξαχθούν χωρίς προβλήματα οι νέες χειμερινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ και να σωθεί η εικόνα και το γόητρο των ΤΕΔ;


- Τι στάση θα κρατήσει το Dogan Μedia Grup που έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τον Εrdogan αλλά πολλές εφημερίδες τους στελεχώνονται από φιλελεύθερους δημοσιογράφους;



Επί της ουσίας το 2009 προβλέπεται να «καταναλωθεί» για μία ακόμα χρονιά σε εσωτερικές διενέξεις και αλληλο-συγκρούσεις με τα θέματα που άπτονται ελληνικού ενδιαφέροντος να μπαίνουν στο «ράφι» και το ΥΠΕΞ να παρακολουθεί αμήχανο τόσο τις εξελίξεις στην Τουρκία όσο και τα όσα θα φέρει η πιθανή εκλογή Obama στον Λευκό Οίκο.

Γιάννης Μ. Νέγρης