Ειδήσεις

3 Νοε 2008

Καλώς ήρθατε στη "Νέα Ευρώπη"

Μήνυμα αναγνώστη

....
Σκέφτηκα να σας στείλω τις δυο φωτογραφίες. Είναι ενδεικτικές του πνεύματος που επικρατεί στις χώρες της "νέας Ευρώπης"-όπως οι ίδιες αρέσκονται να αποκαλούνται, σε αντίθεση με τις 15 χώρες που ήταν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από το 2004, τις οποίες αποκαλούν "παλιά Ευρώπη".
Τη χρονιά εκείνη, με συμφωνία και της χώρας μας (που με τον τρόπο αυτό έκανε μέλος της Ένωσης και την Κύπρο), έγινε η μεγάλη διεύρυνση προς τα ανατολικά. Μόνο που οι χώρες που μπήκαν στην Ένωση, προσπαθούν από τότε να την σύρουν σε τυφλή φιλοαμερικανική πολιτική (παρατηρήστε τις θέσεις τους σε κάθε συμβούλιο, καθώς και τη στάση τους στον πόλεμο του Καυκάσου).

Στις φωτογραφίες, το παλιό Δημαρχείο του Βίλνιους. Το οποίο επισκέφτηκε το Νοέμβριο του 2002 ο ανεκδιήγητος(και ευτυχώς απερχόμενος) Μπους. Και έβγαλε λόγο. Και τι έκαναν οι Λιθουανοί; Απλούστατα, επέλεξαν μια φράση από το λόγο του και τη χάραξαν σε πλάκα, την οποία έχουν εντοιχίσει έξω από το Δημαρχείο, ώστε να μη μένει καμιά αμφιβολία σε οποιονδήποτε επισκέπτη για την πολιτική υποταγή της χώρας στις ΗΠΑ.
Κατά τα άλλα, οι κυβερνήσεις των Βαλτικών χωρών διαμαρτύρονται πως η ρωσική Gazprom αυξάνει την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου, θέλουν να καταγγέλλουν τη Ρωσία και να στηρίζουν τις ΗΠΑ, αλλά η Ρωσία να φέρεται "καλά" και να κρατά τις τιμές πώλησης χαμηλά.
Ταυτόχρονα, η Λιθουανία σύντομα θα αντιμετωπίσει κρίσιμο πρόβλημα ενέργειας: Με την είσοδο στην Ε.Ε., έκλεισε το ένα από τα δυο παλιάς τεχνολογίας πυρηνικά της εργοστάσια, και δεσμεύτηκε να κλείσει και το άλλο μέχρι το 2009. Αλλά δεν ξεκίνησε την κατασκευή νέου. Και τώρα, πρέπει να βρει εναλλακτική λύση για την ενέργεια-πράγμα που θα την υποχρεώσει να ζητήσει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από την Gazprom. Σε μια χώρα που ο επίσημος πληθωρισμός "τρέχει" με 15% περίπου και που οι μέσοι μισθοί ανέρχονται σε μόλις 300-400 ευρώ, τα προβλήματα θα μεγαλώσουν.
Καλώς ήρθατε στη "Νέα Ευρώπη".