Ειδήσεις

11 Νοε 2008

Ψάχνουν χρηματοδότη για να ξαναστηθεί ο Κολοσσός της Ρόδου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιώργο Χατζημάρκο, ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση του νέου Κολοσσού της Ρόδου από διεθνείς οίκους!
........
Περισσότερα: http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=21&catID=1&artID=871674



1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΕΙΣΘΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΠΕΜΠΤΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008, 11,00 π.μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 1- ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ).


Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα μιλήσει σε ανοιχτή διοργάνωση δημόσιου διαλόγου με θέμα «Ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα πλαίσια της ανάληψης της προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη κατά το α΄εξάμηνο του 2008», την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008, 11,00 π.μ. στο Αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης, Ακαδημίας 1, υπόγειο. Το δημόσιο διάλογο θα ακολουθήσει δεξίωση, στην οποία πιθανολογείται ότι θα είναι προσκεκλημένοι οι εκπρόσωποι των συλλόγων προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων και Μ.Κ.Ο. που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το ΥΠΕΞ, το Ουράνιο Τόξο, οι κ.κ. Γρηγόρης Βαλλιανάτος και Παναγιώτης Δημητράς, όλοι όσοι έχουν παραλειφθεί από προαγωγές, και όλοι όσοι έχουν στα χέρια τους ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (υπολογίζεται σε 2.323 ο αριθμός των ανεκτέλεστων μέχρι στιγμής), στην εφαρμογή των οποίων αντιδρά προσωπικά η Υπουργός Εξωτερικών (κατά τη δεξίωση θα γίνει προσπάθεια από πλευράς Συμβουλίου Επικρατείας να εντοπιστεί ο μη ανευρισκόμενος ΣΤ’ Γενικός Διευθυντής Διοικητικού για να απαντήσει στο ερώτημα του Τριμελούς Συμβουλίου του Συμβουλίου Επικρατείας, «αν έχει επιτέλους εκτελεστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών η απόφαση 73/2005 του ΣτΕ»).
**

Δηλώσεις συμμετοχής και κλείσιμο θέσεων στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» μπορούν να γίνονται πατώντας εδώ στο «Ρωτήστε τη Ντόρα – Η Ντόρα σας απαντά» και το κλείσιμο της θέσης σας είναι εξασφαλισμένο χωρίς να περιμένετε απάντηση. Ενημερωτικά αναφέρεται ότι επειδή δεν λειτουργεί το Κυλικείο, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους το νερό τους για την περίπτωση που προβλέπουν ότι θα διψάσουν.
**

Ενδυμασία: ακόμα και μπλουτζήν με πουλόβερ.
**

Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικά ορισμένες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να υποβλήθούν στην Υπουργό Εξωτερικών (μπορείτε ανάλογα να σχεδιάσετε και τη δική σας ερώτηση):
**

Κυρία Υπουργέ, ο οραματιστής της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, Κωνσταντίνος Καραμανλής, γνώριζε από το 1980, που υπέγραφε τη Συνθήκη ότι η χώρα μας, βγαίνοντας από το στάδιο της ψωροκώσταινας θα είχε αφενός μεν όλα τα οφέλη ενός μέλους μιας ευρύτερης κοινότητας πολιτισμένων ευρωπαϊκών χωρών, αφετέρου δε, θα ήταν εκτεθειμένη στην κριτική και στα διεθνή δικαστήρια για τη συμπεριφορά της στο θέμα του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σας ερωτώ λοιπόν: Θα γίνει πρακτική της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων η πρακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, κατ’ εντολή σας, να μην εφαρμόζει καμία ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (όπως τις 2023/2003, 732005, 3554/2006, 3555/2006, 2307/2008 & 2308/2008) περιμένοντας να πεθάνει από γερατειά ο ενδιαφερόμενος;
**
Με την ανάληψη της Προεδρίας του ΟΑΣΕ από τη χώρα μας, θα γίνει επίσημη πρακτική της Ελλάδας, η πρακτική του Υπουργείου Εξωτερικών να αναζητείται συνεχώς από το Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας κάποιος υπεύθυνος για να απαντήσει «αν επιτέλους το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εφαρμόσει την ακυρωτική απόφαση 73/2005» (σύμφωνα με το Πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου του Συμβουλίου Επικρατείας που χαρακτήρισε τη μη συμμόρφωση ως «αδικαιολόγητη») και να μην ανευρίσκεται κανένας υπεύθυνος να απαντήσει;
**
Οδηγός σας στο αν θα πρέπει να αγνοείτε συνεχώς τις καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων (εθνικών και ευρωπαϊκών) θα είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αφού ξέρετε πού οδήγησε η γνωμοδότηση της ολομέλειάς του, σύμφωνα με την οποία η Μονή Βατοπεδίου είχε την κυριότητα της λίμνης Βισθωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων;
**
Στις αιτιάσεις των διεθνών οργανισμών για καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, θα απαντά η χώρα μας μέσω του ΟΑΣΕ με τον ίδιο τρόπο που απαντάει και το Υπουργείο Εξωτερικών: (Περιμένει στωϊκά και βγαίνει η ακυρωτική απόφαση σε βάρος του Υπουργείου Εξωτερικών και αντί της Υπουργού Εξωτερικών, με τη μέθοδο του «σπασμένου τηλεφώνου» απαντά ο Υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης στη συνεδρίαση της Βουλής της 10ης Μαϊου 2007 τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να μας υποχρεώσει το Συμβούλιο Επικρατείας να κάνουμε Πρέσβεις τους βλάκες και τους ηλίθιους»); Αλήθεια ποιοι είναι οι «βλάκες και ηλίθιοι»; Μήπως είναι αυτοί που θριαμβολογούν για την πολιτική μας απέναντι στα Σκόπια τη στιγμή που 140 χώρες του ΟΗΕ από σύνολο 190, έχουν αναγνωρίσει το κράτος αυτό ως «Μακεδονία» και δεν πρόκειται να αλλάξουν την αναγνώριση ακόμα και όταν πετύχουμε συμφωνία με τα Σκόπια, όταν ... την πετύχουμε;
**

.............
........
Τη συζήτηση θα παρακολουθήσει και ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Εξωτερικών κ. Αναστάσιος Σπυρόπουλος, στις νομικές γνώσεις του οποίου καταφεύγει το ΥΠΕΞ προκειμένου α) να ζητάει από το Συμβούλιο Επικρατείας την απόρριψη των αιτήσεων ακυρώσεως των υπαλλήλων του και β) να διαχειρίζεται το μεγάλο αριθμό των ακυρωτικών σε βάρος του ΥΠΕΞ αποφάσεων του ΣτΕ.
**

Η, βάσει το νέου Οργανισμού του ΥΠΕΞ, τοποθέτηση του κ. Αναστάσιου Σπυρόπουλου ως τακτικού μέλους του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών θεωρείται μία κατάκτηση και ένα σημαντικό βήμα στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
**

Ευελπιστείται ότι μετά την προαγωγή του στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, θα υπάρξει νέα τοποθέτησή του στο Ανώτατο (αυτή τη φορά) Υπηρεσιακό Συμβούλιο, όπου σύμφωνα με τον Οργανισμό του Υπουργείου, το εν λόγω συλλογικό όργανο έχει τη δυνατότητα, μέσα σε μια νύχτα, να χαρακτηρίσει ένα υπάλληλο ως «ανεπαρκή» και να τον απολύσει, χωρίς ο τελευταίος να έχει το «δικαίωμα της ακροάσεως» που προβλέπει το άρθρο 20 του Συντάγματος, και χωρίς να έχει δικαίωμα αντίρρησης στην αμετάκλητη αυτή απόφαση ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών! (SIC)
**

Σημειώνεται ότι σήμερα τη θέση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, ως τακτικού μέλους του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου έχει ο κ. Μιχαήλ Απέσος, γνωστός από την υπεράσπιση που είχε προβάλει υπέρ των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, στη δίκη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, για το θέμα της τύχης της βασιλικής περιουσίας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.
**

Ο Γενικός Διοικητής του Αγίου Όρους, το οποίο σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΥΠΕΞ, υπάγεται στη διοικητική εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν πιστεύεται ότι θα συμμετάσχει στην εν λόγω εκδήλωση, αλλά υπάρχει πιθανότητα να εκπροσωπηθεί από τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ, ο οποίος ίσως συνδυάσει την παρουσία του στην Αθήνα για την κατάθεση ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής (Για να μην πέσουν πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αν έρθει, μάλλον θα ευρίσκεται πίσω από τα τραπέζια των εδεσμάτων που θα προσφερθούν αφειδώς στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που θα επακολουθήσει).
**

Τιμητική θέση στην εκδήλωση θα έχουν οι συνταξιούχοι υπερήλικες διπλωμάτες ηλικίας 72-90 ετών που κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες για ένα νέο θεσμοθετημένο πλαίσιο αξιοκρατίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Καρπός των προσπαθειών αλλά και της βιολογικής ωριμότητάς τους είναι ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών που περιέχει ανανεωμένες διατάξεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του πολίτη όπως πχ. «Το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο μπορεί μέσα σε μια νύχτα να κρίνει ένα υπάλληλο ως ανεπαρκή και να τον απολύσει χωρίς ο κρινόμενος να έχει το δικαίωμα ακρόασης που προβλέπεται από το άρθρο 20 του Συντάγματος» (βλ. Συζήτηση στη Βουλή, Πρακτικά της 10-05-2007 και παρέμβαση βουλευτή του Συνασπισμού Κωνσταντόπουλου).
**

Επίσης στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο Προσωπάρχης του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης με αξιόλογη δράση, ο οποίος ευρίσκεται μπροστά σε δύο έγγραφα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τα υπ’ αριθ. 7812 από 14-11-2007 και υπ’ αριθ. 170 από 11-01-2007 προς τη ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού, με τα οποία η Αρχή τον ρωτάει αν έχουν τηρηθεί οι διατάξεις του Ν. 2472/1997 «περί προστασίας προσωπικών δεδομένων» στη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών των ατομικών φακέλων των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ και αν αυτές είναι α) «σύμφωνες με τους ορισμούς του νόμου», όταν οι αποφάσεις του ΣτΕ 2023/2003, 73/2005, 3554/2006, 3555/2006, 2307/2008 & 2308/2008 τις χαρακτηρίζουν ως παράνομα συλλεγείσες και τηρούμενες επειδή είναι απαρχαιωμένες, β) «ακριβείς» (να μη μεταβάλλονται οι φράσεις όπως το «έχει αντιληφθεί την αξία των κοινωνικών σχέσεων» να γίνεται «δεν έχει αντιληφθεί την αξία των κοινωνικών σχέσεων») και γ) «ενημερωμένες» (=να μην αναφέρεται ότι «πριν από 30 χρόνια ο κρινόμενος υπάλληλος δεν είχε γράψει το (μακαρίτη) Αναστάσιο Σακελλαρίου στο απουσιολόγιο».
**

Σημειώνεται ότι το Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας του άρθρου 2 του Ν. 3068/2002, με το υπ’ αριθ. 67/2007 Πρακτικό του, χαρακτήρισε ως «αδικαιολόγητη» τη μη συμμόρφωση του Υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση 73/2005 του ΣτΕ και είχε απευθύνει νέα προειδοποίηση συμμόρφωσης του Υπουργείου, ορίζοντας νέα ημερομηνία συζήτησης στις 28-05-2008 για να δει, αν στη συνέχεια, συμμορφώθηκε το ΥΠΕΞ και σε αρνητική περίπτωση, να αρχίσει να ρίχνει καμπάνες σε βάρος συγκεκριμένων υπαλλήλων ή της Υπουργού Εξωτερικών.
**

Το ΥΠΕΞ, με το υπ’ αριθ. Π7Σ-14060/ΑΣ 6343 από 20.05.2008 έγγραφό του, υπογραφόμενο από τον ΣΤ Γενικό Διευθυντή, Μιχαήλ Σπινέλλη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’ Τάξεως, είχε αναφέρει ότι «το θέμα της συμμόρφωσης του ΥΠΕΞ στη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση θα εξεταστεί σε προσεχή συνεδρίαση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (κάτι δηλαδή ανάμεσα σε 3 μήνες και 3.000 χρόνια). Επειδή το έγγραφο σχεδόν διασταυρώθηκε με την δικάσιμο της 28ης Μαϊου 2008, το Τριμελές Συμβούλιο όρισε νέα ημερομηνία συζήτησης, τη 10η Οκτωβρίου 2008. Επειδή όμως, μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στην υπάλληλο της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού κυρία Ασημάκη δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί ο ΣΤ’ Γενικός Διευθυντής Διοικητικού (που ως εκ της θέσης του είναι και Εισηγητής στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και επομένως δεν χρειαζόταν όχληση για να κάνει το καθήκον του και να φέρει το θέμα προς συζήτηση), αλλά και κανένας άλλος «υπεύθυνος» για να απαντήσει στο αγωνιώδες ερώτημα του Τριμελούς Συμβουλίου («Συμμορφώθηκε επιτέλους το ΥΠΕΞ στην ακυρωτική απόφαση 73/2005 του ΣτΕ;»), ορίστηκε νέα δικάσιμος του Τριμελούς Συμβουλίου η 4η Δεκεμβρίου 2008.
**
Με την από 12-10-2008 επιστολή της, η αμερικανική εταιρεία «Guiness Book of Records», ζήτησε ένα αντίγραφο της σχετικής αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ αλλά και προκαταβολικά της αναμενόμενης έγγραφης απάντησης του ΣΤ’ Γενικού Διευθυντού Διοικητικού του ΥΠΕΞ προς το Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας, για να τα δημοσιεύσει στην έκδοση του βιβλίου της του έτους 2009.
**

Περισσότερα στοιχεία για να πάτε ενημερωμένοι:
**


Με στόχο να υπονομεύσει και να εκθέσει την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ, η τουρκική διπλωματία επιχειρεί να μεταφέρει την ατζέντα της για τη Θράκη στον διεθνή οργανισμό.
**

Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», ο Τούρκος αξιωματούχος Ομούρ Ορχούν, που υπηρετεί τώρα ως «προσωπικός εκπρόσωπος» της προεδρίας του ΟΑΣΕ για την «αντιμετώπιση των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας εναντίον των μουσουλμάνων», ενημέρωσε ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει αποστολή στη Θράκη. Επίσης η τουρκική πλευρά ζήτησε από την Ελλάδα την ανανέωση της θητείας του.
**

Ο κ. Ο. Ορχούν διορίστηκε από τη βουλγαρική προεδρία σε μία από τις τρεις θέσεις των «προσωπικών εκπροσώπων» της εκάστοτε προεδρίας.
**
Με την ιδιότητά του αυτή θα πραγματοποιήσει επίσκεψη-πραγματογνωμοσύνη στην Ελλάδα και δη στη Θράκη, με σαφή επιδίωξη την ανάδειξη και στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ των «δεινών που υφίστανται» οι Ελληνες μουσουλμάνοι.
**

Με την κίνηση αυτή η Τουρκία φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση, καθώς είτε θα πρέπει να αποδεχτεί τον εκβιασμό της τουρκικής πλευράς, επιτρέποντας μάλιστα επί ελληνικής προεδρίας να κατοχυρωθεί θέμα «τουρκικής μειονότητας» σε έναν οργανισμό όπως ο ΟΑΣΕ, είτε θα πρέπει να απορρίψει το αίτημα του Τούρκου αξιωματούχου με ό,τι αυτό σημαίνει για το «προφίλ» της ελληνικής προεδρίας.
**


Ελλάδα και ΟΑΣΕ
**
Ι. Η λεγόμενη Διαδικασία του Ελσίνκι άρχισε το 1973 ως μόνιμος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και Καναδά) και αντικατόπτριζε την επιθυμία των δύο τότε πολιτικών και στρατιωτικών συνασπισμών (ΝΑΤΟ και Συμφώνου Βαρσοβίας) να υπάρξει ύφεση στις σχέσεις τους. Το 1975 υπογράφηκε στην πόλη αυτή η Τελική Πράξη (Final Act) της διαδικασίας και οι εργασίες των συναντήσεων ονομάσθηκαν έκτοτε Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ).
**
Ως αποτέλεσμα της εξαφανίσεως του σοβιετικού συνασπισμού (1992) η ΔΑΣΕ μετετράπη το 1994 σε Οργανισμό (ΟΑΣΕ) με 55 κράτη-μέλη, ενώ στην πορεία όλης της εξελίξεως έως τότε η Ελλάδα διεδραμάτισε ενεργό ρόλο ως χώρα που επιθυμεί πάντοτε την ειρήνη και ασφάλεια στην ήπειρο και συνέβαλε έτσι στην διαμόρφωση της πολιτικής και πνευματικής (των ευρωπαϊκών αξιών) ταυτότητος του Οργανισμού.
**
ΙΙ. Η Ελλάδα ανέκαθεν υπεστήριζε την σφαιρική αντίληψη της ασφάλειας που προσιδιάζει στον ΟΑΣΕ, αντίληψη που περιλαμβάνει τρεις "διαστάσεις" (κατ΄ αντιστοιχία προς τα λεγόμενα τρία κάνιστρα της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι), δηλ. (α) την πολιτικο-στρατιωτική διάσταση, (β) την οικονομική-περιβαλλοντική διάσταση και (γ) την ανθρώπινη διάσταση (ανθρώπινα δικαιώματα). Στο σημείο τούτο πρέπει να σημειωθεί ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ανθρώπινη διάσταση έχει αποκτήσει αυξημένο κύρος τα τελευταία χρόνια. Το έργο του ΟΑΣΕ σε αυτήν την διάσταση συμπίπτει, εν πολλοίς, με το έργο που επιτελεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, με το οποίο συχνά συνδυάζεται και του προσθέτει μιαν αξιόλογη και ενδιαφέρουσα πτυχή.
**
ΙΙΙ. Η Ελλάδα συμμετέχει στις εργασίες του ΟΑΣΕ είτε επί εθνικής βάσεως είτε μέσω της ιδιότητάς της ως μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (κοινές ευρωπαϊκές θέσεις), αναλόγως προς το θέμα.
**
Τα κύρια στοιχεία της συμμετοχής της έχουν ως εξής:
**
1. Στην πολιτικο-στρατιωτική διάσταση, η Ελλάδα υποστηρίζει την γενική τάση για συνεχώς αυξανόμενη διαφάνεια, στο μέτρο που η τελευταία ενισχύει την ασφάλεια και δεν διαταράσσει ισορροπίες που έχουν επιτευχθεί ύστερα από επίμονες και επίπονες προσπάθειες. Επ' αυτού είχε εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υιοθέτηση, κατά την σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης τον Νοέμβριο 1999, του αναθεωρημένου Κειμένου της Βιέννης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας. Επίσης, αποδίδει με ιδιαίτερη σημασία στον Κώδικα Συμπεριφοράς επί των πολιτικο- στρατιωτικών Πτυχών της Ασφάλειας, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η καθιέρωση της υποχρέωσης για τα συμμετέχοντα κράτη να ασκούν δημοκρατικό έλεγχο επί των ενόπλων δυνάμεών τους.
**

2. Εξ άλλου η Ελλάδα παρακολουθεί την εμπλοκή του ΟΑΣΕ σε διάφορα σημεία κρίσεων, καθώς και την όλη συμβολή του στις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων ασφάλειας στις περιοχές αρμοδιότητάς του. Το ελληνικό ενδιαφέρον σ' αυτήν την πτυχή των δραστηριοτήτων του Οργανισμού ενισχύεται, φυσικά, από το γεγονός ότι σημαντικό μέρος τους αφορά την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
**

3. Στην οικονομική-περιβαλλοντική διάσταση, η Ελλάδα φρονεί ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να έχει σημαντική συνεισφορά ως ένα είδος διαμεσολαβητή, σε θέματα στα οποία άλλοι εξειδικευμένοι διεθνείς οργανισμοί έχουν μόνον επιχειρησιακούς στόχους.
**

4. Όσον αφορά την ανθρώπινη διάσταση, η Ελλάδα υποστηρίζει θερμά το αξιόλογο έργο που επιτελεί ο ΟΑΣΕ στον χώρο του. Το γεγονός ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα συμμετέχοντα κράτη, σε αυτήν όπως και στις άλλες διαστάσεις, είναι πολιτικές και όχι νομικώς δεσμευτικές δεν μειώνει την σημασία τους και δεν πρέπει να αφαιρεί τίποτε από την αποτελεσματικότητά τους. Από την στιγμή που έχουν υπογραφεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο έχουν κύρος που, κατά την ελληνική γνώμη, είναι ισοδύναμο με το κύρος νομικού κειμένου. Λαμβάνοντας υπ' όψη τις δεσμεύσεις της στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ΟΑΣΕ και σε άλλα ανάλογα forα, η Ελλάδα προσδίδει την δέουσα σημασία στις συναντήσεις εξέτασης της εφαρμογής των δεσμεύσεων των κρατών-μελών και στην κριτική που ασκείται κατ' αυτές, περιλαμβανομένης και της κριτικής που μερικές φορές απευθύνεται προς την ίδια.
**


5. Η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα το έργο που επιτελείται από τα κύρια όργανα που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ανθρώπινης διάστασης. ΄Οσον αφορά λ.χ. το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (έδρα Βαρσοβία), οι ΄Ελληνες παρατηρητές μετέχουν σε πολλές αποστολές παρατήρησης εκλογών που αποτελούν μια από τις κύριες δραστηριότητές του. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του ΄Υπατου Αρμοστή Εθνικών Μειονοτήτων, λαμβάνοντας μάλιστα υπ' όψη ότι μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του αφορά την ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τέλος, τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Γραφείου του Αντιπροσώπου για την Ελευθερία των ΜΜΕ έχουν δικαιώσει τις ελπίδες εκείνων, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, που είχαν συνηγορήσει στη δημιουργία του.
**

6. Η Ελλάδα υποστηρίζει τις περιφερειακές δραστηριότητες του ΟΑΣΕ και η ευαίσθητη ευρύτερη περιοχή μας είναι ένα από τα κύρια πεδία ανάπτυξης τέτοιων δραστηριοτήτων. Πέραν των Βαλκανίων, η Ελλάδα υποστηρίζει και τις Αποστολές και τις Ομάδες Αρωγής του ΟΑΣΕ σε άλλες περιοχές, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Οργανισμός για να φέρει σε πέρας το έργο που του έχει ανατεθεί στον Καύκασο.
**


7. Η ανάγκη να ενισχυθεί η δυνατότητα του ΟΑΣΕ να αντιδρά γρήγορα σε κρίσεις έχει οδηγήσει στη δημιουργία του σχήματος REACT (Ομάδες Εμπειρογνωμόνων Ταχείας Αρωγής και Συνεργασίας). Αυτό το σχέδιο αποσκοπεί στη λειτουργία ενός μηχανισμού που χρησιμοποιείται από τα συμμετέχοντα κράτη και την Γραμματεία του ΟΑΣΕ για να εντοπίζει, να επιλέγει και να αποστέλλει κατεπειγόντως στο πεδίο καλά προετοιμασμένους εμπειρογνώμονες που θα βοηθούν τα κράτη στην πρόληψη συγκρούσεων, στη διαχείριση κρίσεων και στην αποκατάσταση του ιστού μιας χώρας μετά την ενδεχόμενη εκεί σύγκρουση.
**

8. Ενδιαφέρουσα περίπτωση δραστηριοτήτων αποτελούν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σήμερα υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, βάσει του Άρθρου 5 του Παραρτήματος 1Β της Συμφωνίας Dayton για την Ειρήνευση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για την επίτευξη στρατιωτικής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για διαπραγματεύσεις που ενδιαφέρουν και την Ελλάδα ως μια από τις 20 χώρες που συμμετέχουν σε αυτές. Στόχος τους είναι η επεξεργασία μιας μορφής συμφωνίας για την "δημιουργία ισορροπίας μέσα και γύρω από την πρώην Γιουγκοσλαβία", η οποία θα ενισχύει τις ρυθμίσεις των άρθρων 2 και 4 του ίδιου Παραρτήματος της Συμφωνίας του Dayton (1995), ρυθμίσεις που αφορούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας καθώς και τον έλεγχο εξοπλισμών μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
**


tags: Με ελευθερη είσοδο συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πέμπτη 13 Νοεμ. 2008 στο Υπουργείο Εξωτερικών, Ακυρωτικές αποφάσεις, Αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης, Αναθεωρημένο Κείμενο της Βιέννης, Ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινη διάσταση, αντιδρά προσωπικά η Υπουργός Εξωτερικών, Αναθεωρημένο Κείμενο της Βιέννης, Ανθρώπινα δικαιώματα, Ανθρώπινη διάσταση, Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, Βαλλιανάτος Γρηγόρης, Βαλκάνια, 73/2005, REACT, Γιάννος Κρανιδιώτης, Γιουγκοσλαβία, Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Γρηγόρης Βαλιανάτος, Δηλώσεις συμμετοχής, Δημητράς Παναγιώτης, Δημόσιος Διάλογος, Διαδικασία του Ελσίνκι, Διακρίσεις, Διαφάνεια, Διεθνή Δικαστήρια, Δικαστικές Αποφάσεις, Είσοδος ελεύθερη, Δικαστικές αποφάσεις, Είσοδος ελεύθερη, Έλεγχος εξοπλισμών, Ελευθερία των ΜΜΕ, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Ελληνική Προεδρία, Ενδεικτικές ερωτήσεις προς την κυρία Μπακογιάννη, Ενδυμασία, Ευρωπαϊκή Κοινότητα, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έχει επιτέλους εκτελεστεί;, Θράκη, Κάνιστρα, Καραμανλής, Κασσίμης Θεόδωρος, Κυλικείο, Κώδικας Συμπεριφοράς, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Μειονότητες, μη συμμόρφωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ΜΚΕ, Μουσουλμάνοι Έλληνες, Μπακογιάννη, Μπλουτζήν, ΝΑΤΟ, Νερό, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ντόρα Μπακογιάννη, ΟΑΣΕ, Οικονομική ενίσχυση από το ΥΠΕΞ, Οικονομική- περιβαλλοντική διάσταση, Ομάδες Εμπειρογνωμόνων Ταχείας Αρωγής και Συνεργασίας, Ομούρ Ορχούν Ουράνιο Τόξο, Πολιτικο-στρατιωτική διάσταση, πουλόβερ, προαγωγές διπλωματικών υπαλλήλω, Προεδρία Ελλάδας, Προσωπικός Εκπρόσωπος, Ρωτήστε τη Ντόρα Η Ντόρα σας απαντά, Σεβασμός Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Ορχούν Ομούρ, Σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Σημεία Κρίσεων, ΣΤ Γενικός Διευθυντής Διοικητικού, Συμβούλιο Επικρατείας, Συμβούλιο της Ευρώπης, Συμμόρφωση της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις, Συμφωνία Dayton, Σύμφωνο της Βαρσοβίας, Σύνοδος Κορυφής Κωνσταντινούπολης, Τουρκία, Τουρκική Μειονότητα, Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας, Ύπατος Αρμοστής Εθνικών Μειονοτήτων, Υπουργείο Εξωτερικών, Ψωροκώσταινα.