Ειδήσεις

27 Νοε 2008

Ο γερμανικός τύπος για τις αποζημιώσεις των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής στο Δίστομο

Ελληνικού ενδιαφέροντος η σημερινή επισκόπηση τύπου: Απόφαση του Ιταλικού Εφετείου για τη σφαγή του Διστόμου και οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει.
Όλες οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρουν σήμερα την απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας που κήρυξε εκτελεστή την προηγούμενη απόφαση ιταλικού δικαστηρίου για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει την απόφαση με τίτλο «Μια αλγεινή, δικαστική αλυσίδα»:

«Η Γερμανία καταδικάζεται τώρα στη Φλωρεντία να πληρώσει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ. Ασφαλώς αυτή την νέα απόφαση θα ακολουθήσουν νέες δίκες.
Έτσι συνεχίζεται η διπλωματία της μετάθεσης ευθυνών μεταξύ Ρώμης, Αθήνας και Βερολίνου.
Θα μπορούσαν όμως όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις να αποφύγουν αυτή την χρονοβόρα, αλγεινή, δικαστική αλυσίδα.
Γι’ αυτό στην περίπτωση του Διστόμου θα ήταν απαραίτητη, βεβαίως πριν από χρόνια, μια σαφέστατη πολιτική και ανθρώπινη χειρονομία.
Αντ’ αυτού διεξήχθη ψυχρή ανταλλαγή υπηρεσιακής αλληλογραφίας, η οποία το 1995 χαρακτήρισε τη σφαγή ως ‘μέτρο στα πλαίσια της διεξαγωγής ενός πολέμου’.
Τότε οι επιζώντες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη».

«Εάν η Χάγη καταστήσει διάτρητη την αρχή της κρατικής ετεροδικίας, θα ανοίξει η πόρτα για νέες προσφυγές»

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φοβάται μήπως η περίπτωση του Διστόμου καταστεί νομικό προηγούμενο για χιλιάδες νέες μηνύσεις και προσφυγές για αποζημιώσεις.
Η ανησυχία είναι θεμιτή, αλλά οι διεθνολόγοι δεν θεωρούν καθόλου σίγουρο, ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο θέλει να προσφύγει η γερμανική κυβέρνηση, θα συμπαρασταθεί σε αυτή την περίπτωση στο Βερολίνο.
Σε περίπτωση δε που το δικαστήριο καταστήσει διάτρητη την αρχή της κρατικής ετεροδικίας, τότε θα ανοίξει όντως η πόρτα για νέες προσφυγές.
Θα ήταν επομένως καλύτερα να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τον Αργύρη Σφουντούρη και τους υπόλοιπους επιζώντες ή συγγενείς των θυμάτων από το Δίστομο.»
.........
Από: DW

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Οι φασιστικές και ρατσιστικές θηριωδίες δεν γίνονται σήμερα από τους Γερμανούς, αλλά από τους έλληνες νεοναζί με την αγαστή προστασία της αστυνομίας και την σκέπη της νέου τύπου "δημοκρατίας", της νεοδημοκρατίας.

Βλέπε χρυσαυγίτες και Αγ. Παντελεήμων...

Ο Καραμανλής άφησε το αυγό του φιδιού να εκκολάπτεται. Αυτό δεν έβλαψε μόνο την δημοκρατία στην Ελλάδα αλλά έγινε μπούμερανγκ για την νεοδημοκρατία. Οι χουντικοί οι βασιλικοί και οι νεοναζί είναι αυτοί που τον κτυπούν δικαίως μεν αλλά πιο σκληρά και χωρίς ήθος δε.

Ηλπιζε σε καρατζαφεροσυμμαχίες, έλαβε αυτό που του άξιζε. Φασιστοπόλεμο.

Εκτός κι αν η διαμάχη με τους άλλοτε Γερμανούς ναζί, δεν αφορά απεχθείς πράξεις και καταδικαστέες "ιδεολογίες", αλλά καθαρά οικονομικές σε βάρος τους διεκδικήσεις (επαιτεία).